חוזרים למלחמת יום הכיפורים - אחרי 49 שנה: ארכיון צה״ל במשרד הביטחון חושף היום (שני) את גרסתו של האלוף במיל׳ שמואל גונן גורודיש, שעד המלחמה שנפתחה באוקטובר 73׳ נחשב לקצין מעוטר ומבטיח שמוביל את פיקוד הדרום - אלא שארבעה ימים לאחר פרוץ המלחמה הודח מתפקידו. גרסתו של גורודיש, יחד עם יומן רל״ש הרמטכ״ל והקלטת הקשר מכיבוש החרמון שנחשפים כעת, מהווים מרכיבים המצביעים על המציאות המורכבת במלחמת יום הכיפורים ונגישים כעת לציבור הרחב.

  • לתקציר הציטוטים מיומן רל״ש הרמטכ״ל וקריאת דברי הבכירים לחצו כאן
  • לתקציר רשת הקשר מ״מבצע קינוח״ לכיבוש החרמון לחצו כאן

וועדת אגרנט הוקמה לאחר מלחמת יום הכיפורים על מנת לחקור את האירועים שקדמו למלחמה ואת שלביה, וקבעה כי גורודיש שהיה אלוף פיקוד הדרום במלחמה, ״לא עמד במילוי תפקידו במלחמה״. היום נחשפת לציבור הרחב גרסתו המלאה שהובאה בפני הוועדה וטרם נשמעה בקרב הציבור. 

על פי הפרטים שמסר, האלוף גורודיש התבשר על העברתו מהתפקיד באמצעות מבזק רדיופוני. "העברתי נעשתה על ידי הודעה ששמעתי בחדשות ברדיו, ללא הודעה מוקדמת, ללא תיאום ואישור הרמטכ"ל דאז״, סיפר גורודיש בפני ועדת אגרנט.

אל מול הביקורת שספג על התנהלותו בימי הקרב, טען כי ״הופעלו נגדי כלים רבי עוצמה, דעת קהל נסערת - שמועות, הצנזורה הצבאית, עיתונות, שתיארו אותי כאילו התמוטטתי, התבלבלתי, שפקודי לא נשמעו לי. כל הסיפורים הללו הנם שקר מוחלט״, הדף גורודיש את החצים שהופנו כלפיו, ״מעולם לא התמוטטתי והקשיים שהיו לי בהטלת המרות לא נבעו מעצם כישורי, יכולותיי וכישרונותיי אלא היו בעיקר עם אלוף אחד שלא ביצע פקודות, לא שלי, לא של הרמטכ"ל ולא של שאר הממונים עליו".

מלחמת יום הכיפורים, ארכיון (צילום: ארכיון המדינה, חדשות)
מלחמת יום הכיפורים. ארכיון|צילום: ארכיון המדינה, חדשות

בימי המלחמה שנפלה כרעם ביום בהיר על אזרחי המדינה ומערכת הביטחון, נשלחו לוחמי חטיבת גולני אל מוצב החרמון. בשיתוף פעולה עם שני גדודים מחטיבה 317, היוו לוחמי גולני את כוח הרגלים שעמד לרשות הגזרה הצפונית - אשר לוחמיה שילמו מחיר דמים כבד. ב-21 באוקטובר 73׳ נפתח ״מבצע קינוח״ שסימל את הלחימה המורכבת של חטיבת גולני. לאחר ניסיונות רבים שנבלמו בידי האויב, הצליחו הלוחמים לכבוש מחדש את ההר, כשבמקביל כוח משולב של לוחמי מילואים מחטיבת הצנחנים וחיל ההנדסה כבש את החרמון הסורי.

בקרב ממוקד להשגת השליטה על מוצב החורבן שנפל בידי הסורים, נקלעה פלוגת הסיור של סיירת גולני למערכה ברכבל תחתון וברכבל העליון של ההר. מפקד הסיירת, רס״ן שמריהו וינק ז״ל, נהרג במהלך חילופי האש. רגעיו האחרונים שתועדו ברשת הקשר מתפרסמים כעת לראשונה, מרגעי הלחימה הדרמטיים בהם דיווחו כוחותינו כי ״השטח כוסה באש ויש מספר גדול של נפגעים״ ועד ההכרזה ״החרמון... בידינו״. האזינו לרשת הקשר:

רכבי צה
כוחות צה״ל בדרך לכיבוש החרמון|צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון

יומן הוועדה הממשלתית ברשות השופט העליון בדימוס פרופ׳ יצחק אנגלרד התירה לחשוף השנה את יומן רל״ש הרמטכ"ל, ובו מובאים דברי בכירים בנוגע לתמונת המצב בימי המלחמה הראשונים, תחושת חורבן הבית וקרבות האלופים שליוו את המלחמה. ביומן ניכר החשש של שר הביטחון דאז משה דיין בבקשתו "לגשת להר כנען כדי לראות מקרוב אם הולכים לאבד את רמת הגולן".

הרמטכ״ל דוד אלעזר אף שיתף בהודאה מטרידה כי "המצב בסיני רע מאוד. הרבה אבדות, אף אחד לא יודע כמה.. אנחנו בקטסטרופה״. היומן מספק גם הצצה להתלבטויות הבכירים בנוגע לדרג הפיקודי במלחמה, כדוגמת הטענה של רחבעם זאבי כי "לגורודיש אין יכולת לתת פקודות. מציע להוריד אותו לאוגדה של אריק שרון", והתהיות שהעלה הרמטכ"ל בנוגע להתנהלותו של אריק שרון: ״להעיף אותו, לשפוט אחרי המלחמה".