הרמטכ"ל אביב כוכבי קיבל את המלצות הוועדה הצבאית שבדקה את פרשת מותו בכלא של קצין המודיעין סרן ת', לפיהן הוא יוכר בדיעבד כמי שהיה חייל בשירות בזמן מותו - כך הודיע הערב (שני) דובר צה"ל. בעקבות כך, במשרד הביטחון יצטרכו לקבל החלטות בעניין ההכרה בו כחלל צה"ל ובעניין קברו. משפחתו תלווה על ידי מערך הנפגעים ועל ידי מפקדיו כמקובל.

על פי מסקנות הוועדה בראשות האלוף (מיל') ניצן אלון, שירות הקבע של סרן ת' הסתיים כדין מספר חודשים לפני מותו, בתהליך שחרור תקין - ועל כן לא נקבר כחייל. קודם מותו, נגד הקצין הוגש כתב אישום חמור בגין עבירות ביטחוניות חמורות. הוועדה המליצה כי על אף שהקצין ביצע במודע מעשים חמורים, יש להכיר בו כמי שלא השתחרר משירות והמשיך בשירות עד ליום מותו - באופן שיאפשר את הכרתו כחייל בצה"ל ותיבחן בהתאם הנצחתו כחלל צה"ל.

"הוועדה נתנה משקל רב לעובדה שהקצין נפטר בבסיס כליאה צבאי והיה מצוי תחת משמורת צבאית, ולמעשה מיום גיוסו ועד מותו היה במסגרת צבאית. בהתאם לכך שמדובר במקרה ייחודי ויוצא דופן, סברה הוועדה שיש מקום לשיקולי חמלה ומתן משקל לבקשת משפחתו בעניין הנצחתו", ציין דובר צה"ל.

הוריו של קצין המודיעין שמת ליד קברו (צילום: n12)
הוריו של קצין המודיעין ליד קברו, ארכיון|צילום: n12

בהתבסס על מסקנות הוועדה, הרמטכ"ל קבע כי קביעת מעמדו של קצין המודיעין בעת מותו הייתה תקינה ונכונה לאותה נקודת זמן. הרמטכ"ל הדגיש: "מדובר במעשים חמורים, אשר גרמו נזק בטחוני והיו בעלי פוטנציאל לנזק גדול אף יותר. עלינו לוודא שמממשים את האמצעים שקבענו למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד, באמצעות שיפור הליכי המיון והשיבוץ, ומנגנוני מעקב ובקרה במהלך השירות הצבאי".

כוכבי הוסיף: "באשר לסוגיית ההכרה בקצין כחלל צה"ל, זוהי סוגיה ערכית מורכבת, אשר מצריכה לערוך איזון בין החומרה הרבה של מעשי הקצין, הנזק הביטחוני שנגרם והעובדה ששוחרר באופן תקין משירות, לבין פטירתו בהיותו תחת משמורת הצבא ובהמשך רציף לשירותו הצבאי, לרבות בקשת הוריו בדבר הנצחתו. ההחלטה התקבלה מתוך תפיסת אחריות מרחיבה של צה"ל כלפי משרתיו וכלפי אלו הנתונים תחת משמרתו, ומתוך גישה מתחשבת המשקללת את הנסיבות הייחודיות ובקשת הורי הקצין".

ת' הקצין שמת בכלא הצבאי
סרן ת'

הוריו של קצין המודיעין מסרו בתגובה: "צה"ל היה צריך להכיר בבננו כחלל צה"ל עוד באותו לילה שבו השתנו חיינו ואיבדנו אותו לעד. הוא מעולם לא פשט לרגע את מדיו ומצא את מותו המסתורי בזמן שהיה במשמורת של צה"ל ובתוך מתקן צבאי מפוקח. על אף שנסיבות מותו לא ידועות עד רגע זה, כפי שהודתה בפנינו הפרקליטה הצבאית הראשית, צה"ל ממשיך לרמוז לכל מיני תרחישים שמכפישים אותו".

ההורים הוסיפו: "במשך למעלה משנה וחצי זעקנו שיש להכיר בו, בפועלו האדיר למען בטחון המדינה. זה ייסר אותנו יום יום, שעה שעה. מעולם לא ביקשנו הכרה והנצחה בשל היבטים כלכליים, זאת נותרה עמדתנו ואין בה כל שינוי.
ההכרה ראויה, אבל אין בכך להסיט את תשומת הלב מדרישתנו להשלים את החקירה באופן יסודי ומקיף, תוך התייחסות לכלל המחדלים והליקויים ולחשוף את האמת כולה. הובטח לנו שהוועדה תעסוק גם במחדלי היחידה שבה שירת בננו, אך לצערנו גם עתה לא קיבלנו תשובות - כך גם בקשתנו החוזרת והנשנית להיפגש עם הרמטכ"ל - שנותרה ללא מענה".