בתחילת השבוע הודיעה הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית כי היא זיהתה העשרת אורניום לרמה של 84% באיראן - רק 6% פחות מהרמה הדרושה לפיתוח נשק גרעיני. ד"ר נעמה חריט יערי, פיזיקאית גרעין במכון דוידסון, נציגת ישראל בארגון הפיקוח הגרעיני של האו"ם ופקחית גרעין מסבירה את המשמעויות של העשרת האורניום שנחשפה.

המאבק בגרעין האיראני - סיקור N12:

מהי העשרת אורניום ואיך עושים אותה?

כדי לנצל את האנרגיה העצומה שאצורה בגרעין האטום, צריך לבקע אורניום 235, כלומר אטום שבגרעינו 92 פרוטונים ו-143 נייטרונים. רוב האורניום בטבע הוא אורניום 238 (עם 146 נייטרונים) שאינו בקיע, ולכן צריך להפריד בין שני הסוגים, הדומים מאוד זה לזה מרוב הבחינות.

השיטה הנפוצה ביותר להפרדה הזו היא באמצעות מערך של אלפי צנטריפוגות, שמאפשר לנצל את ההבדלים הפיזיקליים הזעירים ביניהם כדי להעשיר את האורניום - כלומר להעלות את ריכוז האורניום הבקיע. בתהליך הזה מגיעים מטונות רבות של אורניום טבעי לגרמים בודדים של אורניום מועשר.

פצצות גרעיניות יעילות דורשות העשרה מאוד גבוהה של אורניום, הרבה יותר מדלק גרעיני לכורים להפקת חשמל: 94-93%.

האם 84% העשרה מספקים לבניית פצצת גרעין?

הפצצה שהאמריקנים הטילו על העיר היפנית הירושימה ב-1945 הועשרה ל-80% בלבד. בשל כך, אם הדיווח של הסוכנות לאנרגיה אטומית על מציאת אורניום מועשר לרמה של 84% באיראן מדויק, הרי שכבר יש בידי משטר האייתולות דלק גרעיני שמתאים לייצור פצצה. היא תהיה פחות יעילה מפצצה איכותית, אבל בהחלט אפשרית.

ד
ד"ט נעמה חריט, מכון דוידסון לחינוך מדעי|צילום: ענבל מרמרי

מה גילו פקחי הגרעין של האו"ם?

הממצא החדש מלמד שני דברים חשובים. ראשית, נראה שאיראן הולכת ומתקרבת לדרגת ההעשרה המיטבית לפצצת ביקוע גרעינית וחסרים לה עוד פחות מעשרה אחוזים כדי להגיע ליעד. שנית, כור גרעיני להפקת חשמל לא מצריך העשרה של 84%, אלא הרבה פחות מזה.

עם זאת, לכאורה ייתכן שכפי שהאיראנים טוענים הם הפיקו כמות קטנה מאוד של אורניום בהעשרת יתר, ברמה של שאריות בלבד, ומצב כזה לא אמור להדאיג. מה שיעיד אם זה המצב זו הכמות.

בשבועות האחרונים נערכו בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו 5 דיונים חשאיים, בנוכחות שר הביטחון יואב גלנט, הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש המוסד, ראש המל"ל, ראש אמ"ן, ראש אגף המבצעים ודרגים מבצעיים נוספים בנושא האיראני. בדיונים הוחלט להעלות משמעותית את רמת ההיערכות והמוכנות הישראלית לתקיפה במתקני הגרעין ברפובליקה האיסלאמית בכל המישורים.