היערכות לקראת התקפה איראנית: הושלמו ההכנות וההיערכות מבחינת צה"ל לאפשרות של תגובה איראנית על חיסול בכיר משמרות המהפכה בדמשק. במסגרת ההיערכות להתקפה על ישראל נוקט צה"ל שורת פעולות כדי לגלות שיגורים איראניים וליירט אותם, ובהן פטרולים של מטוסי קרב באוויר, מערך ההגנה האווירית שנמצא בכוננות שיא, וכמוהו גם איסוף המודיעין.
ארצות הברית העבירה מסרים תקיפים לטהראן והזהירה מפני התקפות אפשריות שלה נגד ישראל, כך דיווחנו הערב "באולפן שישי". נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במסר לאיראן: "אל תתקפו. אנחנו מחויבים להגן על ישראל, לא תצליחו".
ממשל ביידן וצבא ארה"ב מתואם עם צה"ל ושר הביטחון יואב גלנט. מאמץ דיפלומטי נעשה גם בידי הצרפתים והבריטים, שמנסים ללחוץ על האיראנים שלא לתקוף את ישראל. על רקע הדיווחים כי איראן תתקוף ב-48 השעות הקרובות, בישראל לא מסתכנים ונערכים.
התרחישים האפשריים לתגובה איראנית
איראן עשויה לשגר טיל בליסטי משטחה, זמן ההגעה ארצה, אם ישוגר, עומד על 12 דקות.
האפשרות השנייה היא שהאיראנים ישגרו לעבר שטח ישראל טיל שיוט, שיגיע לשטחנו כעבור שעתיים, ויעבור מרחק של 1,600 ק"מ.
האפשרות השלישית היא שאיראן תשגר כטב"ם, שעשוי להגיע לשטח ישראל רק אחרי תשע שעות.
במערכת הביטחון משוכנעים שחיסול הבכיר במשמרות המהפכה היה הכרחי, מכיוון שאיראן מעורבת, מממנת ומכוונת את כל שלוחיה, שנלחמים בישראל, מרצועת עזה, מלבנון ומתימן, ולכן עליה לשלם על כך מחירים.
ההגנה הישראלית - והתגובה האפשרית
- מערכת ההגנה האווירית של ישראל פועלת לאתר את הטילים בזמן. במקביל, גם מדינות שכנות שמגלות על שיגור שבוצע לעבר ישראל מיירטות אותו ומעדכנות את מערכת הביטחון הישראלית על כך. אם אכן תישמע אזעקה בעקבות שיגור כזה, יש להתפנות למרחב מוגן.
ישראל נערכת להתקפה איראנית, ומוכנה להגיב על כך מול שורת מקומות ומטרות שסומנו מראש. הפעולות הללו מתואמות עם ארה"ב, שהבהירו כי יכול להיות שיהיו שותפים לאירוע.
הערב התקיימה הערכת מצב אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו, בה השתתפו בכירים, בהם שר הביטחון יואב גלנט, והשרים בני גנץ וגדי איזנקוט. עיקר הדיונים הוא בשאלת התגובה. ישראל לא מעוניינת לפתוח במלחמה אזורית מול איראן, אך מבינה כי התגובה שלה להתקפה אפשרית על ישראל, צריכה להעביר מסר שלא תסכים לפגיעה בריבונות שלה. מצד שני, יש דיונים כיצד מונעים מהאירוע הזה להתלקח למערכה גדולה הרבה יותר.
יש הבנה שאם המתיחות מול איראן תתלקח למערכה אזורית, ארה"ב תתערב. בכירים במערכת הביטחון מסרו כי אין ספק שהבכיר האיראני שחוסל היה "בן מוות", וברשימת החיסולים, גם של ישראל גם של האמריקנים, אבל הוסיפו כי "לא נלקחו בחשבון תרחישי תגובה איראנית מסוג זה". זאת ככל הנראה, בשל המיקום שבו חוסל הבכיר בדמשק, שנחשב לשטח של משמרות המהפכה.
גורם בכיר: "התמיכה האמריקנית - מעטפת הגנה נוספת לאזרחי ישראל"
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן מתייצב לצד ישראל באופן מוחלט. על רקע המשבר שלו עם רה"מ נתניהו, נערכה הכנה של שר הביטחון גלנט. גורם בכיר אמר לחדשות 12 כי "התמיכה האמריקנית ושיתוף הפעולה ההדוק שלה עם ישראל - מעטפת הגנה נוספת לאזרחי ישראל".
על רקע החשש מפני תקיפה איראנית, דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי עדכן כי אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף. הגרי הוסיף כי "אנחנו במוכנות להתקפה עם מגוון יכולות, נדע לפעול כדי להגן". במקביל שלח משרד הבריאות לבתי החולים הודעה ובה ביקש ממנהלי בתי החולים להמשיך להיות זמינים ולוודא זמינות צוותים. עוד הודגש כי אין שינוי ברמת הכוננות.
הרמטכ"ל הרצי הלוי קיים הערכת מצב מקיפה על מוכנות צה"ל לכלל התרחישים יחד עם בכירי צה"ל. בהמשך קיים הערכת מצב גם עם מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, גנרל מייקל אריק קורילה. בסיום הערכת המצב אמר הלוי כי "צה"ל ערוך חזק מאוד בהתקפה ובהגנה מול כל איום. אנחנו במלחמה ומצויים במוכנות גבוהה זה כחצי שנה".
הלוי הוסיף כי "צה"ל ממשיך לעקוב בדריכות אחר הנעשה באיראן ובזירות השונות, תוך היערכות מתמדת להתמודדות עם איומים קיימים ופוטנציאליים בתיאום עם צבא ארה"ב. כוחותינו ערוכים ומוכנים בכל עת ומול כל תרחיש".
גם השר גלנט נועד היום עם מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב בבסיס חצור של חיל האוויר. השניים דנו בהיערכות למתקפה איראנית נגד מדינת ישראל שעלולה להוביל להסלמה אזורית.
שר הביטחון גלנט אמר בתום הפגישה: "האויבים שלנו חושבים שהם יפצלו בין ישראל לבין ארה"ב, אבל להפך, הם מחברים בינינו ומחזקים את הקשר בינינו. אנו ניצבים כתף לכתף במאבק שלנו. אני משוכנע שהעולם מבין היטב מי זו איראן, אותו גוף טרוריסטי שמניע פיגועים ברחבי המזרח התיכון, מממן את חמאס, חיזבאללה וכוחות אחרים ועכשיו מאיים על מדינת ישראל".
מוקדם יותר היום אמרו שני גורמים רשמיים בארה"ב לרשת CBS האמריקנית כי הם מעריכים שהתקפה איראנית גדולה נגד ישראל תצא לפועל כבר היום. לדבריהם, ההתקפה עשויה לכלול שיגור של יותר מ-100 טילים וכטב"מים לעבר מטרות צבאיות בשטח ישראל.