כמעט קשה לדמיין שלפני קצת יותר מארבעה חודשים מדינה שלמה עסקה באיומים לסרב לשרת במילואים. דקה אחת, בשעה 06:29 ב-7.10, שינתה הכול והמילואימניקים זינקו מכול קצוות הארץ והעולם לחזית בעזה, בגבול לבנון ובשאר המקומות שנדרש בהם תגבור. בסך הכול גוייסו עד היום בצווי 8 כ-295 אלף חיילי מילואים, כ-45 אלף מהם חזרו לשרת אחרי שכבר קיבלו פטור.
בחודשים שלפני המלחמה זעקו חיילים במילואים על העומס שנופל עליהם בשל חוסר השוויון בנטל. "אחוז אחד", זעקו פוסטים באינטרנט, "רק אחוז אחד מהישראלים נושאים בנטל המילואים. מהנתונים המעודכנים שהגיעו לידי N12, ואושרו לפרסום על ידי הצנזורה הצבאית, במלחמה הזו עומד שיעור חיילי המילואים על כ-3% מהאוכלוסייה. השיעור גדל, אבל הנטל עוד רחוק משוויון.
שיעור הנשים שנקראו למילואים מעודד - נכון לעכשיו מדובר על כ-19% מהמגוייסים. כ-3,000 מהמגוייסות הן אימהות, כ-115 אלף מהגברים המגוייסים הם אבות.
שכבת הגיל המגוייסת ביותר היא כמובן הצעירה ביותר: כ-50% הם בשנות ה-20 לחייהם. בקרב בני 50 עד 59 מדובר על 5% ובני 60 עד 69 - כאחוז. יש לציין שגיל הפטור עומד על 40 למי שאינם קצינים ו-45 לקצינים.
תא"ל בני בן ארי מכהן כקצין מילואים ראשי בצה"ל ונראה שהחודשים האחרונים הם אולי הכי סוערים שהיו אי פעם למי שכיהן בתפקיד הזה. לפני המלחמה ועד 6.10 הוא התעסק באיומי סרבנות של חיילי מילואים וב-7.10 כבר עסק בגיוס מאסיבי של כוחות.
"כמות המשרתים הפעילים במילואים יותר מהוכפלה בעקבות המלחמה", אומר תא"ל בן ארי. "אלה כוחות שמגיעים כשאתה צריך אותם, יודעים לעשות את העבודה בצורה טובה ומוכנים להישאר כמה זמן שצריך".
חששת משיעורי ההתייצבות בעקבות המחאה?
"מעולם לא היה לי ספק שמערך המילואים יתייצב ביום פקודה ובמלואו. אני חושב שאלה היו אז בעיקר ניסיונות לייצר תמונה מלמעלה - אבל כשירדו לשטח, אל המילואימניקים, היה רעב אדיר בקרב הכוחות וברור שכולם יגיעו, וכך היה".
דיברו על בעיות בכשירות לפני המלחמה. איך מצאת אותם?
"זה לא הורגש לחלוטין. היו לנו שלושה שבועות להכין היטב את הכוחות עד שהחל התמרון בדרום, ואת הכוחות בצפון וביהודה ושומרון אימנו תוך כדי. מערך המילואים הוכיח את עצמו בענק כמשענת הכי משמעותית שיש לצה"ל ולמדינת ישראל. אין היום יותר סימני שאלה לגבי מערך המילואים ולכולם ברור שאם צה"ל מתמרן איפשהו הוא חייב מערך מילואים כשיר, חזק ומצוייד".
חופשת שחרור קצרה
רבים מחיילי המילואים שגוייסו בתחילת המלחמה כבר שוחררו, או שהמונח הנכון יותר לזה הוא 'יצאו לחופשה'. כי בצה"ל מעריכים שבחודשים הקרובים רבים מהם ייקראו שוב כדי להמשיך להחזיק את החזיתות המתוגברות. בממוצע, נכון להיום, חייל מילואים ביצע כ-61 ימי מילואים במלחמה.
"המשימות לא הושלמו", אומר תא"ל בני בן ארי. "יש עדיין חטופים ושבויים ויש עדיין משימות למיטוט חמאס ועד החזרת התושבים בדרום ובצפון לבתיהם. מערך המילואים יהיה חלק משמעתי במשימות האלה".
הם יכולים לעמוד בזה?
"בתחושה שלי צבא המילואים ימשיך לעשות את המשימות באותה רמת שליחות ומצויינות. הוא רק צריך לדעת שדואגים לו לעורף ודואגים למקום שלו אחרי שהוא יסיים את המשימה שלו. אנחנו מנסים לעשות את המיטב כדי לשמור על העורף האזרחי של משרתי המילואים - המשפחות, מקומות העבודה, המוסדות להשכלה גבוהה ועוד. יש לנו כוונה להמשיך ללוות את המשרתים".