האסירים הביטחוניים הכלואים בבתי הסוהר והאסירות בכלא דמון בפרט, הפכו השבוע לשיחת היום ברחוב הפלסטיני שהתייצב לצדם, רואה בהם גיבורים שיש לתמוך בהם ובמשפחותיהם ולפעול לשחרורם. מספיק לפתוח את העיתונים הפלסטיניים ולגלוש באתרי החדשות הפועלים מרמאללה ועד רצועת עזה - כדי להבין עד כמה הסוגיה הזו נחשבת לקונצנזוס בכל בית פלסטיני. אלא שלא פחות מכך היא נפיצה, עד כדי שכל תזוזה קטנה ככל שתהיה בתנאים של האסירים - עלולה להבעיר את השטח ולהצית את העימות הבא.
גורמים בעזה: "מאותתים לקהילה הבין-לאומית למנוע את האיומים של בן גביר"
שעות לאחר שארגוני הטרור החליטו להכניס את עזה למשוואה ולהגיב בירי רקטי לעבר יישובי העוטף, לנוכח סערת האסירות הפלסטיניות - גורמים בעזה אמרו היום (חמישי) ל-N12 כי "ירי הרקטות מעזה רק מציף מחדש את נושא האסירים שמייצג קו אדום עבור הפלסטינים. יש כוונה לאותת לקהילה הבין-לאומית להפעיל לחץ על ישראל למנוע את איומי הדיכוי של בן גביר כלפי האסירים". עוד הם הוסיפו כי "המסר הכי חשוב הוא לממשלת נתניהו - האיומים של בן גביר לדיכוי האסירים יציתו הסלמה חדשה וכדור האש הזה עלול להתגלגל למלחמה גלויה. זה לא מה שנתניהו מעוניין בעת הזו, לקראת חודש רמדאן ובזמן שהוא מנסה לסלול את הדרך לנורמליזציה עם סעודיה".
הכותרות שמתסיסות - מבט מבפנים
בעיתון אל-חיאת אל-ג'דידה של הרשות הפלסטינית שיוצא לאור ברמאללה, הכותרת הראשית הבוקר היא "בן גביר הקיצוני ממשיך לפגוע באסירים ותנועת האסירים מדגישה שהיא מוכנה לכל צורות העימות". בין היתר, נכתב כי "השר לביטחון לאומי הקיצוני ממשיך ליישם החלטות שפוגעות באסירים והחליט לסגור את מאפיות הפיתות בכלא רימון וקציעות. בן גביר התחייב למנוע הטבות ומתכוון לחוקק עונש מוות למחבלים".
בעיתון אל-איאם נכתב באחת הכותרות הבולטות כי "האסירים ממשיכים לתמוך באסירות ובן גביר סוגר מאפיות בשני בתי כלא".
בסוכנות הידיעות הפלסטינית צפא ממשיכים לבקר בהרחבה את מחאת האסירות הביטחוניות עם הכותרת הראשית: "בצל מתקפת הכיבוש החריפה, מה נדרש מהפלסטינית כדי להגן על האסירות?". בין היתר, נכתב כי "הרחוב הפלסטיני במצב של מתיחות כתוצאה מהמתקפה של ישראל על האסירות". דובר לשכת ההסברה של האסירים אמר לסוכנות הידיעות כי "נושא האסירות הוא סוגיה רגישה שעלולה לפוצץ את המצב".
בסוכנות הידיעות הפלסטינית מען ניתן למצוא את הכותרת "ישראל מזהירה מפני פיצוץ של המצב בבתי הסוהר". בין היתר, הם התייחסו לאזהרה של חמאס לפיה המצב עלול להסלים - לצד ההתרעות של גורמים בישראל מפני יישום תוכניתו של בן גביר.
כל מה שצריך לדעת על סערת האסירות
בכלא דמון שבצפון יש כמעט 30 אסירות ביטחוניות, החל מנערות בנות 17 ועד לנשים בשנות ה-50 לחייהן שביצעו פיגועי תופת. עם היוודע על הפיגוע הקטלני שאירע בנווה יעקב בערב שבת, עשרות אסירים בכמה בתי סוהר הביטחוניים הפגינו גילויי שמחה עם קריאת צהלה ומחיאת כפיים – ואלו הוכנסו לבידוד כעונש. בהמשך החלו להתפשט ברשתות הפלסטיניות השמועות על כך שהאסירות הותקפו לכאורה באכזריות, כינו את המצב "דיכוי חסר תקדים" ואיימו שיהיו לכך "השלכות חמורות ביותר".
ביום שלישי אסירה ביטחונית בכלא דמון הבעירה קרטון בניסיון להצית את התא שלך, אך זה לא צלח והיא הוצאה ממנו. במקביל, השר לביטחון לאומי הודיע על הארכת הצו המונע ביקורי משפחות מחבלים בכלא לאסירי חמאס – ובכך הסעיר את הרוחות בקרב הפלסטינית שטענו כי מדובר ב"התנהגות ברברית". כך לדוגמה, דובר משרד האסירים בעזה טען כי "החלטתו של בן גביר לא תצליח לשבור את נחישותם של האסירים. המטרה שלה היא להפעיל לחץ רב יותר על ההתנגדות הפלסטינית לעשות ויתורים בעניין השבויים".
ההקלטה שפרסמה אתמול לשכת ההסברה של האסירים שבה לכאורה זועקת אחת האסירות לעזרה ויועדה לאוזני הפלגים, עוררה הד חסר תקדים ברחוב הפלסטיני. "מי ילמד את האויב לקח ויראה לו שלא כדאי להתעסק עם האסירים? מי יציל אותנו מהתנכלויות?", אמרה האסירה וגרמה לסוררים לנקוט צעד מחאה – ירי רקטי לעבר העוטף שליכד בין הרצועה לבין המתרחש בבתי הסוהר הביטחוניים שכל מטרתו לאותת לישראל: "האסירות הפלסטיניות הן קו אדום".