יותר מחמישה חודשים עברו מאז החלה המלחמה בעזה - ואיתה הסלמה גם מול חיזבאללה בלבנון. מאוקטובר מתנהל "דיאלוג אש" בין הצדדים, שכולל אזעקות ושיגורים מלבנון ומאות תקיפות של חיל האוויר. אולם בימים האחרונים המצב בצפון הולך ומסלים - כפי שנראה הבוקר (שלישי) במטח הכבד שכלל 100 שיגורים לגולן ולגליל, אחרי התקיפה הישראלית הלילה בעומק לבנון.

המטח לגולן
המטח לגולן, הבוקר

שינוי שיטת הפעולה של חיזבאללה: מנ"ט - למטחי רקטות

בשבועות האחרונים חיזבאללה משנה את שיטת הפעולה הצבאית שלו מול ישראל: ארגון הטרור יורה פחות טילי נ"ט מדויקים לעבר מוצבי צה"ל, ומשגר יותר מטחי רקטות נרחבים לעבר מרחבים אזרחיים בגליל וברמת הגולן. כבר מ-8 באוקטובר, חיי השגרה ביישובי הצפון השתנה. התושבים רואים את ההסלמה ההדרגתית - וחוששים מכך שהיישובים שלהם יהפכו לחזית קבועה.

חסן נסראללה  (צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור,  קשת 12  )
שינוי שיטת הפעולה של חיזבאללה: מנ"ט - למטחים. נסראללה, ארכיון|צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12

העובדה שמטחי הרקטות של חיזבאללה מסתיימים כמעט בכל המקרים ללא נפגעים וללא נזק משמעותי לתשתיות - מתעתעת. ארגון הטרור בוחר לירות עד כה רקטות סטטיסטיות ואינו משתמש ברקטות מדויקות שיש ברשותו. אם חיזבאללה יחליט לעבור לשיטת פעולה של רקטות מדויקות, הדבר עלול להוביל לנפגעים רבים - אך גם לפתיחה רשמית של מערכה נרחבת יותר בצפון.

התקיפה שהובילה לעליית מדרגה מצד חיזבאללה

הירי הבוקר ליישובי הצפון מגיע לאחר שבלילה תקפו מטוסי חיל האוויר שני מתחמים צבאיים של חיזבאללה בבעלבכ שבעומק לבנון. התקיפה הזו העבירה מסר לתושבי לבנון שמתגוררים 100 קילומטר מהגבול - שחיזבאללה הכניס אותם גם למערכה. על פי הדיווחים בלבנון לפחות אדם אחד נהרג בתקיפה, בנוסף ל-7 מחבלים שחוסלו בתקיפות צה"ל ביומיים האחרונים.

התקיפה הלילה בוצעה בתגובה על שימוש שעשה חיזבאללה בימים האחרונים בכטב"מים שנשאו חומר נפץ והתפוצצו בשטח ישראל - ובחלק מהמקרים גרמו לנזקים. אמש שידרנו במהדורה תיעוד של כטב"ם נפץ טס בשמי הגליל, לפני שהתפוצץ בשטח פתוח בצפון הגולן.

המשוואה של נסראללה 

בחיזבאללה יצרו משוואה שלפיה הם לא יכולים להבליג על תקיפה בעומק השטח שלהם, אבל בחרו שוב להשתמש ברקטות "טיפשות" ולא מדויקות. בינתיים, המשך הירי המסיבי ותחושת התסכול הגדולה של התושבים בצפון - מגבירה את הלחץ על הממשלה והצבא לצאת לפעולה משמעותית יותר בלבנון. פעולה כזו אולי תאפשר להתחיל ולהשיב את התושבים שפונו מביתם, וכרגע לא מעוניינים לחזור עד שהביטחון יחזור.

תרגיל הגברת מוכנות בגבול הצפון (צילום: דובר צה
תרגיל הגברת מוכנות בגבול הצפון, שבוע שעבר|צילום: דובר צה"ל

בשבוע שעבר, בעיתון אל-אח'באר הלבנוני דווח כי ישראל הציבה דד-ליין להסכם מדיני עם לבנון. לפי הדיווח בעיתון שמזוהה עם חיזבאללה, ישראל הודיעה למדינות המערב שהעמידה אולטימטום לנסראללה: אם לא יושג הסכם מדיני עם לבנון עד ל-15 במרץ, ישראל תיערך להסלמה בלבנון תוך הגברת הפעילות הצבאית במרחב. מנגד, סגנו של חסן נסראללה נעים קאסם טען כי "בסבירות של 90% לא תהיה מלחמה כוללת".

הלחץ הפנימי על נסראללה: "לא רוצים מלחמה"

למרות העלייה במדרגות ההסלמה מצד חיזבאללה, בשבוע האחרון צובר תאוצה קמפיין חדש בלבנון נגד הרחבת העימות. קולות ההתנגדות ללחימה וההאשטאג 'לבנון לא רוצה מלחמה' מתפשט לאות מחאה ומציף את הרשתות.

קמפיין נגד מלחמה בלבנון
קמפיין נגד מלחמה בלבנון

"לבנון לא רוצה מלחמה כדי שלא יחזור הכאב, ההרס והעוני, כדי שלא נאבד דורות שלמים. ועל מנת שלא יטבע גן העדן של המזרח בתוך פחד, חושך ועצב - לבנון לא רוצה מלחמה", נאמר בסרטון שפורסם כחלק מהקמפיין.

בתחילת השבוע דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, פרסם בעמוד הפייסבוק שלו הודעה חריגה: "לאחרונה קיבלתי הודעות רבות מאזרחים לבנונים, בהן אפילו כאלה שהזדהו כפעילי חיזבאללה, שמביעים את חששם שחיזבאללה יגרור את לבנון לגורל דומה לזה של עזה - והם ביקשו ליצור קשר עם גורמים ישראליים. לצערי, כפי שהדגשתי שוב ושוב, אינני הגורם המוסמך לפניות אלו, אך אני מפנה אתכם לעמוד הפייסבוק של המוסד".