"אנחנו רוצים לאכול": הלילה ברחובות מחנה הפליטים ג'באליה שבצפון הרצועה, התקיימה מחאה מסוג אחר בצל המלחמה, כזו שלא נראתה בחודשים האחרונים. עזתים שיצאו לרחובות, חבטו על גבי סירים ומחבתות ריקים - ושידרו מצוקה לעיני המצלמות. "אנחנו רוצים לחיות", הם זעקו כחלק מקמפיין מאורגן שמוביל חמאס.

שורשים של סימני מצוקה?

התיעודים שיצאו משם וזכו לתהודה גדולה בכלי התקשורת של חמאס, מראים שייתכן שמשהו בצד השני זז. ארגון הטרור הרצחני שהמיט אסון על תושבי הרצועה, משדר כעת שהתפתחו סימני מצוקה, לפחות ראשוניים. הוא לא מתכחש לכך שהאוכלוסייה בעזה נמצאת במאבק הישרדות וכמהה ל"שק קמח".

ועדיין, חמאס כמו חמאס מנצל את הייאוש שעימו מתמודדת האוכלוסייה בעזה - לטובת קידום האינטרסים שלו. יש מי שיגיד שקולות המצוקה שיוצאים משם בפומבי משרתים אותו ומהווים ככלי להפעלת לחץ על הקהילה הבין-לאומית שעשויה לצודד בהכנסה של עוד סיוע הומניטרי או לקרוא לסיום המלחמה.

נרטיב הרעב צובר תאוצה

כחלק מנרטיב הרעב בצפון הרצועה שהולך וצובר תאוצה גם ברשתות החברתיות, התפרסמה השבוע תמונה שבה נראות פיתות שעשויות לכאורה ממזון לבעלי חיים, כך לפחות נטען.

הפגנות בג'באליה כחלק מקמפיין ה
הפגנות בג'באליה כחלק מקמפיין ה"הרעבה" של חמאס

"אנחנו רוצים אוכל. במה הילדים אשמים שחסר להם מזון וחינוך?", אמר מחמוד יונס, בן 41. "אנחנו לא רוצים מלחמות, אנחנו רוצים לגדל את ילדינו ולחיות בחופש ובשלום".

הצעיר העזתי, יונס אבו ורדה, הצטרף לקולות: "אנשים רוצים לחיות. הם נצורים, בלי אוכל ומים. ואין לחם". לדבריו, "אנשים אוכלים מזון מהחי, הם רוצים אוכל כמו במדינות אחרות בעולם".

כך למשל, וליד שחי ברצועה, סיפר שניסה להשיג שק קמח בעבור משפחתו - אלא שהוא לא ציפה שיגבו ממנו סכום מופרך. "זה עולה 2,000 שקל ל-25 קילו ו-4,000 ל-50 קילו", נאמר לו והוא הופתע מהמחיר הגבוה.

"סינוואר יא בוגד"

בשעה שנמשכת חרושת השמועות באשר למקום הימצאו של מנהיג חמאס יחיא סינואר, נשמעים גם קולות של עזתים אמיצים שלא מוכנים ללכת אחר העדר - ומשמיעים את זעקתם. "יא סינוuאר, יא בוגד... יא הניה, העם הוא הקורבן - תיפול חמאס!", הם קראו הלילה ברפיח ובג'באליה - ופוזרו ביריות. ועדיין, זעם ציבורי ממשי לא ניכר בעתיד הנראה לעין, על אף שהלחימה בעיצומה.