ביום חמישי, מעט אחרי חצות, הציג ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני הקבינט את התוכנית "ליום שאחרי" ברצועת עזה. המילים "רשות פלסטינית" לא מוזכרות שם וגם לא "מדינה פלסטינית", אך "גורמים מקומיים בעלי ניסיון ניהולי" מוגדרים כמי שאמורים לשלוט בה אזרחית. למרות החורים בתוכנית, התגובות על מסמך נתניהו מצד הפלסטינים והעולם הערבי לא איחרו להגיע.
דובר הנשיאות הפלסטינית, נביל אבו רודינה, אמר: "רצועת עזה תהיה רק חלק מהמדינה הפלסטינית העתידית, וכל מאמץ שסותר לכך - יידון לכישלון". לטענתו, "התוכניות שהציע נתניהו מכוונות להמשך 'הכיבוש' של ישראל בשטחים הפלסטיניים ולמנוע הקמת מדינה פלסטינית" ו"ישראל לא תצליח בניסיונותיה לשנות את המציאות הגיאוגרפית והדמוגרפית ברצועת עזה".
כשלושה שבועות אחרי שסעודיה הודיעה כי ללא הכרה במדינה פלסטינית לא תהיה נורמליזציה עם ישראל, גורם בסביבת בית המלוכה הסעודי שוחח עם N12 על מסמך נתניהו, ואמר: "הרשות הפלסטינית צריכה לנהל את עזה".
"אנחנו מסרבים לחיסול הסוגיה הפלסטינית בכל צורה שהיא", הדגיש הגורם הסעודי. "עם נסיגה ישראלית מעזה - הרשות הפלסטינית צריכה להיכנס לתמונה ולשלוט שם". בנוסף, גם ריאד מסרבת לפלישה לציר פילדלפי ודורשת הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67'. "למען האמת, אנחנו לא אופטימיים בגלל ממשלת הימין הקיצונית הנוכחית, ממשלת נתניהו", המשיך הגורם מסביבת הארמון הסעודי. לצד זאת, הוא הצהיר כי בכוונת ריאד "לתמוך בעזה כלכלית" ביום שאחרי - בתנאי שהרשות הפלסטינית תשלוט ברצועה.
גם בכיר חמאס אוסאמה חמדאן התייחס למתווה שחשף נתניהו וגינה אותו. "נתניהו מציג רעיונות שהוא מבין לגמרי שלא יצליחו. הוא כותב אוסף של רעיונות שחוזרים על עצמם. למסמך הזה לא תהיה שום השפעה על המציאות או השפעה מעשית, כי המציאות של הפלסטינים בעזה נקבעת בידי הפלסטינים עצמם".
"קריאת המסמך הזה וההחלטה לסרב להכיר בכל מדינה פלסטינית משקפת שני דברים - הוא מסרב לחלוטין להכיר במדינה פלסטינית ומסרב להכיר בישות פלסטינית", הוסיף חמדאן.
החמולות שצפויות לשלוט ברצועה
על פי התוכנית שנתניהו הציג, בפועל - אותה מכבסת מילים של "גורמים אזרחיים" אלו חמולות שמוכרות למערכת הביטחון שעשויות לקבל לידיהן את השלטון ברצועה. אלא שהרעיון הזה זו טומן בחובו בעייתיות: חלק ניכר מאותן החמולות הן משפחות פשע או כאלו שמביעות הזדהות עם חמאס.
בינתיים, צה"ל החל בפיילוט בשכונת זייתון שבעיר עזה - שבמסגרתו אותן החמולות ינהלו את השכונה במקום חמאס. מטרת ישראל היא שאותם גורמים מקומיים ישלטו בקבלת הסיוע ההומניטרי ויחלקו אותו לתושבים כדי לייצר אלטרנטיבה לארגון הטרור בצפון הרצועה.
בהצהרה רשמית של נציגי החמולות ברצועה שפורסמה בחודש ינואר, הם הדגישו באופן מובהק כי הם תומכים במתקפה הרצחנית שביצעו מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר. "אנחנו מצהירים על תמיכתנו המלאה והמוחלטת בהתנגדות הפלסטינית, שהובילה את המערכה של 'מבול אל-אקצא' (השם העזתי למלחמה) שיצרה שינוי אסטרטגי בעניין הסוגיה הפלסטינית".
בהצהרתן הוסיפו החמולות: "אנחנו קוראים לעמים הערביים והאיסלאמיים ולבני העולם החופשי לנקוט פעולה מיידית להפסקת התוקפנות והמלחמה בעזה ולהצילה מאסונות הומניטריים. קוראים לעצור את הפרויקטים לחיסול הסוגיה הפלסטינית ולסכל פרויקטים לעקירת עמנו מאדמתו. לא נעזוב אותה, לא משנה כמה קורבנות זה יגבה".
הבעייתיות בהעברת מקל השלטון בעזה לחמולות אינו רק בתמיכתן בחמאס. ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטינים במרכז דיין באוניברסיטת ת"א, מצביע על כמה סיבות שבגינן הרעיון לא מוצלח. לדעתו, החלטה כזו תחייב את ישראל להתנהל מול עשרות או מאות כתובת במקום גוף אחד שירכז את השליטה האזרחית.
נוסף על כך, לפי מילשטיין, יווצר פתח לאנרכיה חמורה. "חלק מהחמולות כמו למשל דוע'מוש ממזרח עזה הן חמושות ומעורבות עד צוואר בפשיעה, בפלילים ובאלימות", הסביר. "לעשות איתן עסקים זה דומה לקשר עם הפלנגות. לתת להן כוח, משמע, לפתח מיליציות שכנראה יהיו מעורבות באלימות פנימית, אבל גם בטרור".