על רקע הביקורת ההולכת וגוברת בעולם על המצב ההומניטרי בעזה ומשבר המזון, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס הלילה (בין חמישי לשישי) בנאום מצב האומה השנתי שלו להקמת הנמל שבו יועבר הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. הנשיא, שהקדיש חלק ניכר מנאומו למלחמה בעזה ולזוועות ה-7 באוקטובר, הדגיש ש"סיוע הומניטרי לא יכול להיות קלף מיקוח". "30 אלף פלסטינים נהרגו, רובם לא קשורים לחמאס. רבים מהם חפים מפשע", אמר ביידן בנאומו והוסיף: "זה שובר את הלב". 

סיוע הומניטרי שהגיע לקפריסין לקראת העברתו לרצועת ע
סיוע הומניטרי שהגיע לקפריסין לקראת העברתו לרצועת עזה

איך הנמל הימי יעבוד? 

לפי הניו יורק טיימס, ארה"ב תהפוך ליותר מעורבות בסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. לאחר שהצטרפה השבוע לצרפת ולירדן בהטלת 38 אלף חבילות מזון בשמי הרצועה, ארה"ב תקצה לפרויקט "הנמל הימי", מאות ואף אלפי חיילים אמריקנים. עם זאת, בהתאם למדיניות של הממשל בוושינגטון, החיילים ישהו על ספינות במי הרצועה ולא יכנסו רגלית לשטח עזה. 

לפי גורמים אמריקניים רשמיים, הנמל הימי יוקם בשיתוף פעולה עם מדינות באזור, ופיתוח היוזמה נעשה גם בשיתוף פעולה עם גורמים בישראל. עם זאת, לפי הניו יורק טיימס, לא צוין אם ישראל תשתתף בבנייתו או בהפעלתו. 

פלסטינים מקבלים סיוע מאונר
פלסטינים מקבלים סיוע מאונר"א|צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

על פי התוכנית, הסיוע ההומניטרי שייתרם על ידי מדינות האזור, ובראשם איחוד האמירויות, יישלח לקפריסין ושם הוא יעבור בדיקה. לאחר מכן, הוא יועבר באוניות משא לנמל הימי החדש עזה.

הסיוע יועבר תחילה באמצעות נחתות, עד שיוקם המזח שיאפשר את העברת הסיוע באמצעות דוברות. זאת כדי שיהיה אפשר להביא עד 300 מכולות ביום, שיכניסו הרבה מאוד סיוע לרצועה. לשם השוואה, כיום נכנסות לרצועה 30 משאיות מדי יום, שיחד עם מבצעי ההצנחה אינן מספיקות. לפי התוכנית הנוכחית, העברת הסיוע באמצעות נחתות יכולה להתחיל כבר בשבועות הקרובים.

האתגר הגדול שצפוי במסגרת המהלך הוא איך לאבטח את המטען ואת החלוקה שלו. בהתחלה יעשו זאת גופים ששייכים לסוכנויות אמריקניות, ואחריהם יתערבו גופים בין-לאומיים שיהיו אחראיים לכך. לישראל לא תהיה ברירה אלא להקים כוח מקומי עזתי, שככל הנראה יורכב מאנשי פת"ח, שהוא יוביל את הניהול האזרחי. אחרת לא ניתן יהיה להמשיך בפעולה הצבאית ובלגיטימציה הבין-לאומית.