חיל האוויר ערוך בתצורה רב-זירתית: צוותי האוויר של החיל עלולים למצוא עצמם בלבנון, בסוריה, בעזה, או במרחבים נוספים. כשמדברים על מלחמה רב-זירתית אומרים חיל האוויר - הזרוע שתוקפת ומגנה מסביב למדינת ישראל 24 שעות ביממה. "אני רואה בהחלט פוטנציאל של הידרדרות לתרחישי מלחמה רב-זירתית, רצועת עזה, צפון, לבנון, חיזבאללה, ועד כדי איראן", אומר תא"ל גיא דוידסון, מפקס בסיס חצרים של חיל האוויר. "זה בעצם ראש הנחש ולכן אנחנו נערכים ביתר שאת ליום פקודה", מדגיש דוידסון.

זה החל כבר לפני ה-7 באוקטובר אבל מאז רק התגבר. אין יום בלי גיחות תקיפה, איסוף מודיעין או הגנת שמי המדינה: בעזה, בלבנון, בסוריה ועל פי פרסומים זרים גם בעיראק. "כל גזרה עם השוני שלה, תקיפה ברצועת עזה הרבה יותר זהירה, נקרא לזה כך, גם כדי להימנע עד כמה שניתן מפגיעה בבלתי מעורבים", מסביר סא"ל א', מפקד טייסת קרב 107. 

גיא דוידסון מפקד בסיס חצרים של חיל האוויר
גיא דוידסון מפקד בסיס חצרים של חיל האוויר

א' התייחס לאיום על מטוסי הקרב של החיל: "בצפון למשל האיום הוא יותר גבוה. בשנים האחרונות חופש הפעולה שלנו בגזרת לבנון הצטמצם, ובמלחמה הנוכחית החזרנו לעצמנו את מרכיבי חופש הפעולה. זאת אומרת שאנחנו פוגעים בכלים התקפיים של חיזבאללה, בטילי קרקע-אוויר שיש להם, פוגעים במאמצי האמנעה (interdiction) של האויב להביא עוד ועוד אמל"ח שעלול לפגוע לנו בחופש הפעולה", הוסיף.

לא רק תקיפות עומק גם סיוע קרוב לכוחות הקרקע, או בשם החדש - "קרב משולב", שהוכיח עצמו מאוד מאז החל התמרון הקרקעי בתוך עזה אבל גם בלבנון וביהודה ושומרון. "אנחנו מחוברים בחבל הטבור לחטיבות, לגדודים, וזה ברמה הכי אינטימית שיש", אמר סא"ל ר' מפקד טייסת כטבמ"ם 161.

מפקד טייסת הכטב"מים סיפר על ההתקשרות הצמודה עם כוחות החי"ר: כשיש עכשיו משימה לחטיבת גולני, ואני עובד יחד עם מג"ד 13, והוא קורא לי בקשר "קודקוד זיק, איך שומע את קודקוד נוקשה?", אני אומר לו - 'אני איתך'.  בשלב הזה כשהוא מוכן לסיוע מתחילה העבודה המשותפת של צוותי האוויר עם הלוחמים על הקרקע: 'אני מוכן לסיוע', אומר סא"ל ר' ומתאר מתאר את האזורים שאליהם הוא הולך להתקדם, ואני סורק אותם בשבילו, ואנחנו פשוט עובדים ביחד, רגע אחד הטנק שלו יורה ורגע אחד אני יורה".

סא
סא"ל א' מפקד טייסת קרב 107

משימה אחרת היא הגנת שמי המדינה: מניעה של חדירת כלי טיס לא מאוישים וטילי שיוט - כבר יותר מאלף כאלה שוגרו לשטח ישראל מכל הגזרות, מאז החלה הלחימה. "זה מורכב", אומר דוידסון. "קודם כול צריך להיות בכוננות תמידית, הדבר הזה יכול להגיע בכל רגע נתון והוא מגיע הרבה. זה לקחת מטוס קרב שטס מהר ולמצוא כלי טיס שהוא ברמת עפיפון, שיש בתוכו רימון - זה אירוע שהוא קשה", הוסיף.

על זה צריך להוסיף איום ישיר מאיראן, שאומנם עדיין לא תקפה ישירות מאדמתה, אבל אותו איום מחזיר עכשיו את חיל האוויר למהלך חדש-ישן: להתכונן ולהתאמן לתקיפה באיראן. "בזמן הנוכחי הכול הרבה יותר רגיש ונפיץ ועם פוטנציאל התפתחות, תוך כדי מלחמה ומיקוד ברצועת עזה ובזירת הצפון. אנחנו נערכים לפעולה גם הגנתית וגם התקפית מול איראן", מבהיר דוידסון.

זו מערכה ארוכה. גם אם הלחימה בקרקע דועכת, המצב באוויר מסלים ומתרחב, כאן צריך אורך נשימה ואת האמריקנים. הקפדה שלא לרדת מקווים אדומים, כלכלת חימושים, ויריבים שרק מחפשים נקודות תורפה, בהגנה ובהתקפה, אתגר שהולך והופך קשה יותר ויותר.