ריאיון בלעדי: פעילותו של ד"ר אייל חולתא הייתה מוכרת רק למעטים לא מזמן. הוא בוגר תוכנית "תלפיות" היוקרתית של צה"ל, ולאחר מכן הצטרף למוסד ושירת שם 23 שנה כמנהל אגף הטכנולוגיה המבצעית. לפני כשנה וחצי הוא נחשף– והחל לשמש כראש המל"ל. הערב (מוצ"ש) הוא סוף סוף יוצא מהצללים ומספר על מאחורי הקלעים של מי שנמצא הכי קרוב לראש הממשלה.
חולתא תמיד ידע שהוא רוצה להיות ראש המל"ל, וכשרה"מ דאז בנט התקשר, הוא מייד השיב בחיוב. כך, בגיל 45 בלבד, הוא הפך ליועץ לביטחון לאומי הצעיר בתולדות המדינה ומצא את עצמו בלב קבלת ההחלטות - בקבינט, במגעים מול מדינות האזור, ובעיקר כשליח המיוחד לבית הלבן שהצליח לסכל את החזרה להסכם הגרעין עם איראן.
הגרעין האיראני: הסכם או תקיפה צבאית?
איך נראית מפת האיומים על ישראל? מה הכי צריך להטריד אותנו?
"ללא ספק האתגר המרכזי של ישראל הוא איראן. זה נכון לגבי תוכנית הגרעין ותוכנית הטילים של איראן, וכן ובאופן שבו איראן מפעילה את הכוח, הכסף, והעוצמה שלה באזור נגדנו".
"איראן זו מדינה שבריש גלי אומרת שהיא רוצה להשמיד את הקיום שלנו כאן באזור וחותרת מזה שנים לנשק גרעיני. השילוב הזה מייצר לישראל איום שיהיה לנו מאוד מאוד קשה להתמודד איתו אם זה יהיה מאוחר מדי".
הציבור הישראלי שומע כבר כמעט שני עשורים על האיום האיראני. משהו השתנה?
"אני חושב שאנחנו מתקרבים לנקודה שבה אם איראן תחליט שהיא פורצת להשיג נשק גרעיני, ישראל תצטרך להגיב צבאית. ישראל לא תוכל לחכות עד שמישהו אחר יפתור לנו את הבעיה".
מה טווח הזמנים שאנחנו צריכים להתכונן אליו? זה יכול לקרות בחודשים הקרובים?
"קשה לענות על זה. זה יכול לקרות, חלילה, במהלך השנה הקרובה ויכול להיות שזה לא יקרה בכלל. יכול להיות שכל העיסוק בעניין הזה, כמו בפעם הקודמת, יוביל את איראן להבין שזה מסוכן מדי ולא לעשות את הצעד הזה".
"ייתכן וזה יוביל את הקהילייה הבין-לאומית להיכנס שוב לתהליך דיפלומטי עם האיראנים. אני מאוד מקווה שהם יצליחו להשיג הסכם יותר טוב מההסכם הקודם. אנחנו עבדנו קשה כדי לוודא שלא חוזרים להסכם הקודם. כמובן שעדיף להגיע לפתרון עם הגרעין האיראני שלא בפעולה צבאית, כדי לא לשלם את המחיר, אך במקביל אנחנו צריכים להיות מוכנים".
ראש ממשלה נתניהו, וגם מחליפך הנגבי הצהירו שהם מתכוננים לפעולה צבאית נגד איראן.
"זה לא עניין פוליטי, זה לא בגלל שעכשיו נכנס נתניהו ולכן זה נאמר. זה היה נכון גם אם תוצאות הבחירות היו אחרות. היינו ממשיכים בתהליך הזה".
"אנחנו מתקרבים לנקודה שבה אם איראן תחליט שהיא פורצת להשיג נשק גרעיני, ישראל תצטרך להגיב צבאית"
ד"ר אייל חולתא
אז למה מתכוון ראש הממשלה כשהוא אומר: "לא נחכה שחרב חדה תונח על צווארנו"?
"הוא מתכוון לזה שאם איראן תעשה את אותה טעות מבחינתה ותפרוץ לנשק, היא תמצא אותנו מוכנים לפעולה ומגיבים כלפיה, גם צבאית".
גם בהקשר הזה אומר נתניהו: "ביום פקודה, ניאבק על הנחוץ והחיוני, נצטרך לגלות נכונות והקרבה"
"אם אנחנו נגיע למצב שאנחנו צריכים לתקוף באיראן, זה בהחלט יכול להידרדר למלחמה גדולה. זה יכול לקרות לנו. אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש שבו זה יקרה. ישראל פיתחה מערכות הגנה נדירות שאין לאף מדינה אחרת בעולם, כדי להתמודד עם התרחישים האלו. כשנגיע חלילה לאותה מציאות, אם איראן תחליט לעשות את הצעד הזה, הבחירה תהיה ברורה, גם אם היא לא תהיה קלה".
ראש הממשלה לשעבר בנט האשים את נתניהו כי לאחר כניסתו ללשכת ראש הממשלה הוא גילה פערים "בלתי מתקבלים על הדעת" במוכנות של ישראל לסוגיה האיראנית.
"כראש מל"ל, אני לא חושב שמקומי לתת ציונים לממשלה הקודמת, ואני חושב גם שצריך לומר ביושר שנתניהו השקיע במשך שנים בגרעין האיראני. למול התרחישים שאנחנו צריכים להתמודד איתם היום, נדרשים כלים ויכולות שלא היו קיימים בצורה מספקת".
כלומר, אז לא היה אפשר לקבל את ההחלטה לתקוף באיראן?
"אפשר היה גם אז לקבל את ההחלטה לתקוף. האפקטיביות של הפעולה היום טובה יותר משהייתה לפני שנה וחצי, ואני משוכנע שגם המחליף שלי יפעל כדי שהאפקטיביות בעוד שנה או שנה וחצי תהיה עוד יותר גבוהה ממה שהיא קיימת כרגע".
"אם אנחנו נגיע למצב שאנחנו צריכים לתקוף באיראן, זה בהחלט יכול להידרדר למלחמה גדולה"
ד"ר אייל חולתא
האם ישראל יכולה לתקוף לבד באיראן? כמה זה יעיל?
"אנחנו יכולים לעשות נזק משמעותי מאוד לתוכנית הגרעין האיראנית, לשלוח אותה הרבה זמן לאחור".
כלומר, עם ארצות הברית, אפשר למחוק לגמרי את הפרויקט?
"חד-משמעית, אבל ישראל לא צריכה לחכות או לקוות שהאמריקנים יעשו את זה בשבילה. אנחנו חרטנו על דגלנו, ובצדק, שישראל תגן על עצמה בעצמה. האמריקנים יודעים את זה, ונתנו לזה גיבוי".
כשנשיא ארה"ב ביידן אומר שהסכם הגרעין מת, אפשר לסמוך על זה?
"אני חושב שכן".
יש סיכוי שהאמריקנים יפתיעו אותנו?
"אני מעריך שלא".
נורמליזיצה עם סעודיה: "יעד ריאלי"
רה"מ נתניהו הצהיר שהיעד שלו בקדנציה הנוכחית זה לכונן נורמליזציה עם סעודיה. כמה אנחנו קרובים לזה? זה יעד ריאלי?
"כן.זה יעד ריאלי. אנחנו נמצאים בתוך תהליך של התקרבות עם סעודיה, שנמשך במשך שנים. ההישגים שהצלחנו להגיע אליהם בשנה וחצי האחרונות הם פורצי דרך וחסרי תקדים".
"ההסכם שהגענו איתם, שמאפשר לחברות ישראליות לטוס לראשונה בצורה חופשית מעל שמי הממלכה, היכולת של עולי רגל ישראלים להגיע בטיסות ישירות מישראל לסעודיה בחאג' - אלה דברים חסרי תקדים. אנחנו עשינו את הדברים האלה כצעד ראשון, כחלק מתהליך שבסופו של דבר מביא לדגלים מתנופפים וביקורים פומביים. הדבר הזה בהחלט אפשרי".
באיזה טווח של זמן זה יכול לקרות?
"זה יכול להגיע בטווח הנראה לעין. כך גם ביקור רשמי ופומבי של אישיות ישראלית, כמו נשיא וראש ממשלה. זה יכול לקרות בטווח של חודשים. הנורמליזציה של סעודיה עם ישראל לא תלויה רק במערכת היחסים של סעודיה עם ישראל. יש כאן עוד שחקן מאוד משמעותי וזה ארצות הברית".
זאת אומרת, אם נתניהו רוצה להגיע לריאד, הוא צריך לוודא שהוא שומר על יחסים תקינים עם ממשל ביידן? אז אי אפשר להתקדם עם סיפוח יהודה ושומרון או לדרוך על הרשות הפלסטינית?
"התשובה היא כן. נתניהו יודע טוב מכולנו שאי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. הסעודים בוודאי יצפו לשקט אזורי, בפרט בסוגיה הפלסטינית. כשיש אלימות באזור, אי אפשר לעשות תהליכי נורמליזציה".
למרות הכותרות על "מטוסים ישראלים שיכולים לטוס מעל סעודיה", זה לא קרה בסוף. למה?
"מי שמכיר את המפה, מבין שכשטסים מישראל מזרחה לכיוון הודו או תאילנד, אחרי סעודיה יש את עומאן שהתנגדה. אני מאמין שאפשר לפתור את זה בזמן הקרוב. אנחנו עובדים על זה, האמריקנים עובדים על זה".
האם אנחנו בדרך לעסקת שבויים עם חמאס?
כמה המצב בזירה הפלסטינית נפיץ?
"הזירה הזאת יכולה לבעבע ולצאת משליטה בחודשים הקרובים, זה יכול לקרות. ברמת אדי הדלק שקיימת כרגע ביהודה ושומרון, הסיכוי שזה יקרה הוא לצערי גבוה".
כמה העלייה של איתמר בן גביר להר הבית היא משמעותית?
"אני מניח שהשר בן גביר לא מתכנן לעלות להר הבית באותה תדירות שהוא עלה קודם כחבר כנסת. בסוף הוא שר שנושא באחריות".
ראינו את הסרטון של אברה מנגיסטו. איך אתה מפרש את הסרטון הזה?
"חמאס הודיע לציבור שאברה מנגיסטו חי. לפני כמה חודשים קיבלנו אות חיים גם מהישאם א-סייד כחלק מהלוחמה הפסיכולוגית שלהם עלינו ועל משפחות השבויים והנעדרים".
"חמאס מבין שמשהו השתנה באופן שבו צריך לנהל את המשא ומתן הזה. אנחנו עבדנו כדי לוודא שחמאס יפנים שהוא לא יקבל את מה שהוא מדמיין שהוא צריך לקבל. כשסנוואר עולה ומציג את השרידים של הנשק של הדר גולדין ז"ל ואומר בקולו: 'אנחנו קרובים להסכם עם הישראלים' - אני יודע מה צריך כדי להגיע להסכם ואני חושב שמה שסנוואר אומר לנו זה: 'אני מוכן לעשות את זה'. המשמעות של זה היא עסקה במאפיינים הומניטריים הרבה יותר מבעבר".
בחמאס מבינים שלא ישוחררו מחבלים כבדים עם דם על הידיים?
"הם בוודאי מבינים שהם לא יקבלו את מה שהם רצו, ועכשיו צריך להשלים את המשא ומתן".
כמה קרובים הייתם להשלים את המשא ומתן?
"יש עוד דרך ללכת, יש עוד החלטות קשות שצריך לקבל. הדרג המדיני יצטרך לקבל את ההחלטות האלה, ואני רוצה לקוות, וגם להאמין, שאפשר להשלים את זה בזמן הקרוב".
"הסכם היסטורי" או "הסכם כניעה מביש"
הסכם הגז עם לבנון הוא אחד מנקודות הציון המשמעותיות שלך בתפקיד. בנט צינן ואמר שזה לא "ניצחון דיפלומטי אבל לא הסכם כניעה", אבל לפיד הצהיר שמדובר ב"הסכם היסטורי".
"הסכם הגז עם לבנון זה אחד ההישגים הגדולים שלי בתפקיד. במסגרת ההסכם הזה קיבענו את ההסכמה הבין-לאומית לקיומו של הקו הימי הטריטוריאלי הישראלי, המכונה 'קו המצופים'. אנחנו קיבלנו את היכולת לפתח בנחת, לא רק את שדה כריש, אלא גם שדות אחרים שנמצאים קרוב לשטח המחלוקת".
"היינו בתוך מו"מ שארגון חזבאללה התנגד לו עד שבועות או חודשים לפני החתימה על ההסכם. בסופו של דבר הוא הבין שהאינטרס הלבנוני הוא לחתום על נייר – שהמילה "ישראל" מופיעה בו בצורה ברורה מספר רב של פעמים".
ראש האופוזיציה נתניהו אמר שמדובר בהסכם כניעה מביש, ושישראל נכנעת לאיומי נסראללה.
"זה הפריע לי. אני חושב שכשאנחנו מנהלים משא ומתן מול הצד השני, יש חשיבות לאחדות עמדות בצד שלנו, בלי להסביר לצד השני איפה נמצאות החולשות של מקבלי ההחלטות בישראל. בכל זאת, הצלחנו להגיע לתוצאה שרצינו. זה בשום פנים ואופן לא הסכם כניעה".
נתניהו שאל אותך בפגישת החפיפה על ההסכם?
"אנחנו דיברנו על הרבה מאוד דברים חשובים, אבל לא דיברנו על הסכם הגז עם לבנון. אני לא שמעתי שלנתניהו יש איזושהי כוונה לבטל את ההסכם".
מה התוכנית שלך, אתה חוזר לצללים או שהתאהבת בזירה הציבורית-פוליטית?
"העשייה הציבורית מדגדגת. אני חושב שמאוד קשה להיות מישהו שמחוייב לציבור הישראלי, שעבר דרך תפקידים בכירים כאלה ולא שואל את עצמו, מה עוד אני יכול לעשות למען מדינת ישראל? זה לא אומר שאני שש לשם. סבתא שלי הייתה אומרת בסיטואציות האלה: 'אלוהים גדול'".