המבצע בג'נין יצא אתמול (שני) לדרך מבלי שכונס הקבינט המדיני-ביטחוני, וההחלטה התקבלה בפורום מצומצם מאוד שכלל את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת שר הביטחון יואב גלנט. השרים הבכירים דורשים מראש הממשלה לכנס היום את הקבינט ולקבל עדכונים שוטפים ממבצע "בית וגן", אלא שהחוק, כפי שהוא מנוסח כיום, אינו מחייב אותו לעשות כך.

המבצע בג'נין - סיקור N12

הקבינט המדיני-ביטחוני, או בשמו הרשמי "ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי", מופקד על קבלת החלטות בנושאי ביטחון בשגרה ובחירום. בסמכות הקבינט "לקבל החלטה על מלחמה או על נקיטת פעולה צבאית משמעותית שעלולה להוביל למלחמה" ובדיונים אלו מקבלים החברים מידע מודיעיני, קובעים יעדים מבצעיים ומאשרים תוכניות.

בשנת 2018 אושר תיקון לחוק יסוד: הממשלה, ולפיו נקיטת פעולה צבאית העלולה להוביל למלחמה מחייבת אישור ממשלה. בנוסף, דרושה החלטת ממשלה כשמדובר ב"פעולה צבאית משמעותית העלולה להביא ברמת הסתברות קרובה לוודאי למלחמה". נוסח החוק העמום אינו מכסה בהכרח כל פעולה צבאית משמעותית, כמו זו שנפתחה השבוע בג'נין. עוד נקבע בחוק כי מספיקים 50% מחברי הקבינט כדי להכריז על נקיטת פעולה צבאית משמעותית.

כשהצעת התיקון לחוק הובאה למליאת הכנסת, היא כללה סעיף שבסופו של דבר לא אושר ולפיו: "ראש הממשלה ושר הביטחון יהיו רשאים בנסיבות קיצוניות ואם הדבר הכרחי מטעמי דחיפות, לקבל את ההחלטה במניין חוקי מצומצם יותר". בעקבות התנגדות של חברי קואליציה, הסעיף הזה בוטל ולא נכנס לנוסח החוק.

רה
רה"מ נתניהו בפתח ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי בחודש מאי 2023|צילום: אבי אוחיון, לע"מ

הביקורת: "ברור למה נתניהו לא רוצה לכנס את הקבינט"

אל"מ (מיל') עו"ד גלעד שר, לשעבר מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק וממובילי המשא ומתן המדיני בכהונתו, התייחס בשיחה עם N12 להוראת החוק: "לנתניהו יש פרקטיקה פסולה לא לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני למשך תקופות ארוכות מאוד וכך גם הפעם. הוא אומנם יכול לעשות זאת מבחינה חוקית - אבל יש דברים שלא כתובים בחוק ובכל זאת מהווים פרקטיקה הכרחית בכל הנוגע למנהל תקין. בעניין הזה נתניהו עוצם עין ואף בועט בעקרונות האלה".

לדבריו של אל"מ (מיל') שר, כאשר ראש הממשלה לא מכנס את הקבינט הוא נמנע מהיוועצות ומהצגת אלטרנטיבות: "זה טוב שיש שיח בין ראש ממשלה לשר ביטחון אבל זה ממש לא מספיק", אמר שר, "ניתן להניח שכאשר מדובר בפורום כה מצומצם - לא הוצגו לעיניהם חלופות אופרטיביות לפעולה הצבאית והקבינט לא הגדיר יעדים אסטרטגיים יש כאן בעיה כפולה: שרי הקבינט הנוכחי לא יודעים אם הם גוף מחליט או פורום מייעץ בלבד".

אל
אל"מ (מיל') עו"ד גלעד שר|צילום: חן גלילי

"הצבא נתון למרות הקבינט בכל מה שקשור לביטחון לאומי", הסביר עו"ד שר, "אם הקבינט לא מתכנס - ההחלטות מתקבלות במעגל מצומצם מאוד מבלי למלא את חובת ההיוועצות והפעלת שיקול דעת לפני פעולות ביטחוניות רחבות היקף. לצערי זה די ברור מדוע נתניהו לא רוצה לכנס את הקבינט - לאנשים הללו אין יתרון על אזרח שנקטוף מהרחוב בעניינים של ביטחון לאומי, כאשר חלקם השתמטו מצה"ל או עבריינים מורשעים".