"אם לאיראן יהיה נשק גרעיני, גם אנחנו חייבים שיהיה לנו" – המילים האלו שאמר יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, בריאיון נדיר לרשת פוקס ניוז אתמול בלילה (בין רביעי לחמישי), העלו שוב לסדר היום את מרוץ החימוש הגרעיני. מהן ההשלכות של העשרת אורניום על אדמת סעודיה והסכנות שטמונות לישראל, אם זה יצא לפועל? המומחים מסבירים ל-N12 את מה שחשוב לדעת.

ד"ר נחום שילה, מומחה לסעודיה ולמדינות המפרץ ממרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב, אמר כי "מה שעומד על הפרק שסעודיה רוצה במסגרת עסקה משולשת עם ישראל וארה"ב - הוא קבלת גושפנקא או הסכמה אמריקנית להעשרת אורניום בשטחה. באופן מוצהר היא אומרת שזה לצרכים אזרחיים וארה"ב צריכה את ההסכמה של ישראל. אבל יש לזה כל מיני השלכות והתפתחויות, יש כל מיני תרחישים – מה קורה אם איראן מאיצה את תוכנית הגרעין שלה".

נורמליזציה עם סעודיה - סיקור N12:

"יורש העצר אמר שאם לאיראן יהיה גרעין צבאי, אז גם לסעודיה יהיה. ואז אם איראן רצה לנשק גרעיני, סעודיה כבר לא תצטרך הסכמות אמריקניות ותנסה להשיג גרעין בדרכים שלה", הוסיף ד"ר שילה. "גם תוכנית גרעין אזרחית יכולה בהינתן תנאים מסוימים להפוך לתוכנית צבאית. אם גם לאיראן יהיה גרעין צבאי וגם לסעודיה, אז גם מצרים וטורקיה ירצו גרעין צבאי – ויש לך מזרח תיכון גרעיני".

איך זה משפיע על הפיקוח?

"ברגע שיש העשרת גרעין על אדמת סעודיה, אז הפיקוח הוא הרבה פחות אפקטיבי. אם האורניום מעושר במדינה אחרת, אז הגורמים באותה מדינה או הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית יכולה לפקח באופן הרבה יותר יעיל על מה שנעשה. בסעודיה הכניסה של פקחי או"ם של סבא"א דורשת הסכמה סעודית. במקרה האיראני – הסכמה יכולה להינתן ויכולה גם להישלל. הכול תלוי במה שהשליט מחליט, אם יורש העצר שהוא שליט אבסולוטי מחליט יום אחד להפסיק את הפיקוח – הוא פשוט אומר לפקחים 'לכו', ואז הדרך לגרעין צבאי מאוד קצרה".

"עד עכשיו ההיסטוריה הוכיחה שאי אפשר באמצעים ובסנקציות לבלום תוכנית גרעין של מדינה שממש נחושה לפתח כזו", הדגיש ד"ר שילה. "אני Erdogan Sisi

רג'יפ טייפ ארדואן (צילום: רויטרס)
ד"ר שילה: "טורקיה ומצרים לא יסכימו לחיות בלי גרעין אם לסעודיה ואיראן יש". ארדואן, ארכיון|צילום: רויטרס

אלוף (במיל') עמוס גלעד שמשמש כראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, הסביר: "בגרעין יש מצב של כורי כוח חשמליים שמספקים למשל חשמל. כמובן שיש מדינות כמו גרמניה שלא מוכנות לשמוע על זה, אבל חושפות שימוש בנפט ובחומרים מזהמים. כורים הם מסוכנים בעצמם, אבל אין בהם סכנה צבאית. כלומר, כור גרעין חשמלי שהוא תחת פיקוח מלא לא מהווה בעיה".

"אבל זה לא מה שהסעודים רוצים, אלא הם מעוניינים בכור להעשרת דלק גרעיני - מה שמחשיד שהכוונה היא לבניית יכולת לייצור נשק גרעיני בעתיד. הדברים שאמר מוחמד בן סלמאן אתמול ומבססים את החשד ולא בפעם הראשונה", מחדד אלוף (במיל') גלעד, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן. הוא הבהיר כי "אם איראן תתקדם בנשק גרעיני – גם סעודיה תייצר נשק גרעיני, כאשר כידוע איראן היא כבר עכשיו מדינת סף-גרעינית".

מה ההבדל בין זה לבין העשרה של מדינה אחרת עם פיקוח?

"יש כור חשמל באמירויות, אבל אין סכנה שם שישתמשו בכך לצרכים צבאיים כי כל דבר חשוד ובעייתי שנכנס - יוצא משם תחת פיקוח הדוק. אין להם העשרה של עצמם. ברגע שאתה יכול להעשיר בעצמך כמו שהסעודים רוצים, אז גם אם קיים פיקוח - הם יכולים להסיר אותו, כפי שהאיראנים הורידו שליש מהפקחים".

"הבעיה היא יכולת ההעשרה. כשאתה רוצה להעשיר לרמה צבאית, הכי קשה הרמה של האורניום בטבע, 0.75%-3.5%", הוא הוסיף. "אחר-כך ל-20% זה קצת פחות קשה להגיע, ולאחר מכן ל-60% זה יותר קל. ל-90% שזו הרמה הצבאית - הכי קל להגיע, האיראנים נמצאים שבועיים משם אם הם ירצו לעשות את זה. הם עצרו מרצונם, על בסיס הבנה עם ארה"ב שלא מגבילה אותם בשום תחום – לא בתחום הבליסטי, לא בתחום חיזבאללה ולא במה שנוגע לתשתיות הטרור בעיראק", ציין אלוף (במיל') גלעד.

"זו לא הבעיה אם תהיה לסעודים יכולת לייצר חשמל, אלא הם רוצים תשתית שתאפשר להם, בכפוף להחלטתם – להתקדם לנשק גרעיני אם איראן תעשה זאת", כך לדברי גלעד. "אם סעודיה תעשה את זה, אז גם טורקיה ומצרים יעשו את זה. ואז ישראל תאבד את דימוי עוצמתה האדירה ויהיה פה מרוץ חימוש גרעיני".

נשיא ארה
"המטרה של סעודיה: קבלת גושפנקא או הסכמה אמריקנית להעשרת אורניום בשטחה"|צילום: רויטרס

פרופ' יהושע טייטלבאום, היסטוריון מוביל במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר-אילן ועמית אורח באוניברסיטת סטנפורד, אמר כי "יש לסעודים במשך שנים תוכנית מחקר והם מנסים במשך שנים להפוך את עצמם למעצמה מזרח-תיכונית כמו ישראל ואיראן. הם מעוניינים בנשק אסטרטגי וגם תדמיתי כמעצמה שמכבדת את עצמה".

"זה החלק הבעייתי גם לישראל וגם לארה"ב – מרוץ חימוש גרעיני. זה שם את ישראל במקום לא נוח במיוחד כי היא מאוד רוצה נורמליזציה עם סעודיה, אבל המחיר של הסעודים מאוד גבוה", הבהיר פרופ' טייטלבאום. "הדרישות של הסעודים הן יותר מהאמריקנים ולא מאיתנו – גרעין, ברית הגנה שאף פעם לא הייתה להם ורכישת נשק באופן מהיר כמו חברים בנאט"ו, מבלי לעבור את מדורי הגיהינום של הקונגרס".

"הנורמליזציה חשובה, אבל המחיר כבד"

 אל"ם (במיל') אלדד שביט, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), סיכם כי "יש הערכה שאם הסעודים יקבלו 'אוקיי' מהאמריקנים להעשיר אורניום באופן מלא בשטחם, זה יפתח פתח. אני חושב שעד היום ארה"ב וישראל עמדו על כך שלא תהיה יכולת העשרה עצמאית בשטחן של מדינות מוסלמיות-ערביות וזו הסיבה שאנחנו נאבקים על כך שזה לא יהיה מול איראן".

"אם זה יהיה בסעודיה, אני חושב שבאיזשהו מקום כל המאבק מול איראן יאבד את הלגיטימציה שלו", טען אל"ם (במיל') אלדד שביט. "הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה חשובה ברמה האסטרטגית, אבל המחיר כבד".