השבוע מלאו 25 שנים לאסון השייטת, אותו לילה שבו רחוק מישראל, בלבנון, נהרגו 11 לוחמים של היחידה המיוחדת ורופא צה"ל מכוח החילוץ שהוזעק לפנות אותם תחת אש כבדה. בטקס זיכרון ייחודי שערכו ביחידה, ירדו 60 לוחמים לאנדטרה שמתחת למים, הניחו זרים על הכיסאות שהוצבו לזכר הנופלים, הדליקו נרות וסיימו את הטקס המרגש בהשמעת ההמנון - ובהצדעה לזכר הנופלים.

מדובר באסון הכבד ביותר בתולדות היחידה. מאז הופקו שורה של לקחים, שמשפיעים עד היום על האופן שבו השייטת יוצאת למבצעים מיוחדות ונועזים במיוחד, חלקם באזורים שהשתיקה יפה להם, במסגרת המערכה שבין המלחמות (מב"ם).

הטקס של השייטת (צילום: דובר צה
הטקס של השייטת|צילום: דובר צה"ל

אחד הלקחים המשמעותיים ביותר שהופקו מאז האסון הוא בניית החוסן המנטאלי של הלוחמים וההכנה שלהם לכך שכל מבצע יכול להשתבש. אחד הדברים המרכזיים שעלו מחקירת האסון הוא שלא נערכו לתרחיש הקשה והמורכב שבסופו של דבר התממש בשטח. ב-1997 התוצאה הייתה שהאירוע התנהל על בסיס יכולת התפקוד של הלוחמים בשטח, השייטת, יחידת 669 וטייסי מסוק החילוץ - שכולם התעקשו להחזיר את כולם הביתה. זה אחד המסרים המשמעותיים יותר שמועברים ללוחמי היחידה.

בעקבות האסון החליטו בשייטת לשנות את שיטת העבודה - מזיהוי המועמדים המבטיחים ביותר בגיבוש, דרך פעילות הצוותים ועד שינוי עצום מבחינת המבנה הארגוני של היחידה. נוסח קוד אתי חדש לשייטת, שקובע איך צריך להתנהל ואיך לבצע תחקור מקיף ומעמיק ולשים על השולחן טעויות מבצעיות וערכיות.

הטקס של השייטת (צילום: דובר צה
הטקס של השייטת|צילום: דובר צה"ל

כך למשל, נפתח ביחידה פרויקט דולב - מסגרת שבה מטפלים בלוחמים שנפגעו במהלך השירות, גם בהיבט הפיזי אבל גם בהיבט הנפשי. הפרויקט הזה כולל ליווי של פסיכולוגי וטיפול בחוויות השירות, בדגש על מענה למקרים של פוסט טראומה.

המודעות המתמשכת הזאת למצבם של הלוחמים משפיעה לטובה על תפקוד היחידה במב"ם. לא אחת מדובר במבצעים מורכבים שמביאים לחץ עצום על מעט לוחמים שעליהם מוטלת האחריות למבצע את המשימה, מורכבת ככל שתהיה.

על פי פרסומים זרים, לפני כשנה ירדו 2 זוגות של צוללנים והדביקו מטעני נפץ על דופן של האוניה האיראנית "סביב" שעגנה לחופי תימן. לאוניה נגרם נזק שגרם לה לצאת מכלל תפקוד. תפקידה של אותה אוניה היה, בין היתר, להעביר אספקה לאוניות נשק איראניות באזור הים האדום. תחת מעטה כבד של חשאיות, 4 צוללנים בציוד מלא ירדו אל מתחת למים, חיבלו בספינה והצליחו להתחמק כל זאת מבלי שאיש שם לב.

הטקס של השייטת (צילום: דובר צה
הטקס של השייטת|צילום: דובר צה"ל
הטקס של השייטת (צילום: דובר צה
הטקס של השייטת|צילום: דובר צה"ל

מקרה נוסף דווח אף הוא בתקשורת הזרה. בתקופה האחרונה התנהל מבצע שבו לוחם היה צריך לרדת לחוף מסוים בשיטה מסוימת. אלא שהייתה תקלה טכנית-בטיחותית שגרמה לכך שהוא בקושי הצליח להיחלץ ממנה וכמעט סיכנה את חייו. אחרי שהוא הצליח להתגבר על התקלה ולהגיע לחוף הוא המשיך בפעילות והמבצע נמשך בהצלחה.

אותם לקחים שהופקו מהאסון משפיעים רבות על היחידה ועל אנשיה. העובדה שצריך להיערך תמיד לתרחיש הגרוע מכל, הדבקות במשימה, ההתעקשות שלא להשאיר אף אחד בשטח - והטיפול בלוחמים עצמם. 25 שנה מאז אותו ליל דמים בלבנון, והשייטת ממשיכה בפעילות ענפה במב"ם שמרכזה היא ההתמודדות עם ההתפשטות האיראנית במרחב, בדגש על הפעילות בים האדום ובמדינות מסוימות על קו החוף. גם בניסיונות הברחת הנשק של איראן לעזה, לבנון וסוריה וגם בסיכול טרור ביהודה ושומרון, היחידה ממשיכה לתפקד.