ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה את צה"ל ומערכת הביטחון להביא לקבינט תוכנית כפולה - לפינוי האוכלוסייה האזרחית ברפיח ולמיטוט גדודי חמאס באזור, כך עדכנה היום (שישי) לשכת נתניהו. "אי אפשר להשיג את מטרת המלחמה של חיסול החמאס ולהשאיר ארבעה גדודי חמאס ברפיח", נכתב בהודעת הלשכה. "מנגד ברור שפעולה עצימה ברפיח מחייבת פינוי אוכלוסייה אזרחית מאזורי הלחימה".

שאלת הפעולה הישראלית ברפיח מדאיגה את האמריקנים ומעוררת כעס מהצד המצרי. סגן דובר מחלקת המדינה של ארה"ב הביע אמש את החשש האמריקני ואמר: "אנחנו טרם ראינו עדויות לתכנון רציני של פעילות ישראלית ברפיח. לבצע מבצע כזה ללא תכנון או מעט מחשבה באזור המגן על יותר ממיליון אנשים יהיה אסון".

רצועת עזה
מפת רצועת עזה
מחנה הפליטים רפיח (צילום: reuters)
מחנה הפליטים ברפיח|צילום: reuters

ביום רביעי אמר שר החוץ האמריקני בלינקן לנתניהו כי הנשיא ביידן "ביקש למסור שהוא מוטרד מכך שיש למעלה ממיליון ומאתיים אלף פלסטינים ברפיח ולא מבינים לאן יתפנו במקרה של פעולה צבאית". נתניהו השיב לו: "לא נוכל לנצח בלי להשמיד את גדודי חמאס ברפיח אבל אנחנו מודעים לבעיה ונדע להתמודד איתה".

שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין שוחח אתמול עם שר הביטחון גלנט. אוסטין העלה את שאלת "היום שאחרי" בעזה, ודן בצורך בהגברת הסיוע ההומניטרי ובמאמצי ייצוב המצב באיו"ש. אוסטין חזר על הצורך להגן על אזרחים ברצועת עזה והשניים דנו גם בתגובת ארה"ב להתקפות נגדה על ידי מיליציות פרו-איראניות.

היחסים המדיניים בין ארה
"ביידן מוטרד מכך שיש יותר ממיליון פלסטינים ברפיח ולא ברור לאן יתפנו"|צילום: AP ופלאש 90

גם באו"ם עלה חשש מפעולה באזור רפיח. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר כי "פעולה כזו תגביר באופן מעריכי את הסיוט ההומניטרי ויהיו לה השפעות אזוריות בלתי ידועות". גוטרש שב על קריאתו להפסקת אש מיידית בעזה ולשחרור ללא תנאי של החטופים. 

רפיח זה המקום היחיד שישראל עד כה לא נכנסה אליו. בתקשורת הערבית דווח כי ישראל איימה שאם עסקת החטופים תידחה, צה"ל ייכנס לאזור. בנוסף, בוול סטריט ג'ורנל דווח כי יש 12 מנהרות הברחה באזור רפיח, וכי בישראל ממשיכים לתכנן את המבצע בעיר שעליו דיבר בימים האחרונים שר הביטחון יואב גלנט. "המבצע ברפיח עדיין מתוכנן", אמר גורם ישראלי לעיתון. "התכנון יעסוק באתגרים המבצעיים וגם בסוגיית הצפיפות הרבה ברפיח".