ישראל מציינת הבוקר (ראשון) את יום ההוקרה הממלכתי לנכי מערכות ישראל ופעולות האיבה. זו השנה השנייה שיום ההוקרה עומד בסימן רפורמת "נפש אחת" שנועדה לשפר את הטיפול בנכי צה"ל, בדגש על מתמודדים עם פוסט טראומה. בשנה האחרונה טופלו באגף השיקום 60 אלף נכי צה"ל - המספר הגבוה ביותר מאז ומעולם. "ביום הזה אנחנו מבקשים להוקיר את המסירות, ההתנדבות וההקרבה למען ביטחון ישראל - ובעיקר לומר כי אנחנו פה אתכם, באהבה רבה ומחויבות בלתי מתפשרת לשיקום, ליווי ותמיכה", אמר ראש אכ"א אלוף יניב עשור.
בשנה האחרונה ביצע משרד הביטחון כמה שינויים משמעותיים בטיפול בנכים. בין היתר, במסגרת הרפורמה הושק מערך ליווי וסיוע חינמי, הורחבו הועדות הרפואיות לבתי חולים שיקומיים, הוקמו גופים ייעודים למתמודדים עם פוסט טראומה, נבנו פעילויות תרבות להפגת הבדידות לנכי צה"ל בני הגיל השלישי, בוטל מבחן ההכנסה, הוקמו 54 קבוצות טיפול ייחודיות ושודרג אתר האינטרנט של האגף.
"ציון יום ההוקרה לפצועי מערכות ישראל, כיום ממלכתי, מדגיש את המחויבות העמוקה של החברה הישראלית לאלו שהגנו בגופם ונפשם למען ביטחון המדינה", אמר סמנכ"ל וראש אגף השיקום במשרד הביטחון, לימור לוריא. "במסגרת רפורמת 'נפש אחת' פועל משרד הביטחון, בשיתוף עם ארגון נכי צה"ל וצה"ל במטרה להרחיב את המענה הניתן לפצועי מערכות ישראל ולשפר עבורם את השירות. נמשיך לעבוד בכל הכוח למען הפצועים, שבזכותם כולנו חיים במדינה בביטחון".
לפי נתוני אגף השיקום, 700 אלף בקשות שירות בנושאי רפואה, רווחה, שיקום ותעסוקה טופלו בשנה האחרונה. הוגשו 4,200 בקשות להכרה בנכות - עלייה של כ-30% לעומת 2021. מתוך הבקשות להכרה 1,400 הינן על רקע פוסט טראומה, ו-1,200 מתוכם הוכרו כנכי צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה, עלייה של 50% לעומת השנה שעברה.
מתוך כלל הנכים שמטופלים באגף השיקום, 50% הינם בני הגיל השלישי ו-10% הם עד גיל 30. 12% מכלל המטופלים מתמודדים עם פוסט טראומה, 6% הן נשים וכ-1% הם בעלי נכות מיוחדת.
יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן, סיפר על ההתקדמות המשמעותית שנעשתה בטיפול בנכים, ועל הדרך הארוכה שעוד נותרה: "במדינתנו האהובה חיים קרוב ל-60 אלף פצועות ופצועי מערכות ישראל שמתמודדים יום-יום, בגבורה ובאומץ, עם הפציעות הפיזיות והנפשיות ונאבקים עם אתגרים שלעיתים קשים מנשוא. היום הזה, יום ההוקרה, הוא היום בשנה בו כולנו עוצרים על מנת להכיר ולהוקיר את אלה שהקריבו מגופם ומנפשם למען ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה".
קלימן הוסיף: "היום הוא גם היום להזכיר שבמשך שנים הטיפול בפצועי צה"ל היה לקוי, וכעת יש רוחות של שינוי, אולם הדרך עוד ארוכה. לא נרפה עד שנשלים את רפורמת ׳נפש אחת׳ ונביא לפצועים ובני משפחותיהם את הטיפול והתמיכה הראויים להם".