איראן מתקדמת, ובמהירות: 5 שנים אחרי שנשיא ארה"ב לשעבר דונאלד טראמפ פרש מהסכם הגרעין, תחקיר שהתפרסם אתמול (רביעי) ב"אקונומיסט" הבריטי חושף שאיראן הרחיבה משמעותית את יכולת העשרת האורניום שלה. בישראל נערכים דיונים על רקע ההתקדמות הזו, ואחרי תמונות הלוויין שפורסמו לאחרונה וחשפו מתקן גרעיני חדש שבונה איראן בעומק של 80 מטרים.
האיום האיראני - סיקור שוטף ב-N12:
- דיווח: איראן בונה מתקן גרעיני חדש מתחת לאדמה
- איראן חשפה טיל בליסטי חדש במשקל 1,500 ק"ג
- הרמטכ"ל הלוי על איראן: "יש התפתחויות שליליות באופק"
לפי התחקיר ב"אקונומיסט", לאיראן יש כרגע אורניום מועשר ברמה של 60%. רמת ההעשרה הדרושה לפצצת אטום היא 90%. ברגע שאיראן תגיע לרמה הזו, היא תוכל לייצר 3 פצצות. לפי פקח גרעין אמריקני לשעבר דיוויד אולברייט, איראן מסוגלת לייצר נשק גרעיני "על פי דרישה", כלומר – אם תחפוץ בכך, היא יכולה לעשות זאת.
כעת, תלויה באוויר שאלת לוח הזמנים. בעוד שמשימת העשרת האורניום מצידה כמעט הושלמה, עדיין איראן צריכה לייצר ראש נפץ גרעיני שיכול לשאת טיל ארוך טווח. ההערכה בישראל שנשענת של אמ"ן ומומחים נוספים שאיראן יכולה להרכיב מערך כזה בתוך כשנתיים, אם איש לא יעצור בעדם.
הדיווח אתמול ב"אקונומיסט" בא על רקע דוח הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית שאישר אתמול כי נסגרו 2 חקירות בעניין שרידי אורניום שנמצאו בעיר מאריואן. כלומר, הסוכנות קיבלה את ההסבר האיראני, למרות שידוע שאיראן העתיקה את הכורים למקומות אחרים. ועדיין, 2 חקירות נוספות עומדות נגד איראן בסוכנות.
מה ישראל יכולה לעשות כעת?
נשאלת השאלה, מה ישראל יכולה לעשות עם ההתפתחות המטרידה הזו. מעת לעת מתפרסם בתקשורת הזרה על פעולות חבלה כאלה ואחרות באיראן שמיוחסות לישראל. מעבר לכך נעשים מאמצים דיפלומטיים כבירים כל הזמן.
אבל נראה שישראל מתמקדת בהכנות לתקיפה אפשרית. ישראל מעוניינת לייצר יכולת איום אמיתי על איראן ואת האפשרות לממש אותה. לישראל ברור שמהלך כזה יקרין גם על האויבים שנמצאים מעבר לגבול, כמו חיזבאללה למשל, ולכן ההיערכות במקרה כזה היא לעימות רב זירתי. אלה בדיוק הדברים שצה"ל מתרגל היום.
שלשום היה דיון עומק בהשתתפות שרי הקבינט ובו הוצג להם כל המודיעין, והם נחשפו לכל היכולות, התרחישים, המקרים והתגובות. כל השרים נכחו, למעט השר בן גביר שהוזמן ולא הגיע. נוסף על כך, אתמול קיים גלנט דיון יחד עם הצמרת הביטחונית שבו עברו מחדש על כל התרחישים, וכיצד ישראל תגיב להם.
כבר בשלב זה יש שורה של לקחים, ובמערכת הביטחון עושים שינויים והתאמות בתוכניות המבצעיות. בימים האחרונים נערך תרגיל, שבו השתתף מפקד פיקוד המרכז האמריקני, שהתבצע בתיאום עם ארה"ב. בעתיד הקרוב יתקיימו שורה של תרגילים משותפים נוספים של ישראל וארה"ב על תקיפה באיראן. למעשה, ישראל עשתה קפיצת מדרגה בהכנה לתקיפה.
מתקן גרעין - בעומק 80 מטרים מתחת לאדמה
לפני כשבוע פורסם בסוכנות הידיעות AP כי איראן בונה מתקן גרעיני חדש. המתקן בעומק של 80 מטרים מתחת לאדמה, ובנוי באופן שמטיל סימן שאלה גדול באפשרות לתקוף אותו, אפילו אם ייעשה שימוש בפצצות המתקדמות ביותר לפגיעה במטרות תת-קרקעיות, גם כאלה שיש ברשות ארה"ב.
התמונות, מחודש אפריל 2023, מראות פעילות בנייה וחפירה קדחתנית באזור, בסמיכות גדולה למתקן הגרעיני בנתנז הקיים כבר כיום. לאורך השנים האחרונות בוצעו כמה מתקפות שונות במתקן הגרעיני בנתנז, שיוחסו לישראל ופעילות המוסד, וגרמו לשיבוש גדול בפעילות העשרת האורניום במקום.