"אם הדיווח יתברר כנכון – זו תהיה התפתחות חמורה וחסרת תקדים" – כך אמר אמש (ראשון) דיפלומט מערבי בכיר לעיתון וול סטריט ג'ורנל, בעקבות הדיווח כי פקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית זיהו באיראן אורניום מועשר בשיעור של 84%. בסבא"א אמרו כי הם ערים לזיהוי ובודקים אותו, אך עדיין לא התקבל לכך אישור רשמי.

המאבק בגרעין האיראני - סיקור N12

דיפלומטים בכירים אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי אכן זוהה באיראן אורניום בשיעור של 84% - רק 6% פחות מהרמה הנדרשת לפיתוח פצצה גרעינית, אולם הם עודכנו כי איראן עדיין לא צוברת חומר מועשר ברמה כזאת. בטהראן הכחישו את הדיווח, ודובר הארגון לאנרגיה אטומית באיראן אמר שלא מדובר בעדות לכך שאיראן מעשירה אורניום מעל 60%.

"איראן לא חצתה את רף ההעשרה של 60%", אמר הדובר, בהרוז כמאלוונדי, וטען כי הימצאות של חלקיקי אורניום בשיעור הגבוה מ-60% אינה בהכרח אומרת שאכן מבוצעת העשרה כזאת. על רקע ההודעה, גורמים שונים במערב משערים כי איראן אכן אינה מעשירה עדיין אורניום בשיעור גבוה כזה, אך כן מעוניינת לייצר פרובוקציה ולבחון את גבולות מדינות המערב.

באופן קבוע כמעט, הסוכנות לאנרגיה אטומית מעודכנת תמיד ויודעת לזהות מיד כל שינוי בפעילות תוכנית הגרעין של איראן. רק בתחילת חודש פברואר דיווחו בסבא"א כי איראן ביצעה הפרות ושינויים בפעילותה במתקן הגרעיני בפורדו.

אבראהים ראיסי נשיא איראן (צילום: רויטרס)
נשיא איראן ראיסי |צילום: רויטרס

מאז אפריל 2021 מעשירה איראן אורניום בשיעור של 60%, אולם באופן מסורתי בטהראן תמיד מעלים את רמת העשרת האורניום בכ-3%-4%. אולם זינוק כה חד ומהיר - בהיקף של כ-24%: מ-60% ל-84%, עשוי להיות חריג מאוד אפילו עבור איראן. בחודש נובמבר אמר ראש אמ"ן, אלוף אהרון חליוה, במסגרת כנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), כי "בזמן הקרוב איראן עשויה להשתשע בהעשרה של 90%, גם אם באופן סמלי", וכעת ייתכן שהנבואה הזו מגשימה את עצמה.

לורנס נורמן, עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל, מעלה את האפשרות כי אולי מדובר ב"תאונה", לכאורה במטרה לגרום למערב לחזור לשולחן המשא ומתן בשיחות על הסכם הגרעין. "כמה נוח שזה נפל על 84%", צייץ נורמן. "רק מעט מתחת לרמה הצבאית, אבל גבוה מספיק כדי לעורר פאניקה בנוגע לכוונותיהם ולנסות לגרור את המערב בחזרה לשולחן המו"מ".

שגריר ארה"ב בישראל תום ניידס אמר אתמול כי לארה"ב אין כל כוונה לחזור למשא ומתן עם איראן, וכי לאורך החודשים האחרונים הבהירו בוושינגטון שהמשך השיחות לא נמצא בראש סדרי העדיפויות שלהם, לרבות התבטאויות כי הסכם הגרעין "מת" בפועל. בחודשי הקיץ נבלמו כל הניסיונות לחזרה להסכם, לאחר שבטהראן הציבו בפני המערב את סגירת כל חקירות סבא"א בעניין שרידי האורניום במתקנים הבלתי מוכרזים כתנאי לחזרה להסכם. במערב סירבו, וטענו שאין קשר בין החקירה להסכם.

במקביל, באותם ימים התבטאו שורת בכירים באיראן, כולל כמאל ח'ראזי, יועצו הבכיר של מנהיג איראן עלי ח'אמנהאי, שאמרו כי לאיראן "יש את היכולת הטכנית לפתח נשק גרעיני", אולם הם בוחרים שלא לעשות זאת. אותם גורמים הסבירו את ההחלטה בפתווה (פסק הלכה) שפרסם בעבר ח'אמנהאי, אשר אוסרת על פיתוח נשק גרעיני, ולדבריהם דבר כזה יוכל לקרות רק אם פסק ההלכה יבוטל.

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צילום: AP

רבים מהחוקרים והמומחים טוענים כי רוב הסיכויים שאיראן לא תבחר באופן אקטיבי להעשיר אורניום לרמה של 90% ולפתח פצצה גרעינית, אלא מעדיפה להפוך ל"מדינת סף גרעינית" – שבאמצעות החלטה אחת יכולה להורות על פיתוח פצצה בתוך זמן קצר. גם אם איראן עדיין לא מעשירה אורניום מעל לרמה של 60%, ההערכה היא כי ביכולתה להגיע להעשרה ברמה צבאית של 90% בתוך כמה שבועות בלבד.

כך או כך, פיתוח היכולת לפתח פצצה עדיין אינו מהווה חותמת כי איראן מחזיקה בנשק גרעיני, שכן עדיין נדרשת עבודה כימית רבה ולצדה לפתח ראש נפץ וטיל מתאים שיוכלו לשאת את הנשק הגרעיני ולהביא אותו לפגיעה במטרה. על אף ההתקדמות בפיתוח הנשק באיראן, לרבות טילים בליסטיים ומל"טים, ההערכה היא כי מאז עצירת תוכנית הנשק הגרעיני של איראן באופן רשמי בשנת 2003, לא נרשמה התקדמות בתחום פיתוח הטיל וראש הנפץ הגרעיני.