רגעי ההכרעה במגעים לעסקה: ראש המוסד דדי ברנע הציג לשרי קבינט המלחמה מסמך עקרונות בן 9 נקודות שעוסק בליבת המתווה שמתגבש לשחרור החטופים. כך פרסמנו אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית". השלב הראשון כולל שחרור של 35 חטופים חיים - נשים, חולים פצועים ומבוגרים, כלומר העסקה ההומניטרית שכבר פורסמה בעבר. כל הפרטים הידועים שאושרו לפרסום בידי הצנזורה.

בתמורה לשחרור החטופים הללו תהיה הפוגה של 35 ימים - כלומר יום אחד בעבור כל חטוף. אחרי כן ייתכן שההפוגה תוארך בשבוע נוסף, כדי לקיים מו"מ על האפשרות להשלמת השלב השני של העסקה - שכולל שחרור של כל מי שהחמאס מגדיר כחיילים: חברי כיתות כוננות וגברים צעירים.

דדי ברנע (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
ראש המוסד דדי ברנע, ארכיון|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

ליבת המחלוקת בצד הישראלי היא לא בהכרח מספר האסירים הביטחוניים שישראל תצטרך לשחרר מבתי הכלא - אלא דווקא חומרת מעשיהם. וזאת למרות האיתותים השונים שקיבלנו בימים האחרונים בזירה הפוליטית. אם בעסקה מסוימת יהיו יותר אסירים פליליים, היא תהיה נוחה יותר לעיכול גם ציבורית וגם פוליטית, אל מול עסקה שיהיו בה מספר גדול יותר של רוצחים עם דם על הידיים. לכן, הדיון בישראל עסק לא רק בשאלה כמה אסירים משחררים, אלא אילו אסירים. זה דבר מאוד משמעותי שישפיע על קבלת העסקה. נכון לשעה זו אין הסכמה על מספר האסירים שישוחררו.

לקראת הכנת מסמך העקרונות הייתה מחלוקת בקרב מקבלי ההחלטות: היו מי שחשבו שנכון כבר במסמך שמגישים למתווכות לקבעו מספר, כל הגורמים האחרים שעוסקים בנושא אמרו כי צעד זה לא נכון ועלול לתקוע את המו"מ. לכן, בסופו של דבר הוחלט שלא לכתוב מספר ולא לדון במפתחות - כדי לאפשר למתווכות להיכנס לחדר עם חמאס ולהתגבר על המכשול הזה.

יחד עם זאת, נקודת המחלוקת היא חומרת מעשי האסירים שישוחררו ולא מספרם. אם יש בעסקה מסוימת יותר אסירים פליליים – היא נוחה יותר לעיכול, גם ציבורית וגם פוליטית, לעומת עסקה שיש בה מספר גדול יותר של רוצחים. ולכן הדיון עסק לא רק בשאלה כמה אסירים משחררים, אלא אילו אסירים. זה דבר מאוד משמעותי שישפיע על קבלת העסקה. 

בישראל ממתינים לשמוע מהמתווכות על עמדת חמאס

ההערכות הן שגם אם יהיה איתות חיובי מקטאר - זה לא יהיה "כן" מוחלט, אלא התחלה של משא ומתן על הפרטים עצמם. זאת משום שקודם כול צריכה להיות הסכמה על מסגרת הפעימות ועל מתווה השחרור - כמו שנקבע במסמך העקרונות. נושא סיום הלחימה נשאר עמום.

יחיא סינוואר ואיסמעיל הנייה (צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)
מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר וראש הלשכה המדינית איסמעיל הנייה, ארכיון|צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

מי שמכיר את הפרטים אומר שנושא מספר האסירים בכלל לא נמצא על הפרק, חרף המספרים שפורסמו לאחרונה והעובדה שרה"מ בנימין נתניהו מדבר על אלפי מחבלים. גורמים שעוסקים במו"מ אמרו לחדשות 12: "העיסוק במספרים וההתבטאויות הפוליטיות סביבם מחבלים במאמץ להגיע לעסקה".

גורמים המעורבים במשא ומתן
גורמים המעורבים במשא ומתן

"לא ברור למה נתניהו מדבר על שחרור אלפי מחבלים כשהמספר הזה רחוק מהאמת ולא נידון, וכל זה רגע לפני שיש סיכוי ממשי למשא ומתן", הוסיפו הגורמים. "זה עלול לטרפד את העסקה".

בכירים בקבינט: "נתניהו מכשיל את מה שקורה בחדרי חדרים"

שלשום פרסמנו כי בכירים במערכת הביטחון לא מבינים את השיח בדיונים, אמש זה הגיע אל תוך הממשלה והקבינט. לחדשות 12 הם אומרים: "מדינת ישראל לא דנה במפתחות ובמחירים, והדיון שמתנהל עכשיו בהובלת נתניהו מכשיל את מה שקורה בחדרי חדרים".

 

בכרים בקבינט בביקורת על ראש הממשלה נתניהו
בכרים בקבינט בביקורת על רה"מ נתניהו

"לא ייתכן שרה"מ יאמר למשפחות שהן מעלות את המחיר, אבל אז הוא יעלה את המחיר בעצמו", הוסיפו הגורמים. "המטרה מראש הייתה לדבר על המשפחות של העסקה בתוך החדר - וזה מה שנעשה. כל שיח אחר של גורם רשמי, בטח של ראש הממשלה - עושה נזק".