יממה בלבד לאחר שהתכנס לראשונה הקבינט המדיני-ביטחוני של ממשלת נתניהו - היום (שישי) פורסמו צעדי התגובה שסוכמו בעקבות פנייתה של הרשות הפלססטינית לבית הדין הבין-לאומי בהאג בבקשת חוות הדעת על הכיבוש הישראלי.

הצבעה באו
הצבעה באו"ם|צילום: האו"ם

סיקור N12 בנושא:

לפי תוכן ההודעה שהופצה, חברי הקבניט החליטו על שורת צעדים ובראשם - העברה של כ-139 מיליון שקלים מתוך כספי הרשות הפלסטינית לנפגעי הטרור לצורך קיום פסק הדין בתיק "ליטבק", שמפצה משפחות של קורבנות טרור שנרצחו מפיגועי טרור פלסטיני, וגם, כפי שפורסם אמש ב-N12, שלילת הטבות לאח"מים שמובילים את המאבק המשפטי-מדיני נגד ישראל.

צעדים נוספים, בין היתר, הם החלה מיידית של קיזוז תשלומי הרשות למחבלים ובני משפחותיהם לשנת 2022, הקפאת תוכניות בנייה של הפלסטינים בשטחי C בעקבות ניסיונות השתלטות לא חוקיים של הרשות הפלסטינית, בניגוד להסכמים הבין-לאומיים.

גלעד ארדן באו
גלעד ארדן באו"ם

ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי (הקבינט המדיני-ביטחוני) התכנסה לדיון ראשון אתמול (יום ה', 5 בינואר 2023), במטרה להגיב להחלטה של הפלסטיניים לנהל מלחמה מדינית ומשפטית נגד מדינת ישראל. הממשלה הנוכחית לא תקבל את המלחמה של הרש"פ בחיבוק ידיים ותגיב ככל שיידרש.

פעולות נוספות שיינקטו יהיו מול ארגונים ביהודה ושומרון שמקדמים פעילות טרור או כל פעילות עוינת, לרבות פעילות מדינית-משפטית נגד ישראל בכסות של פעילות הומניטרית. "הממשלה הנוכחית לא תקבל את המלחמה של הרשות הפלסטינית בחיבוק ידיים ותגיב ככל שיידרש", נכתב בהודעה מטעם הקבינט.

שר החוץ אלי כהן מסר בעקבות ההחלטה כי "הרשות הפלסטינית לא מעוניינת בפיתרון וגם לא מעוניינת בשיפור אמיתי במצבם של הפלסטינים. כל עניינה הוא פגיעה בישראל". הוא הוסיף כי "שורת הצעדים עליהם החליטה ישראל נועדו להבהיר - שישראל תגבה מחיר על כל ניסיון לפגוע בישראל בזירה הבין-לאומית".

השר לביטחון לאומי, חה"כ איתמר בן גביר, צייץ בתגובה להחלטת הקבינט: "ממשלת הימין שלנו מסמנת כיוון. קיבלנו החלטה בקבינט לנקוט בצעדים מידיים נגד הרשות הפלסטינית ובכיריה. מקווה ומאמין שיינקטו עוד צעדים נגד מי שתומך בטרור ומנסה להפעיל לחץ על ישראל".

בדיון שהתקיים אתמול, מרבית שרי הקבינט תמכו בהצעה. בתוך החדר נרשם קונצנזוס שיש צורך ב"תג מחיר מדיני" מהרשות על הפנייה למהלך חד צדדי שיש לו השלכות רוחב על ישראל. כזכור, לפני חמישה ימים, העצרת הכללית של האו"ם אישרה ברוב של 87 מדינות את ההצעה לבקש מבית הדין הבין-לאומי בהאג להמליץ על נקיטת צעדים נגד ישראל בגלל "הכיבוש המתמשך" ביהודה ושומרון. ישראל, ארצות הברית ו-24 מדינות נוספות הצביעו נגד, בעוד 53 מדינות נמנעו.

בתחילת נובמבר ועדת האו"ם אישרה את ההצעה הראשונית של הפלסטינים. ההצעה עברה בוועדה המיוחדת של האו"ם לפוליטיקה ולדה-קולוניזציה ברוב של 98 מדינות שהצביעו בעד, בהן - בלגיה, טורקיה, ברזיל, מצרים, אירלנד, ירדן, מרוקו, פולין, סלובניה, אוקראינה ואיחוד האמירויות, מול 17 מדינות שהתנגדו, בהן קנדה, ארצות הברית, צ'כיה, גרמניה, אוסטרליה, אוסטריה ואיטליה. 52 מדינות נעדרו מההצבעה הזו.

שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן הגיב אז על ההצבעה: "שום בית דין או גוף בינלאומי לא יכול לקבוע שישראל כובשת בארצה, או שנוכחותנו בירושלים וביהודה ושומרון אינה חוקית. להליך בבית דין שמקבל מנדט מגוף מעוות מוסרית כמו האו"ם- אין לגיטימציה". הוא הוסיף, "הפלסטינים סירבו לכל יוזמות השלום, הם מסיתים יום יום לרצח ותומכים בטרור, ובאו"ם מסייעים להם לפגוע דווקא בישראל. לא ניקח חלק בחרפה ובמופע השקרים הזה".