בג"ץ מקיים הערב (חמישי) דיון בעתירות נגד אשרור הסכם הגבול הימי בין ישראל ולבנון. הדיון מתקיים בפני הרכב השופטים הבכיר: הנשיאה אסתר חיות והשופטים עוזי פוגלמן ונעם סולברג. המדינה טענה בתשובתה על העתירות כי אין צורך לקיים משאל עם על ההסכם מאחר ש"הכנסת, בכובעה כרשות מכוננת, התכוונה להחיל את הוראותיו החריגות של חוק יסוד: משאל עם על מקרים בהם חלים על שטח מסוים 'המשפט, השיפוט והמנהל' של ישראל בצורה ברורה".

ההסכם עם לבנון - סיקור N12

בתחילת הדיון, העלתה הנשיאה חיות שאלה בפני עו"ד אריאל ארליך, מטעמן של אחת העותרות: "השאלה היא מה קורה כשיש גבול עם מדינה שכנה על המים הטריטוריאליים - איפה עובר קו הגבול והאם יש אינדיקציה שחלק מתוך השטח הוא שטח שבו חל המשפט הישראלי, והסכם גורע אותו משטח השיפוט של ישראל?".

עו"ד איציק בם, מטעם ארגון "לביא" העותר, אמר כי זו "ממשלה בלי בלמים". עוד טען כי יש מנהג חוקתי מחייב להעביר הסכמים מדיניים בכנסת. השופט פוגלמן השיב: "אם יש דבר שהוא חיוני לביטחון הלאומי ונראה את החומר החסוי, אז פני הדברים שונים. הטיעון שלך לא תופס, הוא לא טוב מספיק - בסופו של דבר האחריות היא על הממשלה ולא על בית המשפט". הוא הוסיף כי החשש הוא שאין בפני הכנסת נתונים ביטחוניים שיש בפני הממשלה.

אסדת כריש (צילום: אנרג׳יאן)
אסדת כריש. ארכיון|צילום: אנרג׳יאן

חה"כ איתמר בן גביר אמר במהלך הדיון כי היועצת המשפטית לממשלה לא טענה שלא צריך להביא את ההסכם לכנסת מטעמי סודיות, וציין כי הטיעון הזה אומר לחברי הכנסת "אנחנו לא סומכים עליכם". לדבריו, "אנחנו פחות משבועיים לבחירות והתחושה היא שיש כאן מחטף מאוד בעייתי. המשא ומתן התפוצץ. הוא התחדש במהלך הבחירות. זה לא סביר, זה לא מידתי. היה צריך לעצור את כל הדברים הללו".

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות שאלה את בן גביר אם יש אסמכתא לכך שהמו"מ התפוצץ, והוא השיב שהוא יודע אך לא סיפק הוכחה כלשהיא. חיות שאלה את נציג המדינה אם היה פיצוץ במו"מ כפי שטען בן גביר, ומנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז לחש מיציע הקהל: "ככה זה מו"מ, לפעמים יש, אתה יודע". ראש אמ"ן אמר: "היה רציף וזהו, תמסרו לו שהיה רציף". נציג המדינה מקבל ועונה לנשיאה: "היה מו"מ רציף". פוגלמן: הו, זה חשוב גם שהציבור ישמע.

אתמול התכנסה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בראשות חה"כ רם בן ברק לסדרת דיונים על ההסכם, לאחר שהוועדה התכנסה יחד עם ועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים לשני דיונים חסויים בנושא. במהלך הדיון זעמו חברי הכנסת מהאופוזיציה זעמו על ההסכם - ועל "הכניעה לטרור" לטענתם. לאורך הדיון התגלעו ויכוחים רבים בין חברי הכנסת באשר לכדאיות ההסכם.

איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"המו"מ התחדש בגלל בחירות". חה"כ בן גביר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"ויתרנו על כל השטח שבמחלוקת, ועל כל הגז שנמצא בו", טען חה"כ יריב לוין מהליכוד. "בגלל שוויתרנו על כל השטח, כפועל יוצא ויתרנו על כל הגז שבשטח שבמחלוקת. אם מחר יתגלה שדה נוסף, צפונית לקו 23. השאלה אם זה נכון או לא נכון". מנכ"ל משרד האנרגיה ליאור שילת הודה שאכן ישראל ביצעה ויתורים באזורים שבמחלוקת.

חברת הכנסת מיכל רוזין ממרצ, אמרה במהלך הדיון לחברי הכנסת מהאופוזיציה: "אני באתי להקשיב ברצינות לסקירה, מה יש למומחים להגיד. אתם באתם להפוך הכול לפוליטי".

במקביל, היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, פרסמה את חוות דעתה בנוגע להסכם. לטענתה, ראוי ונכון להביא הסכמים כמו ההסכם זה לאישור הכנסת. היא המליצה לקחת בחשבון את תקדימי העבר בנוגע להסכמים שהובאו לאישור המליאה.

הנשיאה חיות סיכמה: לפי ההערכות שאנחנו שמענו המידע שהגיע בתקופת הביניים מחזק את ההערכות שקיבלו פרפרזות בעמדת המדינה.