נערכים להסלמה בצפון: האמריקנים לוחצים על לבנון לקבל את המתווה ולהגיע להסכם הגבול הימי אבל, במערכת הביטחון נערכים במקביל להסלמה בצפון - כך דיווחנו הערב (שבת) ב"חדשות סוף השבוע". החשש הוא שחיזבאללה ינסה לייצר פרובוקציה, שעלולה להוביל להסלמה - מיום קרב בצפון ועד למלחמה כוללת. אם לא יהיו תקלות, בתוך שבועות בודדים תיתכן הזרמת גז מאסדת כריש. 

מהלך כזה יכול לבוא בדמות שיגור כלי טיס בלתי מאויש לעבר אסדת כריש (כפי שכבר עשה), שליחת כלי שייט לאחת מאסדות הגז כדי לפגוע בהן מעל או מתחת למים. אפשרות נוספת היא תקרית בגבול היבשתי בין המדינות.

הסכם הגז והכוננות בצפון - סיקור N12

בצה"ל תגברו את הסיורים האוויריים והימיים מסביב לאסדת כריש ושינו את היערכות הכוחות לאורך קו הגבול היבשתי. בנוסף לכך, מערך ההגנה האווירי פרוס בצורה נרחבת בצפון. במקביל, שר הביטחון גנץ הזמין את נתניהו לתדרוך ביטחוני בקריה, זאת על רקע המתקפות של נתניהו נגד הממשלה בסוגייה. לפי לשכת גנץ, בפגישה ינכחו גורמי ביטחון רלוונטים לנושא.

מאזן האימה בין חיזבאללה לצה"ל

חיזבאללה מחזיק בכ-140 אלף רקטות ופצצות מרגמה (הרוב קצר טווח), רק מעט מהן מדויקות - תוצאות של תקיפת מפעלי הדיוק בסוריה. מעבר לכך, לחיזבאללה יש את כוח רדואן  - מאות רבות של לוחמים מאומנים ומצוידים לביצוע פשיטות לשטח ישראל.

התכוננו למלחמה (צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP, GettyImages)
מאזן אימה מול ישראל. פעילי חיזבאללה מציגים לראווה רקטות|צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP, GettyImages

מול זה בנתה ישראל יכולות חדשות בהגנה ובהתקפה: מודיעין רב ומדויק שאפשר בנייה של בנק מטרות גדול - יותר מעשרת אלפים מטרות. מדובר לא רק על מטרות של ארגון חיזבאללה, אלא גם תשתיות של מדינת לבנון על הכוונת. כך למשל, פגיעה באסדת גז יכולה להביא להחלטה ישראלית להחשיך את כל לבנון.

בישראל אף אחד לא מעוניין במלחמה, אבל בהחלט יכולה להיווצר כאן מיס-קלקולציה שתביא להסלמה. עם זאת, האינטרס בלבנון ובישראל הוא עדיין להגיע להסכם ולהוריד את המתיחות משני צידי הגבול, כך שקיים סיכוי גבוה שבסוף ייחתם הסכם לשביעות רצון שני הצדדים.

גנץ: "אם חיזבאללה יתקוף - נפרק את לבנון"

שר הביטחון בני גנץ הבהיר הערב בריאיון ב"חדשות סוף השבוע" כי הסכם הגז המסתמן עם לבנון הוא טוב וכי עדיין ניתן להגיע אליו. "ישראל מוכנה להסכם, ונחושה להגן על נכסיה", ציין גנץ. "אנחנו עושים שיקולים נכונים, לא מתפשרים בכלום בביטחון, שקיבלנו הערות שלא נראות לנו, אמרנו את זה וזה בידיים של הלבנונים עכשיו".

שר הביטחון התייחס לדבריו של ראש האופוזיציה בנימין נתניהו נגד ההסכם, ואמר כי "אני מכיר את נתניהו הרבה שנים - הוא היה חותם על זה מבחינה ביטחונית ואסטרטגית". לדבריו, "מה שהוא עושה פה זו מניפולציה, זה הסכם טוב לשני הצדדים, ישראל השיגה את מה שהיא רוצה. שאף אחד לא יספר סיפורים". באשר לקרבה בין חתימת ההסכם המסתמנת לבחירות, אמר גנץ כי "כמו בכל משא ומתן, בדרך כלל דברים נסגרים לקראת הסוף. אף אחד לא שמח מהמצב הזה והייתי שמח שיהיה יותר רווח בין בחירות לבחירות".

חיילי צה
חיילי צה"ל בכוננות בגבול הצפון|צילום: חדשות 12

"צה"ל ערוך לכל הסלמה שלא תהיה, אם חיזבאללה יעשה את הטעות הזו ויתקוף את ישראל באיזשהו אופן - אנחנו נפרק את לבנון", הוסיף גנץ בריאיון. "אנחנו פועלים בכל השטח באיזו עוצמה ותזמון שאנו רוצים ופועלים מתוך שיקולים ביטחוניים". 

אתמול חשפנו כי בישראל מבהירים שהפקת הגז תתקיים בכל מחיר, גם אם לא ייחתם הסכם מול לבנון. במערכת הביטחון הדגישו בפני השרים בקבינט שיש חלון הזדמנויות לחתימה על הסכם שאסור לפספס. גורם מדיני בכיר הבהיר כי "נקלענו למצב רגיש ומסוכן מאוד בצפון".

בישראל מעריכים כי שלמרות הפיצוץ במו"מ, עדיין ניתן להגיע להסכם גז עוד לפני הבחירות. בקבינט שהתקיים שלשום הוצגה לשרים חוות הדעת של מערכת הביטחון שעליה חתום שר הביטחון בני גנץ - והיא קובעת שיש הכרח לחתום על ההסכם עם לבנון בטווח הזמן המיידי, עד סוף החודש. הסיבה לכך היא שנשיא לבנון מישל עאון מסיים את תפקידו, ועל כן מדובר בחלון הזדמנויות. בכיר ישראלי שבקיא בפרטי ההסכם אמר: "אנחנו מתים להניח את ההסכם על שולחן הכנסת, כי אז כולם יראו איזה הישג אדיר זה למדינת ישראל ואיזה שטויות נתניהו דיבר".