כשבוע לאחר מבצע "מגן וחץ": הרמטכ"ל, רב אלוף הרצי הלוי נאם היום (שלישי) אחר הצוהריים בכנס הרצליה על שורת נושאים - ובהם פרויקט הגרעין האיראני, המצב בגבול הצפוני, חשיבות היחסים עם ארה"ב, תקציב מערכת הביטחון ומערכת היחסים מול הרשות הפלסטינית. "ישראל וצה"ל נתפסים חזקים מאוד, אבל בהחלט אין לנו הפריווילגיה לחשוב שהגזרות יהיו שקטות בשנים הקרובות", אמר הרצי בנאומו. 

הזירה האיראנית

הרמטכ"ל הלוי הקדיש חלקים גדולים מנאומו לאיראן ושלוחותיה במזרח התיכון. "אנחנו בוחנים את ההתקדמות של איראן בדרך ליכולת גרעינית. אני אומר שיש התפתחויות שליליות באופק שעלולות להביא לידי פעולה. יש לנו יכולות, וזה משמעותי וחשוב", הצהיר הלוי. "כל אויב שאנחנו פוגשים – יש לו טביעת אצבע איראנית. יש לנו יכולת לפגוע באיראן. אנחנו לא אדישים למה שהיא מנסה לבנות סביבנו".

הלוי התייחס גם להתקרבות של מדינות באזור לאיראן, תוך רמיזה לסעודיה: "אני לא חושב שזה נובע מכך שהן סומכות על איראן. אני חושב שזה נובע מהרצון לגרום לעימותים, אלא מהרצון להוריד את הטמפרטורות באזור". הרמטכ"ל הדגיש את החשיבות בהיערכות לעימות מול איראן: "צה"ל נבנה להילחם בחצר האחורית של הבית, ואנחנו צריכים לבנות יכולות. איראן גדולה פי 70 משטח של מדינת ישראל ויש לה כלכלה גדולה, שדומה לתוצר שלנו או טיפה יותר גדולה. אבל, התוצר לנפש של ישראל הוא כמעט פי 4 ביחס לאיראן וזו ההזדמנות שלנו - האיכות".

איראן וסעודיה הודיעו על חידוש היחסים (צילום: רויטרס)
על התקרבות היחסים בין איראן לסעודיה: "נובע מרצון להוריד טמפרטורות באזור ולא להביא לעימותים"|צילום: רויטרס

הזירה הלבנונית

הרמטכ"ל פירט על היערכות לצה"ל להתעצמות חיזבאללה בלבנון - והדגיש את הרתיעה של הארגון מלצאת למלחמה נגד ישראל: "חיזבאללה מורתע מאוד מלחימה כוללת. הוא חושב שהוא מבין איך אנחנו חושבים. המחשבה הזו מביאה אותו לאתגר אותנו, איפה שהוא בטוח שזה לא יוביל למלחמה. אני רואה בזה מסילה טובה לייצר הפתעות בעת הצורך". עוד הוסיף: "המוכנות שלנו ללחימה בצפון משתפרת כל יום. יחד עם זאת, מערכה בזירה הצפונית תהיה קשה בעורף, ללבנון היא תהיה קשה שבעתיים. יהיה קשה ללבנון להתאושש".

חסן נסראללה, חיזבאללה (צילום: reuters)
"חיזבאללה מורתע מאוד מלחימה כוללת. מערכה בזירה הצפונית תהיה קשה בעורף, ללבנון היא תהיה קשה שבעתיים"|צילום: reuters

הזירה הסורית

הלוי תיאר את המצב בסוריה כיום, לאחר תום מלחמת האזרחים שהתחוללה במדינה, תוך שהוא מציין כי סוריה נשארה קרובה לאיראן. "סוריה מתחילה להשתקם, אבל היא משמרת זיקה חזקה לאיראן", אמר. "איראן משתמשת בסוריה כמרחב לחימה פוטנציאלי עם ישראל. אנחנו לא אדישים לכך ואני הייתי מזכיר לבשאר אסד נתון אחד מאיים: כל מדינה שנצמדה לאיראן היא היום מדינה כושלת. אם הוא רוצה לבנות מדינה אחרי מלחמת האזרחים, שייקח את זה לתשומת ליבו". 

עוד אמר: "בשבוע שעבר אסד הגיע לליגה הערבית. הוא שרד ומתחיל להיכנס לאזור. יהיה מעניין לעקוב ולראות אם תהיה לזה הזדמנות להשפיע על סוריה".

הזירה הפלסטינית

"יש עלייה בפיגועים ביהודה ושומרון. חובתנו לנתח את הסיבות לה", אמר הרמטכ"ל הלוי. "דור צעיר ביהודה ושומרון, שלא חווה את 'חומת מגן, טועה לחשוב שבטרור הוא ישיג הישג". לדבריו, סיבות נוספות לגל הטרור היא התנהלות הרשות הפלסטינית ותסכול כללי ברחבי הגדה. הוא הדגיש את חשיבותה של רשות פלסטינית מתפקדת וחזקה: "עדיפה רשות מתפקדת על כאוס באיו"ש או עלייה של שלטון חמאס". 

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
"עדיפה רשות מתפקדת על כאוס באיו"ש או עלייה של שלטון חמאס". אבו מאזן, ארכיון|צילום: רויטרס

לגבי עזה תיאר הלוי את עיקרי האסטרטגיה של צה"ל ברצועה, ובהם מניעת ההתעצמות, בדגש על התעצמות איכותית ומאמץ הומניטרי ("זה מה שעוזר לשמרו את עזה מורתעת. זה מקום לא יציב בבסיסו").

הרמטכ"ל התייחס למבצע "מגן וחץ": "אנחנו ראינו את הג'יהאד רוצה לדרדר את המצב עוד לפני רמדאן ובמהלכו. לא רצינו למתוח את זה יותר זמן. מטח הרקטות לשדרות היה טריגר מאוד ברור שזה יותר מדי וצריך לטפל בזה". הוא הסביר מדוע צה"ל ומערכת הביטחון נמנעו מלפגוע בחמאס במהלך המבצע, למרות היותו "הריבון" ברצועה: "יש לנו כלים אזרחיים וצבאיים לעבוד מול חמאס. מכיוון שהגלגל שירד מהמסילה היה זה של הג'יהאד, אז הלכנו בצורה ממוקדת אליו. חשוב לי לומר - הדרג המדיני פגש אותנו, אמר שהוא רוצה תגובה ואנחנו היינו מוכנים מראש. היה שיח איכותי וענייני עם רה"מ ושר הביטחון סביב המבצע הזה".

בנימין נתניהו, הרצי הלוי, יואב גלנט (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
הרמטכ"ל הלוי: "היה שיח איכותי וענייני עם רה"מ ושר הביטחון סביב המבצע"|צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

"המבצע התחיל ביוזמה. פגענו בבכירי הג'יהאד האיסלאמי. כשיש פעיל בכיר שרוצה להרוג אזרחים ישראלים - הוא הופך לגורם שצריך להוציא אותו מהתמונה. אנחנו עושים הכל כדי להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים. אנחנו מנהלים היום תחקירים על כך בלתי מעורב שנפגע, איך זה קרה וכיצד זה היה יכול להימנע. הצד השני רואה בהרוגה ברחובות את ההישג הכי גדול שלו". 

הלוי התייחס עוד להופעתו של הזמר אביב גפן בפארק הירקון במהלך המבצע: "לא חשבתי שכבר בתחילת התפקיד אני אצטרך לפסוק אם תתנהל הופעה בפארק הירקון או לא. אני חושב שמול טרור נכון מאוד שלא להיכנע ולשמר שגרת חיים. זו הדרך הטובה ביותר להתמודד איתו".

הרמטכ
הרמטכ"ל בבור בקריה במהלך מבצע "מגן וחץ"|צילום: דובר צה"ל

יחסי צבא וחברה

הרמטכ"ל התייחס לאחת הסוגיות הכי בוערות בסדר היום הציבורי - חוק הגיוס: "אני ורצה לומר בצורה מאוד ברורה - זה צבא העם, גם כשלא כל העם מתגייס. מי שחושב שניתן להפסיק את מודל גיוס החובה שיביא בחשבון שאנחנו נחווה ירידה באיכות המשרתים בצבא. זה נזק קשה, לא אחראי במקום בו אנחנו נמצאים. אני לא ממליץ לעשות את זה". עוד הדגיש: "אני פונה להנהגה החרדית לעודד כל פעם קצת יותר לגיוס. זה טוב לכולם".

חרדי לצד חייל צה
"אני פונה להנהגה החרדית לעודד כל פעם קצת יותר לגיוס. זה טוב לכולם"|צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

"החודשים האחרונים בחברה הישראלית היו מורכבים", אמר הלוי. "מה שעבר על החברה כמובן השפיע גם על צה"ל. היינו מאותגרים יותר בצבא המילואים שם האנשים הם אזרחים רוב ימות השנה. מכיוון שהמצב הזה היה מורכב הגדרנו שלוש מטרות ברורות: לשמור בכל מחיר על כשירות צה"ל, לשמור על לכידות צה"ל ולהותיר את המחלוקות מחוץ לצבא". לדבריו, כשבמערך המילואים חרגו מכך - הם הגיבו וטיפלו. "בחודשיים האחרונים אנחנו באזור 95% התייצבות לאימונים במילואים. זה אחוז מרשים שמחמם את הלב".