יו"ר המחנה הממלכתי, שר הביטחון לשעבר בני גנץ, התייחס הערב (רביעי) לסגירת הרשימות למועמדי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים. "הבחירות לנציגי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים בשבוע הבא הן נקודת מבחן חשובה", אמר שר הביטחון לשעבר והתייחס להחלטה של האופוזיציה להציג מועמדת אחת משותפת: "כשהדמוקרטיה הישראלית על הכף - אסור לחזור על טעויות העבר ולבזבז קולות". 

"קיבלתי החלטה לקבל אחריות ולא להעמיד מועמד מטעם המחנה הממלכתי - כך שהאופוזיציה תגיע מאוחדת. כעת נתניהו צריך להכריע אם לצעוד בדרך האחריות, או לדרדר אותנו לתהום הקיצוניות", המשיך גנץ והזהיר את רה"מ. "אם ייבחרו שני מועמדים מהקואליציה – יהיו לכך השלכות חמורות על מדינת ישראל, שיביאו לפגיעה בדמוקרטיה, ולצידה וכנגזרת ממנה פגיעה בביטחון, בכלכלה ובחברה. נתניהו, אל תהמר על מדינת ישראל".

בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
"אל תהמר על מדינת ישראל", גנץ בפנייתו לראש הממשלה נתניהו|צילום: ערוץ הכנסת

הליכוד בתגובה על דברי חה"כ גנץ: "מה שבני גנץ דרש בהסכם הקואליציוני ב-2020, פתאום הופך לקץ הדמוקרטיה ב-2023. בני גנץ הוא אבי הרעיון של שני חברי קואליציה בוועדה למינוי שופטים". בליכוד הוסיפו כי בשנת 2020 הוא אף התנה זאת כחלק מהמו"מ הקואליציוני עימם ולדבריהם התעקש שהליכוד "יחתום על הדברים הבאים: 'כל חברי הקואליציה מחויבים לבחור באותם שני מועמדים של הקואליציה (צבי האוזר ואסנת מארק)'. כך נעשה ומינויים אלה אף אושרו בפסק דין של בג"ץ. קץ לצביעות- לא קץ הדמוקרטיה" הוסיפו.

מהמחנה הממלכתי נמסר: "גנץ נכנס לממשלה ב-2020 בכדי למנוע את הרס הדמוקרטיה והפגיעה הקשה בבריאות ובכלכלה. השתלטותו על משרד המשפטים ומוקדי הכוח המשטריים, מנעה אז, את מה שנתניהו ולוין מבקשים לעשות היום ב-2023. מציעים לליכוד לא להיכנס להשוואות היסטוריות או עכשוויות - ההתנהלות של נתניהו, פרשיות השחיתות, וכתבי האישום הם שהביאו את מדינת ישראל אל סף אסון לאומי אותו אנו מנסים היום למנוע".

דרישת גנץ ב-2020: שני נציגי לקואליציה
דרישת גנץ ב-2020: שני נציגי לקואליציה בוועדה לבחירת שופטים

מטעם הקואליציה 9 חברי כנסת הגישו את מועמדותם לקחת חלק בוועדה לבחירת שופטים. חברי הכנסת מטעם סיעת הליכוד: חברי הכנסת ניסים ואטורי, טלי גוטליב, משה פסל, משה דלל, אביחי בוארון ומשה סעדה. מטעם מפלגת עוצמה יהודית חברי הכנסת יצחק קרויזר ולימור סון הר מלך הגישו מועמדות. ממפלגת ש"ס הגיש חה"כ אוריאל בוסו.  

הבוקר כאמור הודיעו גנץ ויו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי על כך שלא יציגו את המועמדות מטעם מפלגותיהם עבור הרכב הוועדה לבחירת שופטים, פנינה תמנו שטה ואפרת רייטן. ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד בירך על ההחלטה להגיע להסכמה משותפת, והודיע כי קארין אלהרר תהיה הנציגה של האופוזיציה. 

"בימים בהם הדמוקרטיה תחת התקפה, האופוזיציה מתייצבת יחד להגנה על מערכת המשפט", כתב לפיד על ההסכמה המשותפת. "אני סומך על קארין אלהרר, שרה לשעבר, חברה בצוות ההידברות בבית הנשיא ומשפטנית עם ניסיון רב, שתדע לשמור על הועדה לבחירת שופטים מפני דילים ופוליטיקה".

שרת האנרגיה, קארין אלהרר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חה"כ קארין אלהרר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חברת הכנסת אלהרר על בחירתה: "אנו נמצאים בעיצומם של ימים קשים וסוערים בחברה הישראלית, במאבק על דמותה של החברה והמדינה. במיוחד בעת הזו חשוב להתייצב כחומת מגן למען מערכת משפט חזקה, עצמאית והוגנת שתאפשר לכל אדם בחברה מקום ודעה. כנציגת האופוזיציה אני מתחייבת לפעול כשליחה נאמנה לחיזוק ערכי הדמוקרטיה ומערכת המשפט".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר התייחס לרפורמה המשפטית ולחשיבותה בתוכנית "שש" ואמר: "הרפורמה מאפשרת מגוון דעות רחב בתוך בית המשפט העליון - זו הייתה המשימה שלנו. רפורמה תהיה, אני לא יודע באיזה היקפים ובאילו תכנים, אך היא תהיה. ללא קידום הרפורמה הממשלה הזאת לא תחזיק מעמד, זה ברור". 

"אני לא יודע מה התוצאה הסופית מבחינתנו, אבל אני כן יודע שאם לא נקדם משהו מתוך הרפורמה שיראה גם משהו משמעותי, לא משהו שולי כדי שיהיה עניין סמנטי, לא נוכל לקבל את אמון הציבור מחדש" הוסיף השר זוהר. "הציבור שבחר בנו מצפה לרפורמה ותיקונים". דבריו מצטרפים לאמירתו של שר המשפטים לוין בדוכן מליאת הכנסת היום שטען כי "הרבה מהעוולות שאנחנו מתמודדים איתם מקורן בעובדה שמערכת המשפט שלנו נראית כפי שהיא נראית".

לוין הוסיף כי המקור לכך נעוץ באופן בחירת השופטים בישראל: "תהליך בחירת השופטים נעשה בדרך לא ראויה ופסולה. הדברים שמתקיימים עכשיו בוועדה בהרכב שלא ניתן לקבל אותו שאיננו מתאים ואיננו ראוי במדינה דמוקרטית". 

ח
שר המשפטים יריב לוין|צילום: ערוץ הכנסת

הכנסת ככל הנראה תבחר ב-14 ביוני את שני נציגיה לוועדה לבחירת שופטים. לפי הנוהג – נציג אחד נבחר מהקואליציה ואחר מהאופוזיציה. עם זאת, במערכת הפוליטית מעריכים ששר המשפטים יריב לוין, האמון על כינוס הוועדה לבחירת שופטים, לא מתכוון לכנס אותה בשל הרכבה הנוכחי. במצב הקיים, לקואליציה אין רוב לבחירת שופטים לעליון, וייתכן שגם לא לבחירת שופטים למחוזי ולשלום, ולוין יידרש להסכמות רחבות כדי למנות את נשיא העליון הבא, שעד כה נבחר בשיטת הסניוריטי.