אחרי סערת צוות הבדיקה של הרמטכ"ל שלבסוף לא יצא לדרך, בצה"ל יחלו עוד מספר ימים בתחקירים פנימיים על טבח 7 באוקטובר. עניינו של התחקיר היא תגובת הצבא בשבת השחורה ובימים לאחריה, וכן יבדקו סימנים שקדמו למתקפת חמאס. בצה"ל מדגישים כי לא מדובר בצוות חיצוני, אלא במפקדי צה"ל שמבצעים בדיקות פנימיות. בין המפקדים שיהיו אחראים על התחקירים: מפקד אוגדת עזה, מפקד 8200, מפקד פיקוד דרום, וראש אגף המבצעים.
בימים הקרובים צה"ל ימסור מידע נוסף אודות התחקירים והשאלות המרכזיות בהן יעסקו. בגלל משכה של המלחמה הנוכחית ואופייה המשתנה, החליטו בצבא להפיק לקחים תוך כדי תנועה. ההנחה היא שיש להפיק לקחים מבצעיים עוד לפני החזרת התושבים לדרום ולצפון - כדי לקבל הערכת מצב נכונה ומדויקת יותר.
צה"ל הדגיש כי הבדיקה תעשה לפי ערכים של אמת, שקיפות, רעות ואחריות, וכי משכה עשוי להשתנות ולהתארך על פי ההתפתחויות במלחמה. בנוסף, בצבא הביעו תמיכה בביצוע תחקיר חיצוני אחרי שיסתיים התחקיר הפנימי או במהלכו - כדי שתתקבל תמונה שלמה יותר ויבחנו זוויות בדיקה נוספות.
באיגרת שהפיץ הרמטכ"ל למפקדים תחת הכותרת "דף קרבי", התייחס רא"ל הלוי בין היתר לתחקירי המלחמה - וכתב לפקודיו כך: "בקרוב נתחיל בתהליך תחקור אירועי השבעה באוקטובר ומה שהוביל אליהם, למרות היותנו עדיין במלחמה. בשם הלמידה מוטלת עלינו החובה לתחקר. זהו הכרח ולא פריווילגיה. רק כך נוכל להבין באיזה אופן יכולנו לפעול ובאיזה אופן נפעל בעתיד כדי להגן טוב יותר על אזרחי ישראל".
לדברי הלוי, "כל יחידה וכל כוח יתחקרו את הקרבות ואת האירועים בהם השתתפו ובמעלה שרשרת הפיקוד נתחקר קומה מעל קומה. צה"לית נתחקר בשלב זה את אירועי הפתיחה (מתקפת 7 באוקטובר - נ"ד) אך יחידה שנמצאת בפסק זמן מהלחימה, מחויבת לתחקר גם את האירועים שלאחריהם – בשם הלמידה ומניעת אובדן הידע. אני סומך את ידי על יכולתו של צה"ל לערוך תחקיר אמתי ונוקב. פעלו ראשית לבניית בסיס עובדתי משותף לתחקיר, ולאחר מכן עברו לחשוב ולנסח את המסקנות ואת הלקחים. את התחקירים נבצע לאור חמישה ערכים מובילים: אמת, ענייניות, שקיפות, אחריות ורעות".