כחלק מנטרול התשתיות התת-קרקעיות ברצועה: צה"ל הזרים מים "בספיקה גבוהה" לתוך מנהרות חמאס במהלך המלחמה, כך חושף הערב (שלישי) דובר צה"ל. הפרויקט, שנחשב לפריצת דרך הנדסית וטכנולוגית בהתמודדות עם אתגר התת-קרקע, פותח בעבודה משותפת של גופים שונים במערכת הביטחון. 

לפי דובר צה"ל, הפרויקט כלל התקנת משאבות וצינורות, במקביל להבשלת היכולת ברמה ההנדסית, ופעילות לאיתור הפירים המתאימים. "להפעלת היכולת קדמה עבודת מטה מקצועית ומקיפה, שכללה ניתוח של מאפייני הקרקע ומערכת המים באזור, בין היתר כדי לוודא שלא תיפגע האפשרות להשתמש במי התהום באזור", נמסר מדובר צה"ל. "הזרמת מים מתבצעת רק בתוואים ובמיקומים שנמצאו מתאימים לכך, ובחירת סוג ושיטת הפעלה מתאימים בכל מקרה".

פרויקט הצפת מנהרות במים
פרויקט הצפת מנהרות במים שחושף דובר צה"ל

הפרויקט להזרמת המים למנהרות הינו כלי אחד מתוך סך הכלים של צה"ל ומערכת הביטחון שפותחו בשנים האחרונות לטיפול בתשתיות חמאס ב"עזה תחתית". סל הכלים כולל התקפות מהאוויר, תמרון תת-קרקעי ומבצעים מיוחדים עם אמצעים טכנולוגיים.

חשיפת הפרויקט מגיעה על רקע הדיווח בוול סטריט ג'ונרל בחודש שעבר, שלפיו ישראל בנתה מערכת של משאבות ענק שבה היא תוכל להשתמש כדי להציף את רשת המנהרות של חמאס מתחת לקרקע ברצועת עזה במי ים. לפי הדיווח,מערך המשאבות שכולל לפחות חמש כאלו, הורכב מצפון למחנה הפליטים שאטי שבצפון הרצועה כבר באמצע חודש נובמבר. 

הנגבי: ישראל תטפל במנהרות ה"לא אסטרטגיות" רק ביום שאחרי המלחמה

בתחילת השבוע פורסמה הערכה בוול סטריט ג'ורנל שלפיה כ-80% מהמנהרות של חמאס בעזה עדיין מתפקדות. על רקע ההערכה הזו, ראש המל"ל צחי הנגבי הבהיר בדיון סגור בוועדת החוץ והביטחון כי ישראל תטפל במנהרות "לא אסטרטגיות" רק אחרי המלחמה. 

השמדת המנהרות במרחב המטה הכללי של חמאס (צילום: דובר צה
הנגבי: ישראל תטפל במנהרות ה"לא אסטרטגיות" רק ביום שאחרי המלחמה|צילום: דובר צה"ל

"השמדת כל התת-קרקע בעזה תקרה רק בשלב שאחרי פירוק חמאס. אחרי שהרצועה תעבור דה-רדיקליזציה", אמר הנגבי בציטוטים שפרסמנו היום. חברים בוועדה היו מוטרדים מהתשובה הזו, מכיוון שאינם בטוחים שלאותו גוף יהיה "דרייב" ורצון לטפל בסוגיית המנהרות.