חוסכים בכסף ומשלמים בחיי אדם? על רקע הפיגוע הרצחני באריאל שגבה את חייהם של 3 ישראלים, גורמים בענף האבטחה טוענים שהעירייה מנסה לחסוך בכסף ובכך מביאה לגיוס מאבטחים ברמת כשירות נמוכה.

הפיגוע הקטלני החל בשער הכניסה לאזור התעשייה באריאל, אז המחבל ניצל את חוסר תשומת לבו של המאבטח במקום, דקר אותו ופצע אותו. מי שקובע את רמת האבטחה באזור הוא צה"ל, אבל מי שבפועל בוחר את חברת האבטחה (שמגייסת את המאבטחים) היא הרשות המקומית. מכיוון שלא מדובר בתחום מוסדר, הדבר מאפשר לרשות לנסות ולהוזיל את הוצאותיה – ובכך לפגוע באבטחה במקום.

על פי גורמים בענף האבטחה, יוצאי יחידות קרביות בעלי כושר אבטחה גבוה דורשים שכר של כ-70 שקלים לשעה. מנגד, ברף הנמוך, יש מאבטחים ברמת כשירות שמקבלים כ-32 שקלים לשעה. החיסכון בכסף מוביל לגיוס מאבטחים מהרף הנמוך, אך משלמים על כך ביוקר בחיי אדם.

הפיגוע באריאל

בעיריית אריאל טוענים שמי שקובע את הסטנדרטים של האבטחה זה הצבא. מבדיקה מול צה"ל ועם גורם שמכיר את מכרז האבטחה עולה כי אמנם הצבא קובע את מאפייני הביטחון במקום, כמו מספר המאבטחים בכל עמדה והדרישות המבצעיות, אך בפועל הרשות המקומית יכולה לגייס מאבטחים ברמת אבטחה נמוכה – אף כאלה שסיימו טירונות רובאי 02.

מהתחקיר הראשוני שנערך בצה"ל לאחר הפיגוע עולה ביקורת קשה מאוד על אופן התפקוד של המאבטחים באירוע, ועל כך שלא חתרו למגע ועצרו את מסע הרצח מוקדם יותר. אחד המאבטחים טען ש"ירה באוויר".

הביקורת נוגעת גם לכך שעל אף "תו התקן" שניתן בהיבט ההכשרה של המאבטחים והמוכנות שלהם למצבים כאלה בדיוק – שום דבר ככל הנראה לא נעשה. על הפיגוע הקשה לא התקבל מידע מודיעיני מוקדם, ולכן מאבטח או חייל שנמצאים במקום הם אלה שמשפיעים על מהלך האירוע, שלצערנו הסתיים בתוצאה הקשה.