שבועיים נותרו להגעה לעסקת שחרור חטופים, ההיערכות לחודש רמדאן גוברת – וסד הזמנים הצפוף דוחק בצה"ל לפעול מהר כדי להשיג את מטרותיו. בעת הזו הלוחמים נדרשים לפעול במקביל, ביתר שאת, בכמה מישורים: מפגיעה ביעדי חמאס במערב ח'אן יונס ובשכונת זייתון שבמרכז הרצועה – ועד איסוף מודיעין תוך הגעה למקורות מודיעיניים חיוניים.

לחץ גדול מופעל על צה"ל גם בהיבט הפגיעה בתשתיות האוויריות של חמאס שטרם הושמדו. רק ביממה האחרונה חיל האוויר ביצע שורה של תקיפות ברצועה ופגע במערך האווירי של חמאס. בין המטרות שנפגעו: עמדות שיגור שיועדו לירי רקטי לעבר שטח ישראל.

תקיפת בית ברפיח (צילום: רויטרס)
תקיפות צה"ל ברפיח|צילום: רויטרס

הלוחמים פועלים גם לאיתור אמצעי לחימה שעדיין מוסתרים ולחיסול מחבלים שמתחבאים או מנסים להימלט בחסות אוכלוסייה. המטרה: להעמיק את ההישג הצבאי ולהגדיל את היתרון היחסי, אם אכן יידרשו לעצור את הלחימה ולהתניע אותה מחדש אחרי הפסקת האש.

גם המצוד אחר סינוואר לא פוסק. הוא נמשך עד הרגע האחרון, בדיוק כפי שהתחייבו במערכת הביטחון. בתוך כך, הרמטכ"ל הלוי הדגיש בפני הדרג המדיני כי הוא סבור שגם הפעם הפוגה לא תפגע ביכולת הצבא לחזור ללחימה אם יידרש בכך. למעשה, לטענתו הפוגה בעת הזו יכולה אפילו לשדרג את התוכניות המבצעיות ולאפשר לכוחות לרענן את הכלים ואת עצמם ולחזור טוב יותר ללחימה ביום פקודה.

פעילות הכוחות בצפון הרצועה (צילום: דובר צה
פעילות הכוחות בצפון הרצועה|צילום: דובר צה"ל
לוחמי הקומנדו בחאן יונס (צילום: דובר צה
לוחמי חטיבת הקומנדו - בלב ח'אן יונס|צילום: דובר צה"ל

כמו בפעם שעברה, גם בהפסקת האש המסתמנת הצבא לא ירפה את ידו לחלוטין ויתפוס את קווי הגנה בתוך הרצועה. עוד ניתן לומר שישראל לא תאפשר את חזרתם של תושבי עזה לצפון הרצועה ותפעל להכנסת סיוע הומניטרי, תוך הקפדה שלא יגיע לידי המחבלים. במקביל, לאור מסמך "היום שאחרי" שגיבש ראש הממשלה נתניהו, ישראל תנסה לחזק את הכוחות מקומיים כדי שיוכלו לניהול חלק מהאזורים בפיקוח ישראלי.

מסמך
מסמך "היום שאחרי חמאס" שהציג רה"מ לקבינט

במסמך "היום שאחרי" התייחס נתניהו לשליטה הביטחונית ברצועה והדגיש כי השליטה תתבצע באמצעות "גורמים מקומיים בעלי ניסיון ניהולי", שלא יהיו מזוהים עם מדינות טרור או עם גופים שתומכים בטרור. הבעיה המרכזית במסמך "היום שאחרי" היא שעל פניו הוא לא מתייחס לטווח הרחוק, אלא רק לטווח הקצר. זאת מכיוון שכדי לקבוע מה באמת יהיה ברצועה ב"יום שאחרי", צריך לקבל שורה של החלטות קשות ובראשן: למי בסופו של יום מעבירים את המקל? בינתיים אנו יודעים רק למי אסור לאחוז במקל הזה, ואיננו יודעים מי ראוי לקבלו.

סעיפי העסקה – והמשמעויות

נדגיש כי עם שובה של המשלחת הישראלית מפריז והסיכום על הסכם המסגרת לעסקה, נותרו שבועיים בדיוק עד תחילת חודש רמדאן. בסוף השבוע האחרון - הושג סיכום על הסכם המסגרת לשחרור חטופים ולהפסקת אש זמנית. בימים הקרובים משלחת ישראלית תצא לקטר לדון על פרטי ההסכם המלאים. אמש, על רקע המתווה, גורם מדיני בכיר אמר לחדשות 12 כי "יש התקדמות משמעותית ובסיס מוצק לדיון, שממנו אפשר לצאת לבניית מרכיבי המשא ומתן ולהגיע להסכמות". בנוסף, גורם בכיר בממשלה העריך כי "אם זה המתווה שיוצג - הוא יאושר בממשלה".

מתווה עסקת החטופים המסתמן
מתווה עסקת החטופים המסתמן
מתווה עסקת החטופים המסתמן
מתווה עסקת החטופים המסתמן

במסגרת המתווה שיוצג לקבינט המלחמה, ישוחררו כ-40 חטופים: ילדים, נשים, חיילות, מבוגרים וחולים. זאת בתמורה ל-6 שבועות של הפוגה בלחימה - לפחות יום אחד על כל חטוף שישוחרר. בנוסף, ישוחררו מאות אסירים "קלים" ו"כבדים", הרבה פחות ממה שרצה חמאס בתחילה. כמו כן, תחול פריסת כוחות מחודשת ברצועה, ומעבר של נשים וילדים לצפון הרצועה.