ראש המטה הכללי הרצי הלוי ביקר אתמול (רביעי) בבסיס חיל האוויר תל נוף והתייחס לקריאות לאי-התייצבות. "אתגרי הביטחון מציבים מציאות מבצעית המחייבת שילוב בין הכוח הסדיר לאנשי מילואים", אמר הלוי. לפי הערכות: מאות לא מתכוונים להתייצב לשירות מילואים, בהם טייסים מבצעיים בודדים.  

הלוי סיפר במהלך הביקור כי נעשים מאמצים לשמור על הכשירות והלכידות של הצבא: "זה נעשה גם כשיש מתח ביניהן. זה קורה בשיח פנימי ובשיח חיצוני עם האנשים ומעקב מדויק אחרי תמונת הכשירות, אין דרך אחרת".

"האתגרים המבצעיים של צה"ל מתקיימים לילה לילה", תיאר הרמטכ"ל. "המציאות הביטחונית מחייבת אותנו לפעול כל יום, בכל הזירות, לצד מוכנות והכנת צה"ל למלחמה הבאה. חיל האוויר נדרש לממש את היכולות המבצעיות שלו בכל יום באופן מדויק ומקצועי אל מול האתגרים הביטחוניים".

הרמטכ
הלוי: "אנשי המילואים מהווים חלק בלתי נפרד מצה"ל". ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הלוי המשיך: "אתגרי הביטחון מציבים מציאות מבצעית המחייבת שילוב בין הכוח הסדיר לאנשי המילואים, המהווים חלק בלתי נפרד מצה״ל. צה"ל מושתת על מערך המילואים מיום הקמתו. אלה האנשים הכי טובים של מדינת ישראל ואנחנו מוקירים אותם. בלעדיהם, מודל צבא העם לא היה מחזיק מעמד 75 שנים". לדבריו, הקריאות לאי-התייצבות פוגעות בצה״ל.

מאות לא יתייצבו לשירות

הצבא ערך ניטור יומי של תמונת מצב כוח האדם. עד כה כמה מאות בלבד הודיעו כי הם אינם מתכוונים להתייצב לשירות אם ייקראו לעשות כן. בודדים מאותם משרתי מילואים - טייסים מבצעיים. ישנה כבר פגיעה מסוימת בכשירות הצבא, ונעשים מאמצים להקטין אותה. 

בכוונת הצבא לטפל במי שלא יתייצב - המענה יכול להיות מהשעיה דרך הדחה ועד שחרור. במקרים קיצוניים ייתכן לגזור על המסרבים להתייצב עונש מחבוש.

מוקדם יותר, שני תתי-אלופים בחיל האוויר הודיעו למפקדיהם כי אין בכוונתם להתייצב לשירות מילואים. "הממשלה הנוכחית מסירה מעצמה כל איזונים ובלמים בדרך לשינוי משטרי בישראל", כתב תא"ל במיל' שלי גוטמן, לשעבר מפקד בסיס חצרים. תא"ל אמנון עין דר, שהיה ראש להק האוויר, הודיע על הפסקת התנדבותו בהודעה דומה.