ביום חמישי יתכנסו שרי הקבינט המדיני-ביטחוני כדי לדון בפרטי הסכם המים הכלכליים בין ישראל ללבנון. בישראל טוענים כי ההסכם שמתגבש שונה ממה שמציג ארגון חיזבאללה, שעושה שימוש ציני ותעמולה זולה כדי לייצר הישגים. גורמים בכירים בישראל הבהירו שעדיין לא הועברה תשובה חיובית לאמריקנית. השר לביטחון הפנים עמר בר-לב תקף בחריפות את דבריו של ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, לפיהם ההסכם לא יחייב את ממשלתו. "נתניהו מתנהג בדיוק כמו נסראללה", מסר.

ההסכם על הגבול הימי - סיקור נרחב ב-N12

ברגע שראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ מאשרים את ההסכם, הוא עדיין צריך לעבור את כל המשוכות הפוליטיות. לפי אותם גורמים, ההסכם הזה לא יובא להצבעה בכנסת - ובטח שלא למשאל עם. לדבריהם, ההסכם יונח על שולחן הכנסת, אך הוא יאושר בפורום ממשלתי.

קו הגבול הימי בין שתי המדינות יסומן באמצע - בין ההצעה הישראלית להצעה הלבנונית. אסדת הגז כריש נמצאת במרחק של 90 ק"מ מחופי ישראל, ו-5 ק"מ ממנה תוצב אסדת הגז "קנה" הלבנונית. שליש מהשטח של שדה הגז הלבנוני יוצב בתוך השטח הישראלי, ולכן על פי ההסכם ישראל תפוצה באופן יחסי אם יתגלה במקום גז.

בתוך כך, השר לביטחון הפנים עמר בר-לב תקף בחריפות את דבריו של ראש האופוזיציה נתניהו, לפיהם ההסכם לא יחייב את ממשלתו. "נתניהו מתנהג בדיוק כמו נסראללה", כתב השר בטוויטר. "מה נסראללה עושה בתוך לבנון? הוא תוקף את ממשלת לבנון שכביכול מוותרת ומדינת ישראל הולכת להשתלט על מרבצי גז של לבנון. בדיוק אותו הדבר עושה נתניהו כאן". הוא הוסיף כי "אין לו שום מושג מה קורה. הדבר היחיד שיש לו מושג אלו השנים שהוא היה ראש ממשלה ושום דבר לא זז".

"הכול זו פוליטיקה בשביל לבלבל את הציבור ולטעת בו חוסר ביטחון", הוסיף השר לביטחון הפנים. "אין ספק שנתניהו פוגע בביטחון מדינת ישראל בדברים חסרי האחריות שהוא אומר. הוא גם לא בקיא בפרטים וגם מטעה את הציבור. אנחנו לא הולכים לוותר על שום סנטימטר מריבונות ישראלית", הבהיר.

חוות הדעת של צה"ל: "יש דחיפות ונחיצות ביטחונית"

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה אישרה לרה"מ להסתפק באישור הקבינט עבור ההסכם. בהרב-מיארה עדיין לא העבירה מסמך רשמי על כך, אך בהמשך יינתן גם האישור הפורמלי.

השאלה המשפטית העיקרית שבה עסקה היועמ"שית הייתה אם ממשלת מעבר עתידה או יכולה לחתום על הסכם שכזה, וכן אם יש דחיפות ובהילות לחתום עליו בעת הזאת.

לצורך כך, צה"ל ואמ"ן העבירו חוות דעת חד משמעית ליועמשי"ת שבו הדגישו את החשיבות הביטחונית בחתימה על ההסכם בהקדם. "ההסכם המתגבש, בנוסחו הנוכחי, תורם תרומה משמעותית לאינטרסים הביטחוניים של ישראל", נכתב בחוות הדעת שהועברה. "כמו כן, ישנה דחיפות ונחיצות ביטחונית ומדינית להגיע להסדר כבר בטווח הזמן הקרוב וללא דיחוי, על מנת למנוע הסלמה ביטחונית, הצפויה בסבירות גבוהה, ולנצל חלון הזדמנויות ייחודי שנוצר להגעה להסכם".

העמדה של המל"ל ומשרד החוץ לא שונה באופן מהותי מעמדת צה"ל, ולכן היועמ"שית אישרה את החתימה על ההסכם. בהרב-מיארה קבעה שמכיוון שלא מדובר בפינוי יישובים ולא מדובר בהסכם טריטוריאלי - אין צורך במשאל עם ולא באישור של הכנסת ברוב מיוחד של 80 ח"כים.

אסדת הגז כריש (צילום: חברת אנרג'יאן)
הקבינט צפוי לאשר ביום חמישי את הסכם הגבול הימי. אסדת הגז כריש|צילום: חברת אנרג'יאן

היועמ"שית עומדת על כך שהממשלה תיידע את הכנסת על ההסכם. כלומר ההסכם יוצג לכנסת, ובמשך שבועיים חברי הכנסת יוכלו לעיין במסמך.

בסופו של דבר, רה"מ לפיד יוכל להחליט מי יאשר את ההסכם – הקבינט או הממשלה. אם לפיד יקבע שיש כאן עניינים של דחיפות וסודיות, הוא יוכל לאשר את ההסכם בקבינט. לא משנה מה יבחר לפיד, ההסכם יעבור ברוב גדול בקבינט או בממשלה.