בצה"ל הכריזו אתמול (שלישי) על מתווה עדכני שצפוי "לצמצם את הפגיעה" בחניכי המכינות הקדם-צבאיות ושנות השירות, שגיוסם הוקדם למחזור הקרוב  בחודש מרץ, בצל המלחמה והצורך המבצעי למילוי השורות. בעוד תחילה הודיעו בצה"ל כי 1,400 מחניכי המסגרות יגויסו - לעומת 150 בלבד מישיבות ההסדר, הרי שאתמול עדכנו בצה"ל את המספרים. 

לפי המתווה, במסגרת הקדמת הגיוס לכ-1,300 מועמדים לשירות, יגויסו כ-850 חניכים מהמכינות הקדם צבאיות וממסלולי שנת השירות ועוד כ-450 מקרב תלמידי הישיבות. בצה"ל אמנם מסרו כי המתווה תוכנן "באופן יחסי לגודלם של המסלולים השונים, ובדגש על מי שהיו עתידים להתגייס בשנת 2024", אך הורים, חניכים וראשי מכינות מתריעים כי בצבא מתעלמים מכמה היבטים חשובים.

לדבריהם, ישיבות ההסדר מופלות לטובה מלכתחילה, כיוון שהן אורכות כשלוש שנים, בניגוד לשנות השירות והמכינות שאורכות כשנה אחת בלבד. בעוד שבני הישיבות שגיוסם יוקדם למדו בישיבה בין שנה לשנתיים, הרי שיוצאי המכינות ושנות השירות יחמיצו כמחצית מזמנם במסגרת הקדם-צבאית. נוסף על כך, בעוד שתלמידי ישיבות ההסדר מתגייסים ל-17 חודשים בלבד, הרי ששאר המגויסים לצה"ל ישרתו כ-32 חודשים.

חיילים פועלים בגבול לבנון (צילום: AP)
המתווה החדש שהוצע בצה"ל: גיוס מוקדם של כ-850 מחניכי המכינות וש"ש, וכ-450 בני ישיבות|צילום: AP

ראשי המכינות ששוחחו עם N12 הדגישו כי הם מבינים את גודל השעה ושחניכיהם יקראו לדגל בכל עת, אך הם מאוד מאוכזבים מהאפליה ומאי השיוויון. "לא שקופים איתנו ולא מדברים איתנו, אם הילד שלי יתגייס עכשיו  - הוא יעזוב הכול ויתמיין?", הדגישה בפנינו אימא לבוגר מכינה. "יש חוסר שקיפות גדול ומכוון של הנתונים מצד צה"ל", הוסיפה אם נוספת. "מדובר באפליה משמעותית - וזה עוד לפני שהתייחסתי לאפלייה מול החרדים שהיא שורש הבעיה".

"הנטל חייב לחול באופן שיוויוני, החלטה מפלגת"

היבט נוסף שעשוי לפגוע בחניכי שנות הישרות והמכינות הוא שגיוסם המהיר ימנע מהם להתמיין ליחידות מובחרות - שכן הם פספסו את ימי הגיבוש. הורים רבים לחניכים מלאי מוטיבציה לשירות הביעו זעם ואי אמון עמוק בסיכוי שצה"ל יקיים את הבטחתו ויאפשר לילדיהם להיבחן, גם במהלך שירותם הסדיר. 

חרדים בלשכת הגיוס (צילום: פלאש 90)
לשכת גיוס תל השומר|צילום: פלאש 90

החל מ-7 באוקטובר חניכי שנות השירות והמכינות הקדם-צבאיות מתנדבים בסיוע למשפחות מפונים ובתמיכה באוכלוסיות מוחלשות, שלהן הם מהווים משענת. "להחלטה יש השפעה נרחבת על עתיד החברה הישראלית, ולא לטובה", כתבו חניכי שנות שירות בעצומה - שעליה חתמו כ-2,000 חניכים. "קהילות רבות נשענות על הקומונות שמלוות אותן במגוון תחומים שונים, במיוחד בצל המלחמה, השינשינים פועלים עם קהילות מפונים, נפגעי חרדה וילדים".

"קיצור שנת הלימודים וההתנדבות פוגמת בתהליך החינוכי המשמעותי של חניכי המכינות ושנות השרות, שתמיד נמצאים בחוד החנית של העשייה החברתית ונכונים להתגייס לכל משימה", הוסיפו חניכי מכינות בעצומה אחרת שממוענת לשר הביטחון יואב גלנט. "הצורך הדחוף של צה"ל בהקדמת הגיוס לשירות הקרבי ברור ומובן אבל נטל הגיוס במחזור מרץ הקרוב חייב לחול על כל מי שדחה את שירותו – באופן שוויוני. ההחלטה פוגעת בערכי השוויון וההוגנות, ומפלגת את החברה הישראלית".