בתום סבב לחימה שנמשך 5 ימים, ברצועת עזה ממשיכים היום (שלישי) לפנות את הריסות הבתים. התושבים מצטיידים מחדש במזון ובעיקר, מייחלים לשקט ומקווים שהסבב הבא לא נמצא מעבר לפינה. לצד תחושת ההקלה שאופפת אותם - הם משמיעים ביקורת נוקבת נגד הג'יהאד האיסלאמי, זועמים על הימים שבהם נאלצו להישאר בבתים במקום לכלכל את משפחותיהם, ומאוכזבים מכך שארגון הטרור משך את המבצע ללא תכלית.
מי שחלף מאז אתמול בבוקר במעבר ארז - לא יכול היה לפספס את הפרץ של ההתלהבות שניכרה בקרב אלפי הפועלים העזתיים שעשו את דרכם לעבודה בישראל. כ-17 אלף עזתיים מחזיקים בהיתר תעסוקה ומכניסים לכיסם כ-350 שקלים מדי יום (כ-7,000 שקלים בחודש). כל יום עבודה הוא משמעותי עבורם ועל כן, הם חשו אכזבה מכל יום שעבר בסבב ונבצר מהם לעבוד.
המתקפה על הג'יהאד
מבצע "מגן וחץ" אומנם מאחורינו, אך הג'יהאד האיסלאמי חשוף שוב לביקורת ולהיעדר לגיטימציה ציבורית. "הוא גרר את הרצועה למערכה ללא תכלית והתעקש להאריך את המבצע", אומרים בעזה ומצביעים על הנזק הרב שנגרם לתשתיות וגם לתושבים ברצועה שנפגעו משיגורים כושלים.
לצד זאת, תושבי עזה מביעים שביעות רצון מכך שחמאס לא נגררה למערכה, התנהלות שלדבריהם מדגישה את רצונה לדבוק בשיפור הכלכלה, בדומה לשנתיים האחרונות. ההתנהלות הזו חיזקה את מעמדה כישות שלטונית, על אף שהיא "ישבה על הגדר" ולא התערבה כדי לקצר את סבב הלחימה.
"הכל עצר מלכת"
"המגזר הפרטי נפגע מ-5 ימי ההסלמה - כל העסקים הפסיקו לפעול, המסעדות, המאפיות והחברות הפרטיות", מספר ל-N12 ספואן, תושב רצועת עזה. "הכול עצר מלכת ולרבים מהתושבים נגמר האוכל, והם נאלצו לאכול רק לחם". שיעור האבטלה בעזה עומד על כ-44% ולכן, לדבריו העזתיים ספגו פגיעה כלכלית בעקבות ההסלמה.
"אנחנו שמחים מאוד שההסלמה הסתיימה ומאז הפסקת האש, האישים יצאו לרחובות, לחצו את ידיהם של החברים שנפצעו והחנויות חזרו לעבוד כרגיל", הוא ממשיך. "מעבר לכך, תחנת נכון כמעט הפסיקה לעבוד - דמייני לעצמך חיים שלמים עם ארבע שעות חשמל בלבד. בתי החולים ייפגעו, הבשר מתקלקל והחיים משותקים".
ספואן משדר הקלה כשהוא מתייחס לפתיחת המעברים מחדש, שעליה בישר אתמול בבוקר מתאם פעולות הממשלה בשטחים. "האנשים נשמו לרווחה והרגישו נינוחים, לפחות הסתיימה שפיכת הדמים", הוא מדגיש. "ביקרתי בבתים של המשפחות ורבים מהם שנהרסו, נאלצים לחפש קורת גג אצל קרובי משפחה".
על הזעם נגד הג'יהאד האיסלאמי, הוא אומר "בימים שהיו הפצצות - פעילי הג'יהאד האיסלאמי ישבו בבתיהם והתושבים כעסו עוד יותר". בנוסף, הוא מפנה אצבע מאשימה לישראל: "הרבה מהאשמה היא על הישראלים, חיסול המנהיגים של הג'יהאד אחרי שהיה תיווך מצרי לפני שבוע - הפתיע את כולם".
רשדי, תושב נוסף שמתגורר בעזה, אומר ל-N12 כי "הכעס הוא נגד הג'יהאד האיסלאמי וגם נגד ישראל. אנחנו חשים הקלה מכך שהסבב האחרון הסתיים והחיים חזרו למסלולם. ההרס העיקר שנגרם לבנייני מגורים הוא בעיקר בצפון עזה, בדיר אל-בלח וברפיח".
"בגלל התנאים והמצב הכלכלי בעזה לא יכולנו להרשות לעצמנו שהמצב יסלים עוד יותר", מספר עבדאללה, תושב עזה. "זה משפיע מאוד על הפועלים, האינטרנט לא עבד, היה מחסור בדלק והפסקות חשמל קבועות. התושבים בעזה התרגלו לחיות לצד משברים".
"הוא חוגג כשעזה מופצצת"
בתוך כך, הרשתות החברתיות סערו בזמן המבצע וביקורת קשה הוטחה בבכיר חמאס ח'אלד משעל. הסיבה - החלטתו להשתתף בחתונת בנו של ראש ממשלת קטאר לשעבר, בזמן שעזה הייתה תחת אש עם תקיפות ממושכות נגד יעדי הג'יהאד האיסלאמי. "ככה הוא חוגג בזמן שעזה מופגזת? לחמאס לא אכפת", תהו הגולשים.
في ظل إرتقاء عشرات الشهداء في قطاع غزة؛ نرى ان المدعو خالد مشعل اليوم في عرس إبن رئيس الوزراء القطري الاسبق...
— مروان زلوم (@marwanzalom) May 10, 2023
صاحب واجب ما شاء لله عنه. pic.twitter.com/M3yrq3fGYU
"המצעד - עלול להביא לפיצוץ"
כעת, העיניים נשואות למבחן הבא - מצעד הדגלים שיתקיים השבוע ויעבור גם הפעם כבכל שנה דרך שער שכם. גורמים בארגוני הטרור אמרו לעיתון הלבנוני אל-אח'באר כי "נושא מצעד הדגלים לא נכלל בהסכם הפסקת האש ופלגי ההתנגדות עדיין מביטים לכיוון ירושלים ומוכנים להתמודד עם כל התפתחות או פרובוקציה שהממשלה עלולה להגיע אליה".
הגורמים ציינו כי הפלגים הפלסטיניים "נמצאים בקשר מתמיד עם המתווכים על מה שמתרחש בירושלים". לדבריהם, במהלך השיחות האחרונות בקהיר - ארגוני הטרור אמרו כי "יעקבו אחר מה שישראל מתכננת באל-אקצא ולא יאפשרו לה לחצות את הקווים האדומים". עוד הם הוסיפו כי "פרובוקציה שם עלולה להיות פצצה שתביא לפיצוץ המצב בכל השטחים".
ארגוני הטרור אף התייחסו לבאות וטענו בפני המודיעין המצרי כי "ביכולתם לפתוח במערכה חדשה כדי למנוע את שינוי המציאות במסגד אל-אקצא", כך על פי הדיווח. הם הזהירו כי "המערכה על ירושלים תהיה גדולה ורחבה יותר, ולא תהיה מוגבלת לרצועת עזה".
"התקיפות בכל הרגעים היו קשות ומפחידות", מסכם תושב עזה את מה התחושות שחולקים רבים מה עזתיים. "דמעותיהם של המבוגרים על אובדן ילדיהם ובתיהם היו כמו חרב ששוברת לבבות", הוא מוסיף. "הכול היה קשה ומורט עצבים, ובעיקר פחדתי שילדיי ומשפחתי ייפגעו".