לאחרונה אירעו עוד ועוד מקרים של המוני עזתים שמתנפלים על משאיות של סיוע הומניטרי ובוזזים אותן - תופעה שחשפה את האנרכיה הגוברת ברצועה. אולם, ל-N12 נודע היום (שני) מפי מקורות בעזה כי חמאס הגיע בימים האחרונים להסכם עם המשפחות שבוזזות, שלפיו הן יאבטחו את המשאיות - ובתמורה יקבלו שלל, חלק מהסיוע ההומניטרי.

יחד עם זאת, עדיין ניכרים מקרים של גניבות מבתים פרטיים ברצועה. על פי גורמים ברצועה, ביזת הסיוע שנכנס דרך כרם שלום נעשתה בעיקר בידי משפחות בדואיות שמתגוררת באזור. אולם, חלק מהסיוע שלא נבזז ונכנס לרצועה - מגיע בסופו של דבר לגורמים מושחתים וכן לאנשי חמאס.

הפערים במחירים בין עזה לדובאי

קומיקאי מרצועת עזה פרסם סרטון שבו חשף את הפערים במחירים של מוצרי מזון ברפיח שבדרום הרצועה, לעומת מחירם בדובאי. קילו של תפוח אדמה נמכר ברפיח ב-14 שקלים, לעומת דולר אחד בדובאי. קרטון ביצים אחד עולה 60 שקלים ברפיח, לעומת 12-14 שקלים בדובאי. חטיף דוריטוס קטן - נמכר ב-8 שקלים ברפיח, לעומת שקל בלבד בדובאי. גויאבה אחת עולה 4 שקלים ברפיח, לעומת חצי שקל בדובאי.

קומיקאי עזתי משווה מחירים בין רפיח לדובאי:

בעזה חוששים מהיום שאחרי

למרות גילויי הביקורת נגד חמאס, הקולות האלו רחוקים מלשקף מגמה או להתפתח לכדי מחאה ציבורית. במבחן המציאות ניכרת רתיעה של הציבור ברצועה מפני חמאס, אבל העזתים כבר חושבים על היום שאחרי וחוששים מהאפשרות שארגון הטרור כאן כדי להישאר - והם בעיקר עסוקים במלחמת הישרדות.

מחסן של אונר
מחסן של אונר"א בעזה

בצפון הרצועה אין משילות בצל המלחמה, חמאס מבצע אכיפה שמותאמת לסדר העדיפויות שלו ועולה בקנה אחד עם האינטרסים שלו. בצפון הרצועה - שם נותרו כ-150-200 אלף עזתים בלבד - כמעט שלא קיימת משילות. שהרי התמרון הצה"לי התבצע שם לעומק יותר וקיימת אחיזה מבצעית משמעותית של כוחותינו, בנוסף לעובדה שכמיליון עזתים כבר התפנו לדרום הרצועה.

היום הגיעו תמונות מהשוק בג'באליה, כאלו שלא ראינו לפני כמה שבועות. המוני עזתים תועדו מסתובבים בין הדוכנים בחופשיות, עד שלרגע נדמה שלא מדובר בתמונות מימי המלחמה.

כאילו אין מלחמה - המוני עזתים בשוק בג'באליה:

כעת, יש חוסר תפקוד מוחלט של 7 העיריות בצפון הרצועה - נפות ג'באליה ועזה, כולל עיריית עזה שהיא הגדולה ברצועה. אולם, עד לפני שבועיים עדיין זוהתה פעילות מסוימת של עיריית עזה, אך מאז התמרון התרחב.

תושבי עזה מתנפלים על משאיות סיוע הומניטרי (צילום: AP)
תושבי עזה מתנפלים על משאית סיוע|צילום: AP

סיקור מורחב ב-N12:

פעילות העיריות בדרום הרצועה

בדרום הרצועה יש שלוש נפות גדולות - דיר אל-בלח, ח'אן יונס ורפיח, שכוללות בסך הכול 17 עיריות. מתוכן קיימת פעילות של 6 עיריות בלבד - שעוסקות בעיקר פינוי אשפה, בתיקון קווי מים ובסיוע בפינוי ההריסות. יש לציין כי חלק לא מבוטל מהן נמצאות בגבול עם ישראל ונחשבות גם בשגרה לעיריות קטנות שהייתה להן פעילות יחסית מצומצמת.

בתוך כך, בשבוע האחרון משרד הפנים של חמאס פועל שעות נוספות כדי לייצר מצג שווא. בתמונות שיצאו מח'אן יונס נראים שוטרי חמאס סמוך לבית החולים נאסר ובתמונה אחרת - עוצרים לכאורה גנב של לוחות סולאריים. באמצעות התמונות מנסה חמאס לאותת לישראל - למרות שאתם מתמרנים בח'אן יונס, אנחנו עדיין על המשמר.

משאיות סיוע הומניטרי נכנסות לרצועת עזה דרך רפיח (צילום: רויטרס)
משאיות סיוע נכנסות לרצועה|צילום: רויטרס

מעטים מפעילי המנגנונים נפגעו

חמאס מחזיק ביותר מ-20 אלף פעילי מנגנונים, אלא שרק מעטים מהם נפגעו עד כה. בבוא היום, הם יעשו הכול כדי לשוב ולחזור, מפני שמערכי הפיקוד שלהם לא נפגעו עד כה מספיק. כך או כך, "העכברים" עלולים לעלות בחזרה למעלה - בזמן שבישראל יעשו הכול כדי למנוע מתרחיש שכזה לקרות.