רחוק מרעש המלחמה, בפינה שקטה ב​​מחנה צריפין, ממתינים מראות שזורקים אותך הישר ל-7 באוקטובר. טרקטור עזתי שפרץ לנתיב העשרה באין מפריע, טנדרים לבנים של טויוטה שאיתם פשטו מחבלי חמאס על יישובי הדרום, אופנועים של כוח נוח'בה שהוברחו לעזה ממצרים ומכוניות מחוררות מירי עם פגיעות מדויקות במושב הנהג. באוהל שלצידם, שורות על גבי שורות של אמצעי לחימה - מטילי נ"ט ועד מוקשים נגד טנקים - ששימשו לפלישה ביום הראשון של המלחמה או שאותרו בשטחי הלחימה ברצועת עזה.

אופנועים ששימשו את מחבלי חמאס שחדרו לשטח ישראל (צילום: דובר צה
אופנועים ששימשו את מחבלי חמאס שחדרו לשטח ישראל|צילום: דובר צה"ל

אלפי אמצעי לחימה שונים אותרו בשטח ישראל לאחר מתקפת הפתע של חמאס, שבמהלכה טבחו המחבלים מבית לבית ביישובי העוטף. רבים מהם נתפסו על ידי אנשי היחידה לפינוי שלל (יחפ"ש) של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה משטחי הלחימה ביישובי העוטף וסמוך לגדר הרצועה. מדובר ביחידת מילואים שהוקפצה מיד בתחילת המלחמה, ותפקידה להגיע לאזור הלחימה לאחר שהשטח טוהר ולאסוף את מה שהאויב משאיר אחריו בשדה הקרב כדי ללמוד לעומק על יכולותיו.

אנשי היחידה לפינוי שלל אמונים על תפיסת הציוד משטח האויב או מהחטיבות המתמרנות, על תיעודו ועל העברתו לגורמי המחקר הרלוונטיים באגף המודיעין. "כשאנחנו מקבלים מודיעין לגבי מיקום הציוד, פלוגת פינוי השלל יוצאת לאסוף אותו ולעיתים נדרשת לחצות גבול כדי להגיע אליו", מסביר מפקד היחידה, אל"ם (במיל') מוטי זברסקי. "כמובן שלפני האיסוף, פלוגת הסיור והחבלה פותחת צירים ומוודאת כי הוא לא ממולכד. אחריה מגיעים בעלי מקצוע שמאשרים כי הוא אכן בעל ערך אסטרטגי".

בשביל היחידה כל מפה, מכתב או קליע עשויים לשמש אינדיקציה איכותית על חמאס. "הדבר שאני הכי מוטרד ממנו הוא שלא כל השלל מגיע אלינו", מודה אל"ם זברסקי. "חלק מהשלל מושמד בשטח והאנשים שנתנו את ההוראה להשמידו לא מבינים את המשמעות שלו. לצערי יש גם ביזה. כבר שמענו על חיילים שלקחו פה ושם רובה קלצ'ניקוב. יכול להיות שלקחו גם מפות או ניירות, ואנחנו לא יודעים מזה בכלל".

סכינים ששימשו את מחבלי חמאס (צילום: דובר צה
סכינים ששימשו את מחבלי חמאס|צילום: דובר צה"ל

מוקשים שהוסבו למטענים, רקטות מצפון קוריאה

בצד אחד של האוהל ישנם עשרות רובי קלצ'ניקוב כמעט מכל דגם שיוצר אי פעם, רובי צלפים דרגונוב ומקלעי PK. רבים מהם מקורם מברית המועצות לשעבר, אך גם מסין, צפון קוריאה ומצרים. חלקם החלידו לאחר שנפגעו מאש בקרבות עם לוחמי צה"ל. אחרים הוכתמו בדם.

רובי קלצ'ניקוב שאותרו ברצועה (צילום: דובר צה
רובי קלצ'ניקוב שאותרו ברצועה|צילום: דובר צה"ל

בפינה אחרת מונחים נשקים הרבה יותר מתוחכמים וקטלניים ששימשו את חמאס במתקפת הפתע ובלחימה בתוך שטח הרצועה: מטעני ניתוק זחל, מוקשים שהוסבו למטענים נגד בני אדם, מטולי RPG מסוגים שונים, חלקם מקוריים וחלקם מייצור מקומי, לבנות TNT מייצור עצמי ומתוצרת איראן, נפצים עם טיימרים, אמצעי מלכוד וסכיני קומנדו. שלל מעניין נוסף שנתפס בעוטף אלה רקטות RPG צפון-קוריאניות מסוג F-7.

משגרי RPG שנתפסו בשטח הרצועה (צילום: דובר צה
משגרי RPG שנתפסו בשטח הרצועה|צילום: דובר צה"ל

"כל אלה ורבים כמותם נכנסו לתוך השטח ב-7 באוקטובר ואפשר להבין איזו מתקפה עתידה הייתה להיות אם צה"ל לא היה עוצר אותה", הוא מדגיש. "מאוחר מדי, אין ויכוח, אבל היה פה פוטנציאל לנזק גדול הרבה יותר".

טרקטור ורכב טויוטה ששימשו את מחבלי חמאס במתקפת הפת (צילום: דובר צה
טרקטור ורכב טויוטה ששימשו את מחבלי חמאס במתקפת הפתע|צילום: דובר צה"ל

"הושמדו מאות רבות של מטענים ברצועה"

עוד נתפסו מטעני כלימגור מייצור עצמי (מטען חבלה רסס כיווני) שהונחו על הצירים במטרה לפוצץ את כלי הרכב והנגמ"שים שיגיעו לחלץ אזרחים ביישובים, מטעני שוואז נגד רכבים קרביים משוריינים מתוצרת איראן, משגרים של טילי נ"מ מדגם SA-7 "סטרלה", מטעני עלוקה המיועדים לפגיעה בטנקים ולהשמדת כלי רכב ממוגנים, מטעני רסס כיפתי מועף נגד אדם או נגד רכב ממוגן, בטווח של 15-10 מטרים, מייצור מקומי, מטעני חנ"ם מבוססי מוקשים, מטענים בצינורות השקיה להחדרה לחללים צרים ומטעני חבלה לפריצה מהירה של גדרות ודלתות.

"כמעט כל המטענים האלה מיוצרים בעזה", מסביר סגן מפקד היחידה, סא"ל (במיל') עידן שרון-קטלר. "בתוך הרצועה הושמדו מאות רבות של מטענים שחלקם כבר היו ממותקנים וחלקם בפסי הייצור. הם אותרו בפסי הייצור, במקומות אחסון ובמפקדות. המחבלים הגיעו לשטח ישראל עם עשרות בודדות כאלה".

מערכת הפעלה למטענים (צילום: דובר צה
מערכת הפעלה למטענים|צילום: דובר צה"ל

הנשק שתוכנן להעיף טנקים באוויר

בתוך ארסנל הנשק העצום שתפסו אנשי היחידה בימים שלאחר הטבח, בלט אמצעי לחימה קטלני שלא פגשו קודם לכן: עשרות רבות של מטעני "הקרבה" או "חירוף נפש" שיוצרו ברצועה בהכוונה איראנית והיו אמורים להעיף טנקים באוויר. חלק מאותם מטענים הוצמדו גם למכלי הדלק של רבים מהרכבים שחנו בשטח מסיבת הטבע ברעים. "המחבלים הגיעו עם כמות גדולה של מטענים כאלה לתוך שטח ישראל", מתאר סא"ל (במיל') שרון-קטלר. "זה לא ידע מקומי או משהו שמייצרים מלהסתכל על טנק".

ביחידה מיהרו לאסוף עשרות מטענים כאלה ולהעבירם ליחידות המחקר כדי שינתחו את מנגנון ההפעלה וייצרו אמצעי הגנה שהותקן על הטנקים. "בזכות השלל שתפסנו, הטנקים שנכנסו לתוך הרצועה כבר היו מוגנים ברובם מהאמצעי הזה. זו דוגמה לשלל שתפיסתו תרמה לשמירה על ביטחון החיילים שלנו, וזה מבחינתנו הסיפור כולו".

מערכת הפעלה לשיגור רקטות שנתפסה ברצועה (צילום: דובר צה
מערכת הפעלה לשיגור רקטות שנתפסה ברצועה|צילום: דובר צה"ל

פצצות של 3,000 מעלות הושלכו לבתים בקיבוצים

אמצעי קטלני ביותר שנעשה בו שימוש במתקפת הפתע של חמאס הוא החימוש התרמובארי, הן בצורת רקטות עם ראש קרב תרמובארי והן בצורת מטעני השלכה ששרפו משפחות שלמות בתוך בתיהן. "המטענים האלה מיוצרים בעזה, אבל הידע הכימי הגיע מחוץ לרצועה", מספר סא"ל שרון-קטלר. "זה כמו פצצת דלק אוויר קטנה. חומר הנפץ מתפזר בשטח ושורף בבת אחת בפיצוץ את כל החמצן. הטמפרטורה עולה ליותר מ-3,000 מעלות. חדר שדבר כזה מתפוצץ בו נהיה שחור לחלוטין. הכול נשרף, זו בעירה מיידית".

היחידה לפינוי שלל וגופי המחקר פועלים יחד במהירות וביעילות כדי להביא את הממצאים שהפיקו לכוחות בשטח. "העבודה המשותפת הזו באה לידי ביטוי בשדה הקרב. יש לנו קשר יום-יומי איתם, והחיילים שנמצאים באזורי הלחימה מבינים את המשמעות שלנו", הוא מפרט, "ברגע שהם מוצאים אמל"ח שדורש מחקר הם מקפיצים אותנו. בין אם זה בשטחי כינוס, על הגדר או בתוך עזה - אנחנו מגיעים לכל מקום".

אל"ם זברסקי ממשיך: "ברגע שנתפס אמל"ח שדורש מחקר אנחנו מיד מקפיצים את הכוחות שלנו, וכל מידע כזה משפיע בקרב. אם למשל איתרנו מפות של פירי מנהרות, חשוב שנעביר את זה לשטח כמה שיותר מהר. מעבר לזה, האמל"ח יכול לספק גם מידע אסטרטגי חשוב למדינת ישראל, כמו מאיפה הוא הגיע ועם מי האויבים שלנו משתפים פעולה".

כספי טרור שאותרו בשטח הרצועה (צילום: דובר צה
כספי טרור שאותרו בשטח הרצועה|צילום: דובר צה"ל

עקבות של רכיבים מסין

לצד אמצעי הלחימה האדירים בכמותם שיכלו לצייד חטיבה שלמה בצבא, תפסה היחידה בתוך שטח הרצועה מל"ט מתאבד עם מוטת כנפיים מעט גדולה מזו של אדם בוגר. רבים כמותו שימשו את ארגון הטרור לפגיעה בבסיסי צה"ל ב-7 באוקטובר או שהושמדו לאחר המתקפה. כל הרכיבים הטכנולוגיים של המל"ט, ובהם מחשב הטיסה ומכשירי השידור, נקנו ויובאו לרצועה בחלקים. חלק מהרכיבים יוצרו בסין ועל אחד מהם עוד הושארה מדבקה עם כתובת מפעל האלומיניום הסיני שבו יוצר.

מל
מל"ט מתאבד מתוצרת חמאס|צילום: דובר צה"ל

ליד המל"ט, מונחים בשורה זבילים לאחסון רקטות RPG עם מיתוג חמאסי. חלקם יוצרו ביולי 2023, שלושה חודשים בלבד לפני מתקפת הפתע. אלה עשויים מצינורות ביוב שישראל אפשרה את הכנסתם לרצועה. כמו כן, אותר תצלום אוויר של דיר אל-בלח שמעיד על יכולות הצילום של חמאס שמשמשות גם לצרכים צבאיים. עוד נתפסו שקי אורז ובתוכם עשרות רבות של קליעים.

שקיות אורז ובתוכן קליעים (צילום: דובר צה
שקיות אורז ובתוכן קליעים|צילום: דובר צה"ל

הכסף מעזה יופקד בקופת המדינה?

בתוך בתי ספר ברצועה, גילו אנשי היחידה רובי M-16 שאומנם נראים אמיתיים - אך שימשו כצעצוע לילדים. "הרובה הזה נמצא בתוך בית ספר בעזה", מציג סא"ל שרון-קטלר. "הותקן בו מנגנון חשמלי עם כפתור במקום הדק, כך שהוא יורה לייזר. ככה מתחנכים ברצועה, ובזה חמאס משקיע במקום לדאוג לתושבים".

רובה צעצוע מסוג M-16 שאותר בבית ספר בעזה (צילום: דובר צה
רובה צעצוע מסוג M-16 שאותר בבית ספר בעזה|צילום: דובר צה"ל

לא רק נשק ומפות איתרה היחידה בתוך עזה: במהלך שלושת חודשי התמרון הקרקעי התגלגלו לידיה לא פחות מ-15 מיליון שקלים. הכספים האלה כללו בין היתר דולר אמריקני, דינר ירדני, לירה מצרית, לאו מולדובני ודינר עיראקי. הכספים נתפסו בין היתר במעוזי חמאס ובבתי מבוקשים. הם הועברו לאגף הכספים במשרד הביטחון, לקראת הפקדתם בקופת המדינה לאחר שיוכח כי יועדו לטרור.