כבר שנים שבצה"ל מתמודדים עם תלונות על תנאים בלתי נסבלים מצד תצפיתניות ובקשות למעבר תפקיד בשל התנאים הירודים. בשנים האחרונות, וביתר שאת אחרי 7 באוקטובר, בצה"ל הניעו מהלך שישפר משמעותית את תנאי השירות של מי שמשמשות כעיניים של הצבא. מדובר במאמץ לוגיסטי נרחב, שיספק מענה לכל צורכי החיילות – מהאוכל והתשתיות בבסיסים, דרך שכלול הציוד ועד טיפול נפשי צמוד נוכח העבודה הקשה השוחקת.
בצבא פתחו בעבודת מטה מטכ"לית, ששמה לנגד עיניה מטרה אחת: לספק למערך התצפיתניות את התנאים המיטביים לשירות בכמה היבטים. בהיבט הרפואי הוחלט להקצות לכל גדוד קב"ן (קצין בריאות נפש), אחות שתספק מענה רפואי שוטף ורופאת נשים. בהיבט הלוגיסטי יבוצע שיפוץ נרחב בתשתיות המגורים ומתחמי מזון שיופעלו 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע – בהתאם להיקף פעילות החיילות.
חשוב להגיד שלא מדובר במהלך שנולד אחרי 7 באוקטובר. זה תהליך מורכב, שכולל עבודת מטה שנמשכת כבר שנים. בגלל אופי הפעילות הייחודי של מערך התצפיתניות, צה"ל נדרש לבצע התאמות ושינויים לא פשוטים, כפי שעשה לאחרונה במערך ההגנה האווירית. עם זאת, הוחלט להאיץ את העבודה דווקא בימים אלה כדי שהחיילות יוכלו להשתמש בשירותים החדשים בעיצומה של המלחמה.
בצה"ל מתחייבים כי במסגרת המהלך יפעלו לשינוי גם במבנים הפנימיים, בחמ"לים, באמצעים הטכנולוגיים, בציוד שעומד לרשות החיילות – ואפילו בטיב המדים. נדגיש כי במקביל למאמץ החשוב הזה, צה"ל מתמודד עם אתגרים לוגיסטיים מורכבים במסגרת המערכה הרב-זירתית שבה הוא מצוי; מלחמה ארוכה שדורשת שמירה על כשירות לאורך זמן, תחזוק כלי לחימה מסיביים ומענה לצורכי הלוחמים בשטח עם כל המשתמע מכך.
בין חג למלחמה
כבר לפני חצי שנה הבינו בצה"ל שאת פסח ככל הנראה יחגגו בהיקף גדול מבשגרה. אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה יצא למאמץ רכש בהיקף חסר תקדים של פי חמישה מאשר בחג רגיל. בצבא שמו דגש לא רק על הכמות, אלא גם על האיכות. זאת כדי לאפשר לאלפי משרתי המילואים והלוחמים שחוגגים הרחק מבתיהם, להעביר את ליל הסדר בצורה מכבדת – גם בשטח עזה ובגזרות נוספות.
כדי להוקיר את המילואימניקים, צה"ל רוקן את הבסיסים העורפיים והנחה כל מרכז "לאמץ" גדוד מילואים וללוות אותו בהכנות לחג, כדי לוודא שהם מקבלים את המעטפת הנדרשת. בצה"ל מסכמים הערכות טובה לקראת החג – הן בפריסת התשתיות והן בתחומי המטבחים והמזון.