למה התארכה הפגישה? שר הביטחון בני גנץ חזר הערב (חמישי) מביקור בזק באנקרה, ראשון מסוגו מזה למעלה מעשור. בראש הפגישה הארוכה של גנץ עם הנשיא ארדואן ועם שר ההגנה הטורקי - הניסיון להעברת מסר לסוריה בנושא העברות הנשק לחיזבאללה וגם בעניין הנושא האיראני. לפי גורם ביטחוני, "הפגישות היו טובות, ממוקדות ולא קצרות" והשניים קבעו להמשיך לשמור על קשר.

לפי אותו גורם הפגישה עסקה באתחול היחסים, זאת בהמשך לפגישות שנערכו לאחרונה ברמת המשרדים. לדבריו, מדובר ב"מגמה חיובית" של חיזוק הקשרים עם אזרבייז'ן ומדינות המפרץ - תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל - יציבות במזרח התיכון.

נשיא טורקיה ארדואן ונשיא איראן ראיסי (צילום: reuters)
טורקיה תסייע בנושא האיראני? נשיא טורקיה ארדואן ונשיא איראן ראיסי |צילום: reuters

במוקד הפגישה: איראן, הפלסטינים וסוריה

בפגישה עלה הנושא האיראני - שמטריד מאוד את הטורקים. בישראל ניצלו את הפגישה הזו עם ארדואן כדי לנסות להשפיע בעניין - ולמנוע אירועי טרור שניסו האיראניים להוציא לאחרונה בטורקיה."ארגוני הביטחון שלנו עבדו כל הזמן. ראינו את זה חודשים אחורה, בסיכול ניסיונות טרור איראניים. אני חושב שזה בסיס טוב להמשיך ממנו", הדגיש.

הפגישה הערב עסקה גם בסוריה - ועל העברת הנשק לחיזבאללה. "אנחנו הדגשנו מה מטריד אותנו שם ואני מניח שזה ימצא את דרכו", אמר גנץ. "האיראנים שם מנסים להזרים נשק מסוכן והפעילות שלנו כנגד זה כן באה לידי ביטוי בשיחות". 

גם הנושא הפלסטיני עלה בשיחה במשרד ההגנה הטורקי, שבמסגרתו הוחלט לחזק את הקשר בין גורמי הביטחון ולהמשיך לקיים שיחות למניעת פיגועים וצירי פח"ע. "הצגתי את המדיניות הישראלית של שמרנות ביטחונית, נכונות כלכלית ושמירה על סטטוס קוו", אמר גנץ בהתייחס לנושא הר הבית. "הצגתי את העמדות. ארדואן היה קשוב ואני חושב שהיה שיח טוב".

בני גנץ וארדואן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שיתוף הפעולה יתחזק? שר הביטחון גנץ ונשיא טורקיה ארדואן|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לאן היחסים הולכים מכאן?

בסיום הפגישה, התייחס השר גנץ לשאלת המשך היחסים. "באופן עקרוני השער נפתח, אנחנו צריכים להמשיך בדיאלוג, אמר. "אנחנו לא רוצים שזה יהיה ברמת ה'באנו חידשנו ונשכח מכולם' - יש פה הרבה אילוצים ואנחנו צריכים לקחת בחשבון עוד דברים. ההישג של הביקור הזה הוא בפתיחתו של השער לדיאלוג והמשך פיתוח הדברים".

"בסוף צריך להגיד שהיה פה עשור פלוס מבוזבזים", הוסיף. "הם רוצים להתקדם, אנחנו רוצים להתקדם ככל שהתנאים יאפשרו את זה ואנחנו ניקח את זה צעד צעד". כמו כן, ישראל העלתה בפגישה בפני הטורקים אינטרסים נוספים כמו הרחבת המסחר, התיירות, טיפוח מקורות האנרגיה - והמלחמה באוקראינה.

גנץ התייחס גם לזעם היווני על הפגישה - לאחר שפרסמנו כי הם מוטרדים מהיחסים בין הטורקים וישראל. "אנחנו לא צד במתחים בין יוון וטורקיה, ואני מקווה שהדיאלוג ביניהן יימשך", אמר. "אני יכול לומר שיש לי קשרים טובים עם השר היווני, ועכשיו גם עם הטורקי - והדיאלוג הזה מביא לפתרונות".