שר הביטחון יואב גלנט משתתף היום (ראשון) בישיבת הממשלה - לראשונה מאז ההודעה על פיטוריו בשבוע שעבר. עם זאת, גלנט נכנס לישיבה רק אחרי שנתניהו סיים לדבר - ואחרי שהתקשורת יצאה מהמקום. גורמים בסביבתו טוענים שלאיחור של גלנט אין קשר למשבר הפיטורים.

ואם זה לא מספיק, שר הביטחון טרם נתן את הסכמתו להקמת המשמר הלאומי, שאותה תאשר הממשלה הבוקר. בהצעת ההחלטה מצוין מי מן הגורמים הרלוונטיים כבר אישר ההצעה. לפי המסמך, שר המשפטים, שר האוצר וראש הממשלה הסכימו להחלטה, ואילו עמדת שר הביטחון טרם התקבלה, למרות שההחלטה אמורה להיות מאושרת בדקות אלה. לא ברור מה המשמעות של היעדר ההסכמה או אי-ההסכמה של שר הביטחון במסמך זה.

דריכות במערכת הביטחון: גלנט יישאר בתפקידו?

גלנט, שעדיין לא קיבל את מכתב הפיטורין וממתין להכרעת נתניהו, הביע נכונות להתנצל על כך שנשא את הצהרתו בזמן שנתניהו לא היה בארץ, מבלי לחזור בו מתוכן הדברים. בקרוב ראש הממשלה אמור להתייחס לנושא - ובמערכת הביטחון ממתינים להחלטה ומקווים להישארותו בתפקיד, כדי לייצר יציבות ועל רקע המתיחות הביטחונית בגזרות השונות.

בינתיים, במקביל לשיחות ההידברות שמתנהלות בבית הנשיא, בצה"ל נערכים לאפשרות שאלה יתפוצצו, ונראה שוב עלייה באי התייצבות לשירות המילואים. את הקו הזה מוביל הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי ששיגר מסר חריף למשרתים: אסור להשתמש במדים על מנת להפעיל לחץ ציבורי. 

בכירים בצה"ל הבהירו כי הם רואים בחומרה את מי שלא יתייצב מבין חיילי המילואים. הם הדגישו כי הצבא נשען על כוחות המילואים, ואם לא יתייצבו צפויה דילמה של ממש בשאלה אם יהיה ניתן להמשיך ולסמוך עליהם בעתיד. "אנחנו יכולים להתפרק מנכסים שהחזיקו אותנו 75 שנה, אבל זו גם הזדמנות עבור צה"ל לרענן ולחזק את מודל צבא העם", אמר ל-N12 גורם צבאי.

ביבי נתניהו, יואב גלנט (צילום: פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט. הכרעה באשר לפיטוריו של האחרון צפויה השבוע|צילום: פלאש 90

בצבא ממשיכים לנקוט בדרכי פעולה שונות בניסיון להיערך לאתגר הצפוי אם החקיקה תתחדש. בין היתר נמשך השיח של מפקדים עם החיילים בנושא. בכל השיחות שקיים הרמטכ"ל הלוי בבסיסים השונים הוא התחייב בפני החיילים שאף אחד לא יידרש לבצע פקודה ש"דגל שחור" מתנוסס מעליה. המסר המרכזי - מי שבמדים לא מוחה.