הצמרת הביטחונית כבר קיבלה אחריות למחדל השבת השחורה, ובכיריה הבהירו כי יתפטרו וילכו הביתה כשהמצב יאפשר זאת. אתמול (שישי) בערב דיווחנו ב"אולפן שישי" כי ראשי המערכת, בהם הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש השב"כ רונן בר וראש אמ"ן אהרון חליוה, מתחבטים בעיתוי הנכון לפרישה. 

כל עוד הלחימה בדרום ובצפון נמשכת, ראשי המערכת מתכוונים להישאר בתפקידם. לכן, התפטרות שלהם לא צפויה בתקופה הקרובה. עם זאת, אחד השיקולים של הבכירים בשאלת מועד ההתפטרות עוסק במינוי מחליפם. המינוי תלוי במצב במערכת הפוליטית, שכן הפוליטיקאים הם אלה שממנים את בכירי הצבא וארגוני הביון. 

הרמטכ״ל וראש השב״כ בחמ״ל המבצעים המיוחדים של השב
הרמטכ״ל וראש השב״כ בחמ״ל המבצעים המיוחדים של השב"כ|צילום: תקשורת שב״כ

השיקול הפוליטי הוא מרכזי והוא נובע מדאגה אמיתית לארגונים שבהם הבכירים עומדים בראשם. ראשי המערכת הצבאית קיבלו אחריות והודיעו שילכו הביתה, אבל שאלת העיתוי קשורה לא רק ללחימה, אלא גם למצב הפוליטי במדינה. 

קבלת האחריות

חמישה ימים אחרי השבת השחורה קיים הרמטכ"ל הלוי הצהרה לתקשורת, ובה קיבל אחריות למחדל. "אנחנו אחראים לביטחון המדינה ואזרחיה, ובשבת בבוקר בעוטף עזה לא עמדנו בזה", אמר. "אנחנו אחרי אירוע רצחני ואכזרי, אנחנו נפרק את כל המערכת של חמאס".

ראש אגף המודיעין, אלוף אהרון חליוה (צילום: דובר צה
ראש אמ"ן: "אני נושא באחריות לכישלון". ארכיון|צילום: דובר צה"ל

כמה ימים מאוחר יותר קיבל גם ראש השב"כ אחריות. "לא הצלחנו לייצר הרתעה", כתב רונן בר באיגרת לעובדי הארגון, "יהיה זמן לתחקירים אבל עכשיו מנצחים. אנחנו במלחמה שמסיימים בהכרעה, ללא מגבלות גבול או זמן".

ב-17.10 פרסם גם ראש אגף המודיעין חליוה איגרת ובה התייחס למחדל המודיעיני. "אני נושא באחריות לכישלון, לא עמדנו במשימה החשובה ביותר שלנו", כתב. "אמ"ן בפיקודי כשל במתן התרעה על מתקפת הטרור. כעת, לנגד עינינו משימה אחת בלבד - להשיב מלחמה ולנצח בה".