למרות ההנחיה שניתנה בעקבות התחקיר שנערך לפני כשנתיים עם מותו של מח"ט חטיבת הנח"ל אל"ם שרון אסמן ז"ל, דוח חדש של התנועה לחופש המידע חשף היום (שלישי) כשלים חמורים בכל הנוגע להצבת דפיברילטורים, המסייעים במקרים של דום לב, בבסיסים.
לפי הדוח, ישנם בסיסים שבהם לא הוצב דפיברילטור, וזאת נביגוד להנחיה שניתנה בצה"ל. בבסיסים רבים נמצאו לקויים שונים, בהם, מכשירים ללא סוללות או בעלי סוללות לא תקינות. תקלות נוספות התגלו בבחינת האלטרודות של חלק מהדפיברילטורים, שנמצאו לא תאומות למכשיר או פגות תוקף כבר 3 שנים.
בדוח עוד נרשם כי בבסיסים רבים לא בוצעה הדרכה לחיילים כיצד להשתמש במכשיר, שיכול להציל חיים. מבדיקה שנערכה בבה"ד 10, בסיס ההדרכה של חיל הרפואה, נמצאו שני מכשירים שאינם תקינים. "ללא סוללה עובדת, ללא סוללה רזרבית, מדבקות (אלקטרודות) פגות תוקף וללא מדבקות רזרביות", נכתב בדוח.
עוד התברר כי בבסיס שיזפון ובבסיסים אחרים לא בוצעה בדיקת תקינות של המכשירים, וזאת על אף שנמצאו ליקויים בבדיקה שנערכה בשנה שעברה. ברוב הבסיסים החיילים הודו כי אינם יודעים היכן מוצבים המכשירים החשובים.
המח"ט התמוטט מדום לב - בצה"ל הנחו להציב דפיבירילטורים
אל"ם אסמן ז"ל התמוטט ומת בזמן שהתאמן בחדר הכושר בבסיס. במקום לא הוצב דפיברילטור, מה שעורר מחדש את הדיון בחשיבותו בצה"ל. כבר לפני יותר משנתיים טענו גורמים בצבא בשיחה עם N12 "היחידות רוכשות את המכשירים בעצלתיים".
עו"ד אור סדן מהתנועה לחופש המידע ומהקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל מסר: "השימוש בדפיברילטורים הוא מציל חיים, זו אמת ידועה ואין עליה מחלוקת. חוק חופש המידע מאפשר לנו, כציבור, לוודא שרשויות ציבוריות עושות את המוטל עליהן כדי להבטיח שניתן יהיה להציל חיים בשעת חירום. נותר לקוות שפרסום המידע יוביל לכך שצה"ל, כמו גם גופים נוספים, יפעלו על מנת להבטיח שבכל אירוע עתידי כל אדם יידע כיצד לפעול, וכי כל מכשיר מציל חיים מעין זה יהיה זמין ותקין".
בקשת המידע הוגשה על ידי הסטודנט אפק סבג מהקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל