דיווח ב-AP מפי גורם מצרי בכיר: חמאס דחה הצעה ישראלית להפסקת אש בעזה למשך חודשיים בתמורה לשחרור כל החטופים. "לא ישוחררו עוד חטופים עד שישראל תסיים את המלחמה ותצא מעזה", נמסר. בנוסף, דיווח שמתפרסם היום (שלישי) בעיתון הסעודי א-שרק אל-אווסט שיוצא לאור בלונדון חושף את מערכת התקשורת הסודית שבאמצעותה מצליחות זרועותיו של חמאס – הצבאית, המדינית וזו שמעבר לים – להחליף מסרים בצל המלחמה, שנמשכת כבר יותר משלושה חודשים.

בניסיון להבטיח שמידע לא ידלוף החוצה, הנהגת חמאס משתמשת בשיטה פרימיטיבית למדי שמתבססת על מסרים כתובים. בדיווח הסעודי נטען כי ישראל מודעת למערכת הזו וניסתה להשיג אליה גישה כמה פעמים ולאחר מכן ניסתה לפגוע בהעברת המסרים. ולכן השתמש חמאס בהמשך בתקשורת פנימית פרטית כדי לתקשר עם הג'יהאד האיסלאמי.

על פי מקורות המקורבים להנהגת חמאס שציטט העיתון, בתחילת המלחמה הסתמכו מנהיגי חמאס בעיקר על תקשורת קווית שפותחה בידי מהנדסי הזרוע הצבאית של חמאס בשנת 2009, באמצעות טכנולוגיה שככל הנראה הוברחה דרך המנהרות בגבול עם מצרים.

תיעוד חדש של מוחמד דף שהציג דובר צה
מוחמד דף, רמטכ"ל חמאס

"הזרוע הצבאית של חמאס התקינה מרכזיות תת-קרקעיות שמחוברות לקווים ישנים מאוד בנקודות מסוימות מעל פני הקרקע. הן נבדקו כל העת כדי למנוע חדירה, וכן בוצעה תחזוקה חודשית-תקופתית". לדברי המקורות, לכל מנהיג בדרג המדיני או הצבאי בחמאס יש מספר שבאמצעותו מתנהלת התקשורת במקרי חירום.

המקורות סיפרו לעיתון גם כיצד נוהל המו"מ שהסתיים בעסקת החטופים האחרונה. "הוא התקיים באמצעות תקשורת פנימית בין כמה מנהיגי חמאס והזרוע הצבאית שלו, בקווי תקשורת קרקעית". צוין כי מה שסוכם הועבר להנהגה בחו"ל בכמה שיטות, ובהן רשת אינטרנט מוצפנת.

עוד נכתב כי "בכמה הזדמנויות נוצר קשר עם אנשים שאינם קשורים לחמאס, אלא שקרובים אל הארגון, והם העבירו את המסרים האלו להנהגה בדוחה ובביירות".

לאחר חידוש הלחימה תקפה ישראל יעדי חמאס, וככל שהתקיפות, בעיקר תת-קרקעיות, התרחבו למטרות במרכז רצועת עזה ובדרומה, כך "חמאס איבד הרבה מנהרות שמאפשרות תקשורת וגם הרבה מנקודות התקשורת שמעל הקרקע".

לדברי המקורות, "הדבר גרם להנהגת חמאס ברצועת עזה להשתמש בשיטות ישנות מאוד של תקשורת, כדי לנהל משא ומתן ועניינים אחרים עם המשך המלחמה. חמאס פנה לחלק מאנשיו או מקורבים אליו, כדי להעביר הודעות בכתב יד מאדם לאדם וממקום למקום, תוך הקפדה על אמצעי אבטחה קפדניים כדי למנוע מעקב".

חאלד משעל
חאלד משעל

לצד זאת, נטען כי למרות הנזק שנגרם, מהנדסי הזרוע הצבאית של חמאס הצליחו להחזיר חלק מהמרכזיות האלו לשימוש והפעילו נקודות תקשורת חדשות.

המקורות הדגישו כי "מנהיגי חמאס והזרוע הצבאית ברצועת עזה הם אלו שאומרים את המילה האחרונה בכל הסכם. הנהגת התנועה בחו"ל לא מקבלת שום החלטה ללא אישור ההנהגה ברצועה, בעיקר מיחיא סינוואר".