ההיערכות והדיונים בדרג המדיני: בימים האחרונים מתקיימים שורה של דיונים, בהשתתפות רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, שעוסקים במצב של הסלמה פוטנציאלית מול חזבאללה ואיראן – כך פרסמנו אמש (חמישי) ב"מהדורה המרכזית".

ביום ראשון הקרוב צפויה להתקיים ישיבת הערכת מצב ביטחונית שתעסוק באפשרות למערכה רב זירתית – ולאחריה עתידה להתכנס ישיבה של הקבינט המדיני-ביטחוני שתעסוק גם היא בנושא. בתוך כך, בישראל חוששים שהמתיחות של ישראל עם ארה"ב תשפיע על השיח של האחרונה עם איראן – וייתכן שביטול ביקורו של שר החוץ האמריקני בלינקן בירושלים מעיד על כך.

רה
ביום ראשון - ישיבת קבינט מדיני-ביטחוני|צילום: אבי אוחיון, לע"מ

טהראן דוהרת לעבר הגרעין

ההחרפה בהתבטאויות של בכירי הדרג המדיני, בהם נתניהו וגלנט, מגיעה על רקע ה"חשש הכבד מאוד" בצמרת הביטחונית מהאפשרות שארה"ב תחתום הסכם מחודש עם איראן, גם אם זמני, ללא הסכמה ישראלית. מעבר לכך, ישראל לא מסתפקת רק באמירות והיא גם נערכת לאפשרות אמיתית של תקיפה על אדמת איראן.

על מנת שיהיה כיסוי להתבטאויות הבכירים, ישראל בונה בתקופה האחרונה את המוכנות שלה למערכה רב זירתית, שעלולה בסבירות גבוהה להתרחש במצב של תקיפה באיראן. בימים האחרונים צה"ל מבצע תרגיל מטכ"לי גדול מאוד, ובו ישראל מתרגלת מתקפת פתע על ארגון הטרור חיזבאללה, שמשמשת כשלוחה של איראן בלבנון. זאת, במטרה לעקר מאיראן את היכולת להפעיל את הארגון נגד ישראל – ולאפשר למטוסי חיל האוויר לפעול בחופשיות נגד מתקני הגרעין של איראן.

יו
יו"ר סבא"א רפאל גרוסי ושר החוץ האיראני עבדאלליהאן|צילום: AP/ 123RF

בנוסף, משרד החוץ תקף היום באופן פומבי את הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, לאחר שקיבלה את הסבריה של איראן וסגרה את אחד משלושת "תיקי הגרעין" בו נמצאו שרידי אורניום. "ההסברים שסיפקה איראן לנוכחות חומר גרעיני במקום, אינם מהימנים או אפשריים מבחינה טכנית. איראן ממשיכה לשקר לסבא"א ולהונות את הקהילה הבינלאומית", כתבו במשרד החוץ.

תרגיל משותף של צה
צה"ל נערך לתקיפה בעומק איראן. ארכיון|צילום: AP

"הכניעה של מנכ"ל סבא"א ושל הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית ללחץ הפוליטי האיראני מאכזבת מאוד בעיקר מפני שהמידע בתיק מצביע באופן בלתי משתמע לשני פנים על הפרות איראניות בוטות של הסכמי הפיקוח", כתבו בהודעה החריפה והוסיפו: "לסגירת התיק עלולות להיות השלכות מסוכנות ביותר - והיא מעבירה מסר לאיראנים כי אינם נדרשים לשלם מחיר על הפרותיהם, וכי הם יכולים להמשיך להונות את הקהילה הבינלאומית בדרכם להשגת תכנית גרעין צבאית מלאה".

מתקני הגרעין באיראן (צילום: AP)
מתקני הגרעין באיראן. ארכיון|צילום: AP

לוח הזמנים לפצצה – וההיערכות בישראל לתקיפה בעומק האויב

ישראל מתרגלת תקיפה באיראן במהלכה תידרש להפציץ את מתקני הגרעין. זאת, על רקע הפרסום של סבא"א ולפיו טהראן ביצעה קפיצת מדרגה בתוכניתה – ובידה 114 קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה של 60%. זאת כמות שמספיקה לייצר שלוש פצצות גרעין, אך איראן עדיין תצטרך עדיין להעשירו לרמה של 90% כדי להפוך אותו לחומר בקיע.

ישראל פועלת בשני ערוצים לבלימת הפרויקט - דיפלומטי והכנת מענה צבאי משמעותי, עם או בלי האמריקנים. תקיפה של מתקני הגרעין באיראן לא פשוטה כלל. רק בשבוע שעבר הרמטכ"ל הרצי הלוי רמז איראן מטמינה את מתקני ההעשרה שלה עמוק באדמה ובמנהרות בהרים, כפי שניתן לראות בתמונות הלווין שהתפרסמו לאחרונה. "יש התפתחויות שליליות אפשריות באופק שיכולות להביא לפעולה" אמר הרמטכ"ל.

צילום לוויין: הקמת המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז (צילום: AP)
צילום לוויין: הקמת המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז, איראן|צילום: AP
צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו (צילום: AP)
הרמטכ"ל הלוי: ""יש התפתחויות שליליות אפשריות באופק שיכולות להביא לפעולה"|צילום: AP

לנשק גרעיני נדרשים שלושה מרכיבים: חומר בקיע (אורנים מועשר לרמה צבאית) מערכת נשק ופלטפורמה לנשיאת הפצצה הגרעינית (טילים) ובניית מתקן פיצוץ המותאם כראש נפץ גרעיני ומורכב על ראש הטיל.

לפי שעה, אין עדיין ברשות איראן את החלק האחרון, ועל פי אגף המודיעין מדובר בתהליך פיתוח ארוך שיכול להימשך כשנתיים. עד היום זה היה חלון ההזדמנויות לפעולה. כעת, כשהיא מכניסה את מתקניה מתחת לאדמה, חלון ההזדמנויות נסגר מהר יותר.