רפיח, צוהרי היום, 1.4 מיליון פלסטינים מצטופפים במחנות האוהלים, על פני שטח קטן שהפך לסיר לחץ, דרוכים לאפשרות שבכל רגע צה"ל עשוי להיכנס למפלט האחרון שלהם. התיעוד הזה שהתפרסם אתמול ובו נראים המוני עזתים במרחב אורבני סבוך במיוחד - חושף את האתגר שממתין מעבר לפינה. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, גורמים מצריים הזהירו את חמאס: "עסקה תוך שבועיים - או שישראל תיכנס לרפיח".
הסיפור של רפיח
נפת רפיח, הדרומית ביותר ברצועת עזה, משתרעת על פני שטח של 64 קמ"ר וגובלת במצרים. על פי ההערכות, לפני המלחמה התגוררו בה כ-250 אלף עזתים, בעוד שכיום היא משמשת כמקלט בעבור כ-1.4 מיליון פלסטינים שנמלטו אליה בעקבות המלחמה, בהם עזתים רבים שהגיעו לשם רק בשבועות האחרונים, לנוכח התמרון בח'אן יונס.
יסמין חוסין, שלפני המלחמה התגוררה בצפון עזה, סיפרה שמצאה את עצמה נעקרת ארבע פעמים בחודשים האחרונים. "לא נותרנו בטוחים, אנשים מודאגים מפני פלישה בימים הקרובים", היא אמרה. "כל יום שעובר מביא חשש מוגבר לתושבי רפיח. האיום הממשמש ובא מורגש".
"הפחד מורגש, אין עוד מקלט בטוח בעזה"
גם אחמד שאקורה, בן 27, במקור מהעיר עזה, התייחס ללחץ שאופף את האוכלוסייה ברפיח. "הפחד שאוחז בנו מורגש, אין עוד מקלט בטוח בתוך עזה", הוא אמר.
"אני לא יודעת לאן להתפנות", הצטרפה נור ערפאה, בת 23, שלדבריה עברה ממחסה למחסה כבר שבע פעמים מאז 7 באוקטובר. "לאן אנחנו הולכים מכאן?", היא המשיכה. היא הצביעה על המורכבות: ח'אן יונס במצור, דיר אל-בלח כבר צפופה ומצרים מסרבת לקלוט פליטים פלסטינים.
הרגישות ברפיח - וההנחיה של נתניהו
רפיח נחשב לאזור היחיד שצה"ל נמנע מלפעול בו קרקעית עד כה, בשל רגישותו אל מול מצרים והעובדה שחלק ניכר מאוכלוסיית הרצועה מרוכזת בו - הופכת כל תמרון בו למאתגר ולמורכב פי כמה וכמה. בינתיים, תמונות מגבול עזה-מצרים מראות כי אוהלי העקורים הגיעו למרחק של 10 מטרים מגדר הגבול.
ויותר מכך, תמונות הלוויין שמגיעות משם - מראות עלייה משמעותית בכמות האוהלים שממלאים את מחנות העקורים ומגבירים את הצפיפות. כך ניתן לראות את ההבדלים בין אלו שצולמו ב-26 באוקטובר, לעומת התמונות החדשות היחסית שצולמו ב-3 בפברואר.
למרות שצה"ל כבר אישר תוכניות לקראת מבצע אפשרי ברפיח, ראש הממשלה נתניהו הוציא ביום שישי אחר הצוהריים הצהרה שהכתה גלים בעולם. "אי אפשר להשיג את מטרת המלחמה של חיסול חמאס ולהשאיר ארבעה גדודי חמאס ברפיח", הוא הדגיש. "מנגד, ברור שפעולה עצימה ברפיח מחייבת פינוי אוכלוסייה אזרחית מאזורי הלחימה. לכן ראש הממשלה הנחה את צה"ל ומערכת הביטחון להביא לקבינט תוכנית כפולה הן לפינוי אוכלוסייה והן למיטוט הגדודים", נכתב בהצהרה של לשכת ראש הממשלה.
גם הלילה חזר רה"מ על המסר בתקשורת בארה"ב. בריאיון ל-ABC הבהיר נתניהו כי המבצע ייצא לפועל: "מי שאומר לנו לא לפעול ברפיח בעצם קורא לנו להפסיד במלחמה ולהשאיר את חמאס שם. אנחנו הולכים לעשות את המבצע הזה ולטפל בגדודי חמאס ברפיח. הניצחון בהישג יד". הוא לא מסר פרטים או תאריך לתחילת התמרון הקרקעי של צה"ל ברפיח.
לפי דיווח ברשת CNN מפי מקור בישראל, נתניהו הורה לצה"ל בדיון קבינט המלחמה האחרון להשלים את המבצע הצבאי המתוכנן ברפיח עד לתחילת הרמדאן בעשירי במרץ. בוול סטריט ג'ורנל דווח שבמצרים הזהירו את חמאס שעליהם להגיע להסכם עם ישראל בתוך שבועיים - או שישראל תיכנס לרפיח. בחמאס השיבו כי הם ערוכים לכך וכי "לא יגיבו לאיומי ישראל בלי הסכם שיתאים לדרישותיהם"
מעבר רפיח - המוצא האחרון לבריחה מעזה
בשל האסון שהמיט ארגון הטרור על תושביו, מעבר רפיח הפך לצינור החמצן היחיד של העזתים שמחפשים לברוח מהרצועה. זה מעורר חשש בקרב מצרים מפני תרחיש האימים: נהירה המונית של עזתים לעברה אם צה"ל יכנס לרפיח. כעת, מסתמן כי המצרים עושים הכול כדי למנוע ממנו להפוך למבחן המציאות.
מצרים שולחת טנקים ומעבה את הגדרות
בצל הלחץ במצרים מפעולה ישראלית ברפיח, ערוץ אל-ערביה הסעודי דיווח אמש כי מצרים שולחת טנקים ומשוריינים לכיוון הגבול עם רצועת עזה. במקביל, דווח כי היא מקימה סוללות עפר סמוך לגבול ומגבירה את אמצעי המעקב באזור.
בסוכנות הידיעות רויטרס נקבו במספר - מצרים שלחה כ-40 טנקים ומשוריינים לצפון מזרח סיני במהלך השבועיים האחרונים כדי לחזק את הנוכחות בגבול עם עזה, כך על פי שני מקורות ביטחוניים ששוחחו עם סוכנות הידיעות.
על פי הדיווח, מאז שפרצה המלחמה בעזה, מצרים בנתה חומה מבטון בגבול שיורדת לעומק של 6 מטרים מתחת לאדמה, ומעליה גדר תיל. תמונות לוויין הראו את הבנייה שנעשתה מאז המלחמה לאורך הגבול והחומה שנבנתה הגיעה ממש עד לקו החוף.
ניכר שעם החשש, מגיעים גם איומים. מצרים איימה שאם יהיה גל של פלסטינים שיחצו את הגבול, או אם צה"ל יכנס לרפיח - אז יושהה הסכם השלום בין ישראל ומצרים, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל האמריקני בסוף השבוע. בעיתון האמריקני דווח כי בעקבות החשש המצרי, הותקנו על הגבול עם רצועת עזה אמצעים טכנולוגיים שונים כמו מצלמות וחיישנים כדי להיערך לאפשרות שפלסטינים ינסו לחצות למצרים.