הנשיא האמריקני סיים אתמול (שבת) את ביקורו במזרח התיכון בפסגה אזורית בערב הסעודית בהשתתפות שורה של מנהיגים ממדינות האזור. נראה שביידן ואנשיו יכולים להיות מרוצים מההסכמות שהגיעו עם הסעודים, אך עבור ישראל נראה שיש מספר התפתחויות בעייתיות.
ההתפתחות הבעייתית הראשונה: בלי יותר מדי רעש, ארה"ב הציעה לצרף את הפלסטינים לפורומים של הסכמי אברהם. הסיבה לכך היא שהאמריקנים מעוניינים להכניס גם את ירדן למסגרת הזו, אך המלך עבדאללה השני הבהיר שהוא רוצה שגם הפלסטינים יהיו שותפים לכך – אפילו רק במעמד של משקיף.
להכניס את הפלסטינים לתוך החדרים האלו של הסכמי אברהם, זה בעצם להכניס מוקש לחדר. הפלסטינים הרי לא אוהבים את ההסכמים הללו והם ינסו לחתור תחתם בכל הזדמנות, לצד ניסיון להציף ולעלות את הסוגיות שלהם.
ההתפתחות הבעייתית השנייה: לצד ההתכנסויות האנטי-איראניות של הימים האחרונים, אנו רואים שבעולם הערבי יש מדינות שכן מעוניינות לשתף עמם פעולה ורוצות לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם הרפובליקה האסלאמית.
יש מדינות ערביות שמעוניינות בנורמליזציה או סוג של נורמליזציה עם איראן. איחוד האמירויות שולחת שגריר לטהראן, מצרים מתקרבת לזה מאוד, וגם ירדן אומרת אין לנו שום בעיה עם איראן והם מעוניינים ביחסים נורמליים עם הרפובליקה האסלאמית.
הנשיא ביידן הדגיש בפסגה בג'דה את המחויבות האמריקנית לאזור: "ארה"ב מושקעת בבניית עתיד חיובי באזור, בשותפות עם כולכם - ארה"ב לא הולכת לשום מקום. יש הרבה טוב שאנחנו יכולים לעשות, אם נעשה זה ביחד". לדבריו, "לא נתרחק ולא נשאיר חלל ריק שימלאו סין, רוסיה או איראן".
"כשאנחנו ממשיכים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם רבים מכם כדי להתמודד עם האיום הנשקף מצד איראן, אנחנו גם פועלים בדרכים דיפלומטיות כדי להחזיר את המגבלות על תוכנית הגרעין של איראן, אבל לא משנה מה - ארה"ב תבטיח שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני", אמר ביידן. בדבריו הוא לא התייחס הנשיא לישראל ולסוגיה הפלסטינית, אך נשאל על מות העיתונאית שירין אבו עאקלה.