הניו יורק טיימס פרסם היום (שלישי) כתבה נרחבת על מערך המנהרות התת-קרקעיות של חמאס בעזה. לפיו, בצה"ל אומנם העריכו בשנים האחרונות כי איום המנהרות הוא אולי המרכזי ביותר בלחימה בעזה, אך הופתעו מהיקפו.
מנתונים שהובאו בכתבה עלה כי בצה"ל סברו שסך הכול תשתית המנהרות בעזה מתפרסת על כ-400 ק"מ. מאז תחילת המלחמה ההערכה התעדכנה והיא עתה עומדת על בין 560 ק"מ ל-720 ק"מ - עם יותר מ-5,700 פירים לכניסות וליציאות.
איום המנהרות - סיקור N12
לפי בכיר בצה"ל שצוטט בכתבה, רק בח'אן יונס יש כ-160 ק"מ של מנהרות. עומקן ורוחבן של המנהרות עלה גם הוא על ההערכות. מנהרה אחת שאותרה הייתה רחבה מספיק כדי לאפשר נסיעה במכונית, בכניסה לאחרת נמצאו מדרגות בעומק שבע קומות.
"המנהרות הן סיוט תת-קרקעי עבור הצבא הישראלי, והן עורק הנשימה של חמאס", נכתב בדיווח של כלי התקשורת האמריקני. "כל מטרה אסטרטגית של ישראל ברצועה תדרוש עתה להתמודד עם איום המנהרות התת-קרקעיות".
תורת הלחימה נגד איום המנהרות
במערכת הביטחון הגדירו במלחמה את התווך התת-קרקעי כממד נוסף של הלחימה. המאמצים מתמקדים בהשמדת מנהרות לחימה אסטרטגיות שבהן חמאס משנע כוחות למתקפות רחבות, ובמפקדות וחמ"לים תת-קרקעיים של צמרת חמאס.
תורת הלחימה נגד איום המנהרות מתפתחת בשטח תוך כדי לחימה. ההבנה היא שלא ניתן יהיה להשמיד כל פיר ומנהרה, למשל של מנהרות טקטיות שמטרתן לתקוף את כוחות צה"ל – ועדיין השמדת מערך המנהור נחשבת ליעד מרכזי של צה"ל.
לפני כשבוע צה"ל חשף רשת תת-קרקעית עצומה שנועדה להפצת אמצעי לחימה בהם רקטות, חומרי נפץ, מטענים וכלי טיס בלתי מאוישים. תשתית הענק נחשפה בפעילות במחנה אל-בורייג' שבלב רצועת עזה בידי צוותי הקרב של חטיבות 188 וגולני. היא יועדה לשנע נשק ורקטות שיוצרו במחרטת ענק.
בחודש שעבר צה"ל פרסם כי הושלמה ההשתלטות על "רובע הבכירים" של חמאס במרכז העיר עזה, שם נמצאת כיכר פלסטין. מדובר באזור שממנו פעלה ההנהגה השלטונית והצבאית של הארגון ברצועה. הלוחמים איתרו עיר טרור תת-קרקעית, שמהווה חלק ממערך המנהרות של חמאס.