חודש רמדאן כאן, המלחמה בעיצומה – והדריכות במערכת הביטחון בשיאה. במקביל למלחמה בארגוני הטרור בעומק הרצועה ובגבול לבנון, צה"ל מתמודד עם מחבלים גם בלב המדינה. בעת האחרונה אנחנו עדים לעוד ועוד פיגועים יחידניים שנבלמים בחיסולים מהאוויר, רגע לפני שהם יוצאים לפועל.

רק אתמול (רביעי) הודיע דובר צה"ל על חיסול מהאוויר של ארבעה מבוקשים פלסטינים, שתכננו לבצע פיגוע בטווח הזמן המיידי. אחד המחבלים שחוסל בג'נין הוא אחמד ברכאת, שביצע את הפיגוע שבו נרצח מאיר תמרי במאי 2023. החיסול הזה הוא אחד מבין חיסולים רבים של צה"ל מהאוויר – פגיעות עוצמתיות וממוקדות בעת ובעונה אחת. עם תחילת המלחמה, צה"ל שינה דיסקט והוציא לפועל חיסולים אוויריים ביהודה ושומרון, לעיתים רגע לפני יציאה לפיגוע, בעצימות שכמותה לא ראינו מעולם.

חיסול ממוקד בג'נין
תיעוד החיסול ממוקד בג'נין

למה ברגע האחרון?

הסיבות לביצוע חיסולים בצמוד למועד ניסיון הפיגוע רבות. הן קשורות גם באסטרטגיה החדשה של צה"ל נגד המחבלים הבודדים וגם בקושי לאתר אותם עד לרגע האמת. להתנהגות המחבלים ולתשתיות הטרור יש השפעה דרמטית על יכולת התגובה של צה"ל. ככל שנוקפים הימים, נבנות עוד ועוד תשתיות ומקומות מסתור בג'נין ובנור א-שמס.

בגלל שמדובר בגורמים ממודרים ובתשתיות מקומיות, לפעמים ההתרעה מגיעה למערכת הביטחון רק ברגע האחרון. בנוסף, לפני הוצאת סיכול ממוקד, צה"ל חייב לזהות התנהלות מחשידה מובהקת, תנועה של פעילים או מעבר של אמל"ח. בצבא מפנים לכך את מלוא תשומת הלב וברגע שניתן – פוגעים במחבלים ללא רחם: החל בחיסולים, דרך השמדת דירות מסתור ועד להפצצת מעבדות לייצר אמצעי לחימה – בדגש על מטענים.

בצה"ל, במובנים מסוימים, החליטו להסיר את הכפפות ביהודה ושומרון. תוקפים מהאוויר, למרות שמדובר במרחבים אורבניים צפופים, ומתאימים את היכולות החדשות לתנאי השטח. למשל, לעיתים לפני התקיפה, מחכים הכוחות שהיעד ייצא עם רכבו מהאזור הצפוף, ורק לאחר מכן מטילים את מהלומת האש.

חיסול ממוקד בג'נין
חיסול ממוקד בג'נין

כחלק ממבצע בחטיבה המרחבית מנשה, לוחמי סיירת חרוב כיתרו את מחנה הפליטים נור א-שמס שבטולכרם. הלוחמים נתקלו בירי מחבלים, השיבו אש - ולאחר מכן חיסלו את השניים. בהמשך המבצע. במהלך הפשיטה הלוחמים איתרו מטענים, ביצעו מארב - וחיסלו מחבל נוסף. המחוסלים - בכירים בתשתית הטרור המקומית, שהיו במעקב כבר זמן רב.

תעשיית הברחות האמל"ח

במערכת הביטחון מזהים אמצעי לחימה רבים שנגנבו מהצבא במהלך הלחימה בעזה והגיעו לידי עבריינים. החשש שאלה יתגלגלו בהמשך לידי ארוגני הטרור. למשל, טילי המטאדור שנורו השבוע בכרמיאל היו יכולים בקלות להגיע גם ליהודה ושומרון, כי יש מי שמוכן לשלם עליהם שם. אם אכן נשקים מסוג זה יגיעו לידיהם, מדינת ישראל תמצא את עצמה באירוע בסדר גודל אחר, חמור כפי כמה וכמה.

אמצעי לחימה שאותרו על ידי יחידת אגוז (צילום: דובר צה
אמצעי לחימה שאותרו על ידי יחידת אגוז|צילום: דובר צה"ל
אמצעי לחימה אשר נמצאו בגן ילדים של אונר״א בנור א-ש (צילום: דובר צה
אמצעי לחימה אשר נמצאו בגן ילדים של אונר״א בנור א-שמס|צילום: דובר צה"ל

בנוסף, עם הזמן נרשמת עלייה בכמות רימוני הרסס ומטעני החבלה שנמצאים ברצועה. במקביל, באיראן יש מאמץ להבריח אמצעי לחימה מירדן, בדגש על אמל"ח תקני. בצה"ל לא נשארים אדישים ופועלים לסיכול ההברחות לאור מידע מודיעיני מדויק או החרמה בפשיטות על סליקים ודירות מסתור, כפי שראינו בעת האחרונה בטולכרם. בצה"ל מבינים שאם המחבלים ביהודה ושומרון יהיו בתחושת נרדפות, הם יתקשו ויחששו לתכנן פעולות טרור ולנסות להוציאן לפועל.

אמל
אמל"ח שנתפס ביהודה ושומרון|צילום: חדשות 2

למשל, בפעילות שהתרחשה שלשום באישון ליל עצרו לוחמי צה"ל שב"כ ומג"ב 34 מבוקשים ביהודה ושומרון, החרימו כספי טרור ואיתרו עשרות אמצעי לחימה מסוגים שונים. בכפר ענתא שבחטיבת בנימין נעצר מבוקש שבחזקתו רובה, בכפר עיזריה נעצרו 5 מבוקשים שהחזיקו בכספי טרור ובטול כרם ובשכם נעצרו 7 מבוקשים שהחביאו בביתם אמצעי לחימה. מאז תחילת המלחמה כוחות הביטחון הגיעו לכ-3,500 מבוקשים ביהודה ושומרון – 1,500 מזוהים עם ארגון הטרור חמאס.