במשך 26 שנים נחשף יובל ביטון לפניו של הרוע האנושי מול בכירי העבריינים והמחבלים. בתחילה בתור רופא השיניים של בתי הכלא, זכה ביטון למבט אל תוך הפה והקרביים של הפשע והטרור הכי אכזריים שיש. הוא למד היטב את המטופלים שלו, ועם הידע והתובנות שצבר הוא המשיך למקום שבו יוכל להשתמש בהם ביעילות – הוא הפך לקצין מודיעין עד שהמתמנה למפקד חטיבת המודיעין של שירות בתי הסוהר.

בשטחים ובעיקר בקרב האסירים הביטחוניים שמו הופך לאגדה, הוא מכונה במילה אחת - "הדוקטור". "מישהו פעם אמר שאנשי המודיעין הכי טובים הם רופאים", מספר ביטון. "אתה יודע לזהות בני-אדם, לחדור פנימה ולראות מה מניע אנשים - וגם להוציא מודיעין".

 

תת גונדר במיל' יובל ביטון
יובל ביטון, הרופא שהפך למפקד אגף המודיעין

כבר עם תחילת שירותו במודיעין מתרחש אירוע קיצון בעזה. חמאס משתלט על הרצועה, השנאה בין שני הארגונים הפלסטיניים הגדולים מרקיעה שחקים, ובמודיעין זיהו הזדמנות פז להיכנס אל תוך התהום שנפערה שם. "האסירים של החמאס והפתח חיו באותם תאים. אחרי שפעילי פתח נרצחו על ידי פעילי חמאס, המנהיגים בבתי הכלא ביקשו להפריד את האסירים. אם אתה יודע לזהות את הקרע הזה, אתה צריך להעמיק אותו או שאתה צריך לייצר אותו. זה תפקיד של המודיעין. הרי אם כולם יהיו מגובשים ומאוחדים, קשה לחדור פנימה".

הזדמנות נוספת לייצר קרע בקרב האסירים התגלתה בפני ביטון ואנשיו ב-2017. כמעט 7,000 אסירים ביטחוניים שבתו אז רעב, אבל במודיעין זיהו אחד מהם כחוליה חלשה, ולא סתם אחד – מרואן ברגותי. "חיכינו לו איפה שצריך", מסביר ביטון. "כשאתה מכיר את הפרסונה, אתה מכיר את המטרות שלו ומה המניעים שלו להוביל לשביתה כזו, אז אתה מבין שהמניעים זה לא לדאוג לאסירים. ידענו שאיפה שנחכה לו, אם תהיה לו הזדמנות לאכול הוא יאכל".

 

מנהיג חמאס יחיא סינוואר ברצועת עזה (צילום: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
מנהיג חמאס יחיא סנוואר|צילום: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

"אני לא מאמין שהאנשים האלה השתחררו"

ביטון הכיר מקרוב ובאופן אישי חלק גדול מכ-400 הרוצחים שהשתחררו בעסקת שליט. הוא מספר על תחושת התסכול על כך שלא התייעצו איתו לפני קבלת ההחלטות, וחושף את מאחורי הקלעים של העסקה: "לדעתי שילמנו מחיר כבד מאוד, והיו דמויות שלא זיהינו את פוטנציאל הנזק הרב שהם יכולים לחולל. לא האמנתי שהאנשים האלה ישתחררו, וגם היום אני לא מאמין. הביעה הגדולה היא שלא שאלו את שב"ס מה דעתם על שחרור האסירים".

אבל על סופה של הקריירה של ביטון מרחף צל גדול - צילה של פרשיית ניצול הסוהרות. קצין המודיעין של כלא גלבוע שפוטר בעקבות הפרשה טען שביטון ידע על הנוהל, והעלים עין. "יש כללים ברורים את מי אתה מתגמל ולמה ומה מותר לתגמל. סוגיה של סוהרות זה דבר מוסרי, ערכי, זה קו אדום. מי שעושה את זה הוא עבריין", טוען ביטון בתוקף.

ביטון כבר מחוץ למערכת. חלק מ"לקוחותיו לשעבר" גם הם מחוץ לבתי הסוהר, משחק המוחות ביניהם הסתיים. אבל אחרי יותר מ-26 שנים במחיצתם, יש לו תובנה אחת ברורה לגבי העתיד. "מהשיח שלי עם מנהיגי חמאס רבים, אני הבנתי שחמאס בסוף ירצה אותך בים. הם קודם כול יעשו בתוך הבית שלהם את ההשתלטות, ואחרי זה יפנו החוצה".