צה"ל מסכם היום (ראשון) את מבצע "מגן וחץ" ברצועת עזה – זאת לאחר השלמת חמשת ימי המבצע וההגעה להפסקת אש. לפי הסיכום בצה"ל, ייצר הצבא הישג מתגבר – ממכת הפתיחה שכללה חיסול של שלושה בכירים בג'יהאד האיסלאמי, לחיסולי הבכירים הנוספים ככל שהירי נמשך, הפגיעה בתשתיות ובהתעצמות וגם במפקדות המבצעיות. בנוסף לששת הבכירים בארגון הטרור, חוסלו במהלך המבצע 15 פעילי טרור נוספים.

מבצע "מגן וחץ" - סיקור נרחב ב-N12

לאורך המבצע, שוגרו לעבר ישראל 1,468 רקטות, כאשר 290 מהשיגורים נכשלו, 39 רקטות נחתו בים ו-1,139 שיגורים חצו לשטח ישראל. מערכת כיפת ברזל יירטה 430 מהרקטות ששוגרו - 95% הצלחה ביירוטים לפי המדיניות. במהלך המבצע, בוצע לראשונה יירוט מבצעי מוצלח באמצעות מערכת "קלע דוד". ביום הרביעי של המבצע, בוצע יירוט מוצלח נוסף על ידי המערכת של רקטה מעל שמי מרחב יהודה.

בצד השני, צה"ל תקף 278 מטרות ברצועת עזה, בהן 122 משגרי רקטות מוטמנים, שמונה מוצבים, 10 חוליות ירי רקטות ו-21 פעילי טרור נוספים חוסלו. כמו כן, הותקפו 19 משגרי מרגמות ונרשמה ירידה של כ-50% בהיקף ירי המרגמות. כ-1 מ-5 שיגורים נפלו בשטח הרצועה, השיגורים הכושלים גרמו למותם של לפחות 3 מתושבי עזה. בנוסף, ירי הפצמ"רים פגע בתנועה במעברים האזרחיים ברצועה.

בצה"ל פרסמו תיעוד של רשת הקשר בתא השליטה של חיל האוויר, מהרגעים שבהם בוצע החיסול של שלושת הבכירים בג'יהאד בליל המבצע הראשון. בסרטון, מקבל הטייס בשטח אישור הפללה ופקודת רשאי ירי מחמ"ל המבצעים של השב"כ. התיעוד ממחיש בצורה הכי ברורה את שיתוף הפעולה ההדוק בין הגורמים השונים תוך כדי המבצע. בכירי הג'יהאד שחוסלו במהלך המבצעבראשית המבצע, בלילה שבין שני לשלישי, בוצעו שלושת החיסולים הראשונים במקביל - כחלק ממהלך פתיחה יזום וממוקד. בצה"ל הדגישו כי "המבצע הביא לידי ביטוי את המודיעין האיכותי של צה"ל והשב"כ, יחד עם היכולת המבצעית הגבוהה של צה"ל באיתור ותקיפת מטרות באופן מדויק, תוך הימנעות מפגיעה בבלתי מעורבים ככל הניתן".

הבכירים הראשונים שחוסלו היו חליל בהיתיני, טארק עז אלדין וג'אהד ע'נאם. בהיתיני, ששימש כמפקד מרחב צפון רצועת עזה בארגון, היה אחראי על הירי הרקטי לעוטף עזה בחודש האחרון. כמו כן, הוא היה אחראי לאישור וביצוע כלל פעולות הטרור ממרחב צפון הרצועה. בהיתיני, בן 44 תושב העיר עזה, עסק בהכוונת ותכנון פיגועים בעורף ותכנן ירי לעבר שטח ישראל בעתיד הקרוב.

פעולתו של בהיתיני בארגון החלה בסוף שנות ה-90, ובמהלך השנים הוא היה מעורב בפעולות טרור רבות כנגד ישראל – לרבות קידום פיגועי התאבדות, ירי רקטי ואכוונת פעילות טרור ביו"ש. לאחר סיכולו של תייסיר ג'עברי באוגוסט 2022 במסגרת מבצע עלות השחר, נכנס בהיתיני כמחליפו לתפקיד.מיקומי המפקדות שהותקפו במהלך המבצעטארק עז אלדין שימש כאחראי על אכוונת פעולות הג'יהאד האיסלאמי ביו"ש מרצועת עזה, ובעת הנוכחית תכנן וקידם פיגועים נוספים. עז אלדין, בן 49 במוצאו מהכפר עראבה שבשומרון, היה אמון על הקשר בין הג'יהאד האיסלאמי בעזה לבין שלוחת הטרור ביהודה ושומרון, העברת כספים, הסתה ואכוונה לביצוע פעולות טרור. במהלך השנים האחרונות הוא התקדם לדרג הפיקוד של הארגון בעזה.

עז אלדין היה כלוא בישראל ושפוט למאסר עולם ו-25 שנים נוספות בכלא, על רקע מעורבותו בפיגוע התאבדות ופיגועי מטענים בתחילת שנות ה-2000. הוא גורש במסגרת עסקת חילופי שבויים לרצועת עזה והשתקע בשכונת רמאל שבעיר עזה.

ג'אהד ע'נאם, הבכיר השלישי שחוסל במכת הפתיחה של המבצע,  שימש כמזכיר המועצה הצבאית של הארגון. ע׳אנם, תושב העיר רפיח כבן 60, היה אחד מהפעילים הבכירים והוותיקים ביותר של ארגון הטרור, ומילא מספר תפקידי מפתח בהם ראש מרחב דרום. בתפקידו האחרון הוא היה אחראי על התיאום והעברת כספים ואמל"ח בין הג'יהאד האיסלאמי לחמאס, ועסק רבות בקידום פעולות טרור ברצועת עזה, ביו"ש ובחו"ל.

"היה לנו חשוב להתחיל את המבצע בהפתעה גמורה, מתוך שגרה, כי מול ארגוני טרור שעושים שימוש באזרחים ובמשפחות שלהם כדי להגן על עצמם, צריך לעבוד בשיטות חכמות ומתוחכמות", אמר מפקד פיקוד דרום, אלוף אליעזר טולדנו."אני שמח שיחד עם השותפים שלנו עשינו תכנון נכון וביצוע איכותי ביותר". הוא הוסיף כי "ההגנה היבשתית חשובה והיא ממשיכה גם עכשיו".

מעבר לכך, ציין אלוף טולדנו כי "היה חשוב לנו להקפיד על רצף סיכולים ובכל יום לסכל. העבודה הזאת היא פרי של שותפות, עבודה ללא אגו וללא התייחסות מה הקרדיט שלי". לדבריו, "יש פה מערכת מבצעית אחת, בינינו לבין השב"כ ובינינו לבין חיל האוויר הנפלא ואמ"ן על כל מוסדותיו. כמובן שלא אזכיר את כולם, אבל אני יודע שכולכם עבדתם בצורה כזאת. בשותפות הזאת יש ביטוי של צניעות והבנה שאני כאן בשביל המטרה".

כלי טיס בלתי מאויש בדרך לרצועת עזה במהלך המבצע (צילום: דובר צה
כלי טיס בלתי מאויש בדרך לרצועת עזה במהלך המבצע|צילום: דובר צה"ל

ביום חמישי, היום השלישי לבצע "מגן וחץ", חוסלו שני בכירים נוספים בארגון הטרור. אחמד אבו דקה ועלי ע'אלי. אבו דקה שימש כסגן הכוח הרקטי בג'יהאד והיה אחראי בפועל על הירי הרקטי לעבר שטח ישראל במהלך המבצע. הוא פעל לקידום, תכנון וביצוע של ירי רקטי לישראל. בנוסף, לקח חלק במטחי הירי של הכוח במבצע שומר החומות ובמבצע עלות השחר לעבר העורף הישראלי.

ע'אלי, שחוסל גם הוא באותו יום, שימש כמפקד הכוח הרקטי של הגא"פ ברצועת עזה. הוא היה אחראי על תהליכי הכוונת וביצוע הירי הרקטי לעבר שטח ישראל, בין היתר גם על המטחים האחרונים במבצע. ע'אלי הכווין ולקח חלק גם בירי ובמטחי הרקטות שכוונו לישראל במבצע שומר חומות ובמבצע עלות השחר. הוא נחשב לדמות מרכזית בארגון ועסק בניהול השוטף שלו.

חמ
חמ"ל חיל האוויר במהלך המבצע|צילום: דובר צה"ל

ביום שישי חוסל איאד אלחסני, ששימש כמפקד תיק המבצעים של הארגון בכלל הרצועה. אלחסני הוביל את תיק המבצעים בארגון, וכחלק מכך היווה דמות משמעותית בניהול הלחימה ובקבלת ההחלטות. יחד איתו חוסל פעיל גא"פ נוסף. בימים האחרונים ובנוסף על תפקידו, החליף אלחסני את חליל בהיתיני, שסוכל ביום הראשון למבצע. אלחסני היה מעורב בתכנון וביצוע מספר פיגועים רצחניים בשנות ה-90 ובהם הפיגוע בבית ליד והפיגוע בדיזנגוף סנטר.

בנוסף לחיסולי הבכירים, מציינים בצה"ל שורת הישגים מרשימים במבצע האחרון. בין ההישגים, מציינים בצה"ל את הפגיעה ביכולות השיגור של הג'יהאד האיסלאמי, השמדה של יכולת ייצור אמצעי הלחימה של הארגון, תקיפה של מפקדות שליטה וחמ"לים של הארגון, וכן סיכול ומניעה של פיגועי תגובה וירי נ"ט במהלך המבצע.

לפי הסיכום הצבאי של המבצע, תקף צה"ל לאורך המבצע 122 משגרי רקטות, כאשר מרבית המשגרים מוטמנים ומוסווים. תקיפות אלו הובילו לפגיעה משמעותית ביכולות הירי הרקטי של הג'יהאד, ומנעו לפי ההערכה יכולת ירי של למעלה מ-800 רקטות לשטח ישראל. בנוסף, תקף צה"ל 12 אתרי ייצור אמצעי לחימה של הארגון והשמיד את מרבית אתרי הייצור שלו ברצועה.

הרמטכ
הרמטכ"ל ואלוף פיקוד דרום בהתייעצות בגבול הרצועה, במהלך המבצע|צילום: דובר צה"ל

בנוסף לכך, במהלך המבצע צה"ל תקף 19מפקדות מבצעיות של הג'יהאד האיסלאמי ברצועה. המפקדות המבצעיות הן תשתיות הממוקמות במבנים אזרחיים, ומשמשות את היחידה הרקטית בארגון ואת פעילי הארגון כדי לנהל את הלחימה ולהכווין את ירי הרקטות. המפקדות המבצעיות הן נכס חשאי של הארגון, שמשמשות אותו לצורך ההתנהלות בעת הלחימה. 10 מהמפקדות הותקפו ביום החמישי למבצע, 6 מתוכן הותקפו בגל תקיפה אחד. בין המפקדות המבצעיות שהותקפו – המפקדה של מחמד אבו אלעטא, אחיו של בהא אבו אלעטא ומפקדתו של חאלד עזאם, פעיל בכיר בכוח הרקטי של הארגון.

כמו כן, ציינו בצה"ל כי "חופת האש" באוגדת עזה אחראית על מטרות במספר תחומים ובהם פשיטה, נ"ט ומרגמות. "חופת האש" עובדת על מרבית המטרות מראש, אך בזמן מבצע המאמץ המרכזי מתנהל גם בזמן אמת - איתור פעילים בדרכם לביצוע פיגוע או מיד לאחר מכן, וניסיון לחסל אותם כמה שיותר מהר. לאורך המבצע, בוצעו 10 תקיפות בהן נפגעו 19 פעילים. כמו כן, הותקפו 19 משגרי מרגמות ונרשמה ירידה של כ-50% בהיקף ירי המרגמות.