הסכם לשחרור חטופים עדיין אין, אך לראשונה מאז תחילת המלחמה חטופים בידי חמאס יקבלו תרופות. לשכת ראש הממשלה הודיעה הערב (שישי) כי "מתן התרופות יתבצע כבר בימים הקרובים": מדובר בתוצאה של מהלך שהוביל ראש המוסד מול קטאר: ישראל תכניס את התרופות לרצועה, והצלב האדום יעביר אותן לחמאס עבור החטופים.
"בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל ראש המוסד דדי ברנע מהלך מול קטאר, שיאפשר הכנסת תרופות לחטופים המוחזקים בידי ארגון הטרור חמאס בעזה", נמסר מלשכת ראש הממשלה. עוד הדגישו שם כי מעבר התרופות היא "חלק ממערך הסיוע ההומניטרי של ישראל לרצועה". במסגרת הסיכום, ישראל תגדיל משמעותית את מלאי התרופות לעזה.
רשימת התרופות
הערב פרסמנו ב"אולפן שישי" פרטים חדשים על הכנסת התרופות. רשימת התרופות המדוברת מבוססת על בקשת המשפחות והרופאים האישיים של החטופים. מדובר בתרופות מצילות חיים, בעיקר לחולים הכרוניים, כולל משאפי אסטמה, תרופות ללב, לחץ דם ועוד.
בתמורה להכנסת התרופות לחטופים: ישראל תגדיל את הכנסת התרופות לרצועה, למי שאיכשהו חשב שמדובר בוולונטריות של חמאס. התרופות ייכנסו מישראל ויועברו לחטופים דרך גורמי רפואה מקומיים שנמצאים ברצועה, ככל הנראה באמצעות הצלב האדום.
מה שמעניין, זה שהמהלך הזה הבשיל בימים האחרונים בעקבות לחץ שהפעילה קטאר על חמאס, וגם לנוכחות המשפחות בקטאר לפגישה עם ראש ממשלת קטאר ששם הם העלו את עניין התרופות - הייתה תרומה והשפעה.
"הציר הענייני והישיר מול קטאר מוכיח את עצמו", מסר גורם ישראלי בכיר. ויחד עם זאת, למרבה הצער, אין להקיש מהסיכום על התרופות לגבי עסקה חדשה לשחרור החטופים.
הצלב האדום הבין-לאומי הגיב להודעת לשכת ראש הממשלה, בעקבות פניית חדשות 12: "אנו מודעים למגעים שהתקיימו בסוגיית העברת התרופות לחטופים. לא נתייחס כעת למנגנון".
עוד הוסיפו בצלב האדום: "כחלק מהעבודה ההומניטרית שלנו, צוותי הצלב האדום הבינלאומי דחקו בגורמים ובמי שיש להם השפעה להבטיח שתרופות יסופקו לחטופים. הצעד הקריטי ביותר הוא שהתרופות יגיעו לידי מי שזקוק להן. לא נהיה מרוצים עד שהם יקבלו את התרופות".
"מאה ימים מאוחר מדי לתרופות"
"ניו יורק טיימס" דיווח אמש כי חמאס וישראל נמצאות בשיחות מתקדמות בתיווך קטארי על הכנסת תרופות חיוניות לחטופים וכן לתושבי הרצועה. עוד דווח כי הנושא עלה בשיחה בין ראש ממשלת קטאר לנציגי משפחות החטופים שהתקיימה בדוחא - כך על פי דניאל ליפשיץ, שסבו נמצא בשבי חמאס. גורם אנונימי שמעורה בפרטים אישר אמש את דבר הפגישה ואת תוכנה - סוג התרופות, כמות התרופות, ואיך להביא אותם לחטופים.
136 חטופים: כל השמות, כל התמונות, כל הסיפורים
מטה משפחות החטופים מסר בתגובה: "אחרי 98 יום במנהרות החמאס, כל החטופים בסכנת חיים מיידית וזקוקים לתרופות מצילות חיים. על קבינט המלחמה לדרוש הוכחה ויזואלית שהתרופות אכן הגיעו לחטופים, כתנאי לכל תמורה מישראל". במטה הדגישו כי "התמונות המזעזעות של החטופות בשבי מחייבות הגברת הלחץ על המדינות המעורבות במו״מ להובלת שחרור מיידי, ולא לעצור בהעברת תרופות".
שלי שם טוב, שבנה עומר חטוף בעזה וסובל מצליאק ומאסתמה, הגיבה: "לא נשאר לי כבר אוויר לנשימה. זה מאה ימים מאוחר מדי לתרופות. אני לא יודעת מה המצב הבריאותי שלו עכשיו אחרי שמאה ימים הוא לא משתמש במשאף שלו. מאה ימים הוא אוכל לחם כשהוא חולה צליאק. לא יודעת, זה לא מנחם אותי. אני רוצה את עומר בבית".
עוד אמרה: "הצליאק הוא משהו שאין לו תרופה. התרופה היחידה היא להימנע מאכילת גלוטן. אז מה, נשלח להם את התפריט של עומר? זה אומר שכל עוד הוא אוכל דברים עם גלוטן, זה שיש לו דלקת במעיים". לדבריה, "כרגע באמת שאין לו אוויר. אולי זה גם סימן עבורו שמשהו מתחיל לקרות. אני מקווה שזה משהו שיניע לתוצאה גדולה יותר ולתוצאה שתביא אותם הביתה כמה שיותר מהר".
ירדן גונן, שאחותה רומי חטופה בעזה: "קודם כל ברוך השם. זה היה צריך לקרות גג בשבוע השני. אנשים שחולים במחלות כרוניות צריכים לקבל טיפול קבוע, ועכשיו זה באיחור ענק - יכול להיות שזה לא יעזור ולא ישפיע עליהם. מצד אחד זו שמחה גדולה, אבל מי מבטיח שזה יעזור להם כשיקבלו אחרי שלושה חודשים את התרופה? אנשים במצב שלהם צריכים אשפוז ארוך טווח - חטופות ששוחררו אז, חלקן לא יצאו מבית החולים - מה עם הפצועות והפצועים? אחותי צריכה משאף ותרופות, אבל זה לא יעזור לפציעה שלה ביד. אולי זו דרך שבה היא תישאר שם יותר זמן, וזו תהיה טעות - צריך שחרור מיידי שלהן. גם נושא הפגיעות המיניות מדאיג, כל אישה שם עלולה להיכנס להריון ואיזו תרופה תעזור להן שם?"
הדוח שמזהיר מסכנת החיים לחטופים
השבוע, יותר משלושה חודשים לאחר תחילת המלחמה, מטה משפחות החטופים והנעדרים פרסם דוח חדש על מצבם הרפואי של החטופים. בדוח מפורטים הסיכונים הבריאותיים החמורים לחטופים ולחטופות שמוחזקים בידי חמאס בעזה והוא מבוסס על עדויות של חוזרים מהשבי ועל מידע רפואי שהועבר על ידי משפחות החטופים ועל התיקים הרפואיים שלהם. לקריאת הדוח המלא
"חטופים רבים נחטפו מביתם ללא עזרי ראיה, שמיעה או ניידות, דבר המחריף את מצבם הבריאותי ורווחתם הנפשית", נכתב בדוח. "חטופים אחרים סובלים מבעיות נפשיות, ונוספים נפצעו במהלך החטיפה האכזרית ועדיין לא קיבלו טיפול הולם לפציעות שעלולות להחמיר ולהסתבך. חלק מהחטופים סובלים ממחלות הקשורות לתנאי השבי הקשים, הכוללים עינויים נפשיים ופיזיים".
פרופ' חגי לוין, ראש מערך הרפואה של מטה משפחות החטופים, מסר: "כל החטופים נמצאים בסכנת חיים מיידית. חלק מהחטופים לא ישרדו 100 ימים בשבי ללא טיפול רפואי מתאים, בגלל תנאי השבי והזנחת בריאותם. החטופים הופקרו ב-7 באוקטובר. אסור לנו כאומה חפצת חיים להפקיר חטופים בשטח. אנו חייבים להציל אותם, עכשיו". שמונה זוכי פרס נובל פנו למזכ"ל האו"ם, נשיאת הצלב האדום הבינלאומי וראש ארגון הבריאות העולמי, בקריאה לשחרר מיידית את החטופים ולפעול להעברת תרופות וסיוע רפואי.