על רקע ההסכם על הגבול הימי עם לבנון, גורמים המעורים במו"מ טענו אמש (שלישי) כי ישראל תקבל מהממשל האמריקני מכתב ערבויות שבו ארה"ב תבהיר כי היא מחויבת לזכויותיה הביטחוניות והכלכליות של ישראל, בתרחיש שבו חיזבאללה או גורם אחר יחליט לאתגר את ההסכם שנחתם.
בבסיס המכתב האמריקני להסכם הקו הימי עם לבנון, ערבויות לקו המצופים כקו ההגנה של ישראל ושמירה על זכויותיה הכלכליות של ישראל במאגר צידון. בנוסף הממשל האמריקני מתחייב למנוע הגעה של ההכנסות מהמאגר לידי חיזבאללה, וזאת בהתאם למשטר הסנקציות הקיים בארה"ב.
יו"ר הכנסת מיקי לוי הודיע כי ההסכם יונח מחר במליאת הכנסת - בכפוף להחלטת הממשלה. "הנחת ההסכם תאפשר לחברי הכנסת לעיין בפרטיו בהקדם האפשרי מיד לאחר הדיון שייערך בממשלה", ציין.
לקראת הדיון מחר בממשלה, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה שלחה לשרים את חוות דעתה בסוגיות המשפטיות שנוגעות בהסכם. לדברי היועמ"שית, יש קשיים באישור ההסכם על ידי ממשלה בתקופת בחירות - אך אין מניעה משפטית. כמו כן, המסקנה שלה היא שחוק יסוד משאל עם אינו חל על המקרה הנוכחי. כמו כן, לטענתה עדיף להביא את ההסכם להצבעה בכנסת - אך אין מניעה רק להניח את ההסכם על שולחנה.
נסראללה: "הגבול הימי שלנו מגיע עד עזה"
מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, אמר היום בנאומו כי המשא ומתן עם ישראל בימים האחרונים "היה קשה", ורמז שהוא מתכוון לקבל את ההסכם. לדבריו, בחיזבאללה "עומדים לצד ההנהגה הלבנונית" והוסיף כי "כל מה שמעניין אותנו הוא שלבנון תוכל להפיק גז". הוא סיפר: "כשנאמר לי שלשם כך צריך להגיע להסכם סימון גבול אמרתי בסדר - בבקשה תגיעו להסכם".
"כמו בישראל, גם בלבנון יש מי שימתחו ביקורת על ההסכם - שימתינו עד שיראו את הנוסח הסופי של ההסכם וזה יתפרסם", טען מזכ"ל חיזבאללה. "אז כל אחד יוכל להעריך את ההסכם בצורה אחראית ולא לצורך חיסול חשבונות. יש מי שמטיל עלינו את האחריות לסימון הקווים (הגבול) אבל אנחנו לא אחראים לקווים".
נסראללה הוסיף: "אם תשאלו אותי - עד איפה מגיע הים שלנו? אגיב הגבול הימי שלנו מגיע עד עזה. לנו לעם הפלסטיני אין מחלוקת, וביום שבו תשוחרר פלסטין לא יהיה לנו סכסוך על הגבול הימי".
עיקרי ההסכם והישגיו, לפי גורמים המעורים במשא ומתן
עיקרי ההסכם:
- קו הגבול בים בין ישראל ללבנון: קו המצופים יוכר כסטטוס קוו ולא יהיו תביעות לשינוי הקו אלא אם תושג הסכמה עתידית אחרת בין הצדדים.
- לאחר קו המצופים, הקו הימי יתבסס על קו 23.
- ישראל תקבל פיצוי כספי על הכנסות ממאגר צידון בהתאם למו"מ שלה מול חברת טוטאל.
הישגי ההסכם:
- הסכם היסטורי עם מדינת לבנון ששומר על כל האינטרסים הביטחוניים של ישראל ועונה על כל דרישות מערכת הביטחון.
- ההסכם יביא עימו יציבות אסטרטגית אזורית והוא יאפשר ללבנון להקים אסדה, כך שבסופו של יום יהיו שתי אסדות האחת מול השנייה: האחת בצד הלבנוני, והשנייה - "כריש" שבצד הישראלי.
- ההסכם יקטין את התלות של מדינת לבנון באיראן ובחיזבאללה ויתרום ליציבותה. הכסף מההפקה הלבנונית לא יגיע לידי חיזבאללה - שכן, יש סנקציות אמריקניות ברורות בנושא הזה.
- ישראל תקבל תמלוגים עוד בטרם יתחילו להפיק ממאגר צידון ותמלוגים עתידיים מההפקה ובכך יישמרו האינטרסים הכלכליים שלה. ללא הסכם בין ישראל לחברה המפתחת, לבנון לא תוכל לפתח את המאגר.
במהלך היום, בישראל ובלבנון אישרו רשמית כי שתי המדינות הגיעו ל"הסכם היסטורי". ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא לבנון מישל עון הודיעו רשמית על הסכמה על נוסח ההסכם. בין השאר ראש הממשלה לפיד אמר: "מדובר בהישג היסטורי שיחזק את ביטחון ישראל, יכניס מיליארדים לכלכלת ישראל ויבטיח את היציבות בגבול הצפון".
גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס להסכם על הגבול הימי ובירך את ראש הממשלה לפיד בשיחה בין השניים. לפי הודעת לשכת רה"מ, "לאחר עשר שנים של ניסיונות, הנשיא ביידן אמר ללפיד: 'אתה עושה היסטוריה'". עוד נמסר כי הנשיא ביידן הודה לצוות הישראלי שלקח חלק במגעים ועל כך שניתן בהם אמון.
מאוחר יותר, כתב הנשיא בחשבון הטוויטר שלו באופן רשמי כי הוא מברך על ההסכם: "הסכם פורץ דרך להקמת גבול ימי לראשונה בין ישראל ללבנון. הממשל שלי היה גאה לאפשר את ההכם הזה, שהוא עוגן ליציבות ושגשוג באזור".
גם שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, התייחס להסכם המסתמן: "אני מברך על פריצת הדרך ההיסטורית של לבנון וישראל. פריצת דרך זו מייצגת מקור חדש של שגשוג, יציבות ותיאום אזורי שיספק משאבי אנרגיה חיוניים לעולם".
I spoke with @IsraeliPM and @LBPresidency today to congratulate them on a breakthrough agreement to establish a maritime boundary for the first time between Israel and Lebanon.
— President Biden (@POTUS) October 11, 2022
My Administration was proud to facilitate this deal, an anchor for regional stability and prosperity.
I welcome the historic breakthrough by Lebanon and Israel on establishing a permanent maritime boundary mediated by the U.S. This breakthrough represents a new source of prosperity, stability, and regional coordination that will deliver vital energy resources for the world.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 12, 2022
גורם בכיר בממשל ביידן התייחס גם כן להסכם וטען כי המדיניות של הנשיא היא שגשוג ויציבות במזרח התיכון באמצעות דיפלומטיה ומשא ומתן בנושאי אנרגיה ופתרון סכסוכים. לדברי הגורם, ההסכם מהווה "פריצת דרך היסטורית - הסכם ראשון מסוגו בין ישראל ללבנון בתיווך אמריקני".
"אחרי חודשים של תיווך אמריקני, ממשלות ישראל ולבנון הסכימו היום לסיים את הסכסוך על הגבול הימי ולהתקדם לעבר הסכם", הוסיף הגורם. "זה סכסוך של עשורים אחורה, והמגעים התחילו כבר לפני עשור ללא הצלחה וב-2020 קיבלו תפנית כששני הצדדים הפסיקו להתדיין. בסתיו 2021 ובתחילת 2022 התחלנו מחדש את המגעים. ניסינו לשנות את הפרדיגמה והצלחנו להשיג בשבועות האחרונים פריצת דרך. הממשלות הסכימו כל אחת בנפרד, עם ארה"ב, לסיים את הסכסוך הזה".
הגורם התייחס גם לחשיבות של ההסכם. לדבריו, לבנון סובלת ממשבר חמור, ובלי לפתור את משבר האנרגיה אי אפשר היה להגיע לסיום המשבר. "בתי חולים ותשתיות קריטיות לא יכולים לפעול כראוי. ההסכם הזה יספק לבנון פוטנציאל להשקעות זרות, השקעות ספציפיות בתחום האנרגיה, ובמהלך הזמן ישפר את מצב המדינה. זה נותן למדינה ולאנשים בלבנון תקווה למשהו שהם זקוקים לו נואשות".
לדברי הגורם, בין הישגי ההסכם בצד הישראלי, אספקה של ביטחון ויציבות בים התיכון שישראל זקוקה להם. ישראל תוכל להמשיך להסתמך על המאגרים בים לצרכי אנרגיה ולייצא גז ולהיות חלק מפתרון משבר האנרגיה גם באירופה. "ישראל שמרה על כל האינטרסים הביטחוניים ועל המנגנונים כדי לוודא שקו החוף והמדינה מוגנים".
"ישראל תוודא באמצעות הסכמים נוספים את הפיצוי הכלכלי, גם כשלא יודעים מה כמויות הגז באזור החדש, ככה שהערכות השווי של הפסד או רווח, הן לכל הפחות מוקדמות", הוסיף הגורם. ההסכם הוא היסטורי ואנחנו מצפים שיהיו רגעים קשים כשניישם וככל שנתקדם וארה"ב ממשיכה ותמשיך להציע תמיכה".
בכיר בממשל ביידן בעקיצה לבכירים בממשל טראמפ: "היו כאלה שטענו שאפשר היה להשיג הסכם טוב יותר - הם היו בשלטון ולא הושג הסכם טוב יותר, ובסוף הם לא הגיעו להסכם בכלל"
במענה לשאלות עיתונאים, אמר הגורם הבכיר כי כריש לא במחלוקת: "אני לא רואה איום לפיתוח מאגר כריש, המגעים לא נוהלו תחת איומים, והאיומים לא השפיעו על המשא ומתן. מה שנדרש זה להבטיח את הגבול הימי ואת הביטחון הימי של ישראל ואת צרכי האנרגיה של לבנון. ארה"ב תמיד תמכה בזכותה של ישראל לפתח את כריש.
"האם יש דאגה שהממשלה בישראל או הממשלה בלבנון לא יוכלו להעביר את ההסכם?" נשאל הגורם הבכיר, והשיב: "ניהלנו מגעים ארוכים עם הממשלות של שני הצדדים, כולל על הסוגיה הפוליטית. כולי תקווה שההסכם ייחתם ויתקדם כמה שיותר מהר. זה יקרה כי ההסכם הזה הוא כל כך קריטי ויש לו הישגים קריטיים לשני הצדדים. לא אכנס באופן ספציפי לעניין הכלכלי והחלוקה המסחרית. ארה"ב הייתה ברורה מאוד, כך שיבוא גז ממצרים דרך ירדן ועד ללבנון זו התפתחות חיובית ללבנון. היינו רוצים לראות את זה קורה... יש צעדים שלבנון צריכה לנקוט, ובסיוע הבנק העולמי.
במענה לשאלת כתבתנו, טען הגורם הבכיר כי "המגעים נוהלו במשך שנים, אך יש תזמון שבו אפשר להגיע להסכם ולנצל מומנטום וצריך לחתום, וזה מה שקרה עכשיו". הגורם אף עקץ את הבכירים בממשל טראמפ שלא הצליחו להגיע להסכם: "היו כאלה שטענו שאפשר היה להשיג הסכם טוב יותר - הם היו בשלטון ולא הושג הסכם טוב יותר, ובסוף הם לא הגיעו להסכם בכלל".
לדברי הגורם, "זה לא הסכם שצד אחד מרוויח והשני מפסיד, אלא הסכם ששני הצדדים בו מרוויחים. הניצחון לישראל הוא ביטחוני והבטחה ביטחונית, והניצחון של לבנון הוא תקווה והזדמנות כלכלית". בהתייחס לבחירות הקרבות בישראל, הגורם הוסיף כי הממשל האמריקני מאמין שישראל תעשה הכול כדי להעביר את ההסכם.
"זה בידי הממשל הישראלי. חשוב לציבור הישראלי והלבנוני שנוכל לנצל את ההזדמנות הזו ולהבטיח שזה יקרה", טען הגורם. "אף אחד לא יכול להבטיח מה יקרה בעתיד ולכן אף אחד לא מבטיח שאפשר יהיה לקיים את ההסכם בהמשך".